30.6.19

Περισσότεροι από 67.000 κεραυνοί τον Ιούνιο στην Ελλάδα...


Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η ηλεκτρική δραστηριότητα στην χώρα μας ήταν αυξημένη τον μήνα Ιούνιο σε σχέση με τον μέσο όρο των τελευταίων 15 ετών. Το...
σύστημα ανίχνευσης ηλεκτρικών εκκενώσεων του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr «ZEUS», κατά τη διάρκεια του Ιουνίου 2019, κατέγραψε συνολικά 67.527 κεραυνούς στην ελληνική επικράτεια και ο Χάρτης δείχνει την χωρική κατανομή τους σε κουτάκια έκτασης 100 τετραγωνικών χιλιομέτρων.



Ο αντίστοιχος αριθμός κεραυνών τον Ιούνιο του 2018 ήταν 93.580 με αρκετά μεγαλύτερη πυκνότητα κεραυνών πάνω από θαλάσσιες περιοχές, ενώ φέτος η συντριπτική πλειοψηφία των κεραυνών έπληξαν χερσαίες περιοχές (Χάρτης: 56.327 στην ξηρά / 11.200 πάνω από τη θάλασσα). Είναι φυσιολογικό οι περισσότερες καταιγίδες το καλοκαίρι να εκδηλώνονται πάνω από την ξηρά καθώς η δημιουργία τους στηρίζεται κυρίως στην έντονη θέρμανση του εδάφους. Οι εφαπτόμενες στο έδαφος αέριες μάζες θερμαίνονται με τη σειρά τους και ανέρχονται όντας πιο ελαφριές από το περιβάλλον τους, και κάτω από συνθήκες αστάθειας, δηλαδή την απότομη πτώση θερμοκρασίας με το ύψος, δημιουργούν τα καταιγιδοφόρα νέφη.

Όπως παρατηρεί το meteo.gr, η πιο έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα εκδηλώθηκε στις ορεινές περιοχές της Πίνδου και της Μακεδονίας, αλλά και σε αρκετές πεδινές περιοχές της Μακεδονίας, της Θράκης και της Αττικής. Συνολικά στην Αττική καταγράφηκαν περί τους 820 κεραυνούς.

Χαρακτηριστικό και του φετινού Ιουνίου ήταν η εκδήλωση καταιγίδων στον Ελλαδικό χώρο καθημερινά, αλλά με σημαντικές διαφορές στον αριθμό των κεραυνών ανά ημέρα. Στις 2 και 16 Ιουνίου περισσότεροι από 10.000 κεραυνοί έπεσαν στην Ελλάδα, αλλά και στις 11 και 18 του μήνα η ηλεκτρική δραστηριότητα ήταν έντονη με πάνω από 6.000 κεραυνούς, ένας από τους οποίους σκότωσε έναν συνάνθρωπό μας στην Κορινθία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: