9.6.19

Β. Μακεδονία και EE: Ένας ανολοκλήρωτος έρωτας;...


Τα ανάμεικτα, θολά και μη αισιόδοξα μηνύματα της Ευρώπης σχετικά με τη μελλοντική ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση προκαλούν σύγχυση στα Σκόπια, αναστέλλουν την...
μεταρρυθμιστική πρόοδο που έχει σημειωθεί τα δύο προηγούμενα χρόνια, προκαλώντας αύξηση της πολιτικής αστάθειας και οικονομικής αβεβαιότητας για το άμεσο μέλλον. Ταυτόχρονα στέλνουν κι ένα μήνυμα σε ολόκληρα τα ασταθή Δυτικά Βαλκάνια πως η πόρτα της Ευρωπαϊκής Ένωσης παραμένει μεν μισάνοικτη, αλλά είναι αβέβαιο ακόμη το πότε θα ανοίξει εντελώς για να προσφέρει σταθερότητα κι ευημερεία στις, ταλαιπωρημένες απο τον εθνικισμό και τον διεθνή ανταγωνισμό, χώρες της περιοχής.

Από "αιχμάλωτο κράτος" σε "Success Story της Ευρώπης"


Κατά την τελευταία δεκαετία η Βόρεια Μακεδονία έζησε σοβαρές πολιτικές αναταραχές και αλλαγές, τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή σκηνή. Η ίδια εχει περάσει από ένα απομονωμένο, "αιχμάλωτο κράτος" με προβληματικές σχέσεις με τους γείτονές του, σε μια χώρα η οποια δεσμεύτηκε σταθερά να προωθήσει την Ευρωατλαντική της ενσωμάτωσή με κάθε κόστος και να γίνει ένα "Success Story της Ευρώπης", αφού συμφώνησε να αλλάξει το συνταγματικό της όνομα προκειμένου να διευθετηθούν δεκαετίες διαμάχης, σχετικά με το όνομα Μακεδονία, με τη γείτονα Ελλάδα. Αλλά ακόμη και μετά την υπέρβαση του βασικότερου εμποδίου στην Ευρωατλαντική της πορεία, με την υπογραφή της Συμφωνίας Πρεσπών με την Ελλάδα και τις αλλαγές στο Σύνταγμά της, η ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην Ε.Ε. παραμένει ακόμη υπό αμφισβήτηση.

Αυτή η αβεβαιότητα οφείλέται κατά κύριο λόγο στα ανάμεικτα μηνύματα τόσο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όσο κυρίως από ορισμένα κράτη μέλη της Ε.Ε. σχετικά με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, που θα έπρεπε κανονικά να ξεκινήσουν τον Ιούνιο του 2019. Από τη μία πλευρά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αρχικά η Γερμανία, υποστήριζαν την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών, ενώ από την άλλη η Γαλλία και η Ολλανδία αντιτίθενται. Ταυτόχρονα, οι Βρυξέλλες, το Βερολίνο και το Παρίσι έχουν τις δικές τους στρατηγικές σχετικά με την προοπτική διεύρυνσης της Ε.Ε. στα Δυτικά Βαλκάνια, αλλά με διαφορετικούς τελικούς στόχους.

Η γερμανική υποστήριξη έχασε την ορμή της...

Μέχρι πρόσφατα ο κυριότερος υποστηρικτής της ευρωπαϊκής πορείας της Βόρειας Μακεδονίας ήταν το Βερολίνο, που συχνά συγκρουόταν με το Παρίσι γι' αυτό το ζήτημα. Γερμανία και Γαλλία έμοιζαν σα να έπαιζαν, για δικούς τους λόγους η κάθεμία, το ρόλο του “καλού και του κακού μπάτσου”, χαρίζοντας ανά τακτά διαστήματα “σκοτσέζικα ντουζ” στους λαούς των Δυτικών Βαλκανίων, που έχουν ξεροσταλιάσει επί δύο δεκαετίες στον προθάλαμο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αναμφίβολα το Βερολίνο παρείχε ισχυρή υποστήριξη στην επανεκκίνηση της διαδικασίας ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων, συμπεριλαμβανομένης και της Βόρειας Μακεδονίας. Αυτή η υποστήριξη αυξήθηκε σημαντικά από το 2014, όταν ο τότε νεοεκλεγμένος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλωντ Γιουνγκέρ, ανακοίνωσε ότι δεν θα υπάρξει νέα διεύρυνση της Ένωσης κατά τη διάρκεια της θητείας του. Αντιδρώντας σ' αυτή την απαισιόδοξη προοπτική η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ξεκίνησε τότε μια πολιτική πρωτοβουλία γνωστή ως “Διαδικασία του Βερολίνου”, με στόχο την ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας μεταξύ των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, αλλά και την ενίσχυση της ένταξής τους στην Ε.Ε. Υπό την αιγίδα της Διαδικασίας του Βερολίνου, η γερμανική κυβέρνηση υποσχέθηκε την υποστήριξή της για την ένταξη της περιοχής στην Ε.Ε., προσφέροντας σε όλες τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων την ευκαιρία να ενταχθούν στην Ε.Ε. εάν φυσικά πληρούν τις προϋποθέσεις ένταξης. Επιπλέον, η Γερμανία δήλωσε τη δική της ευθύνη να βοηθήσει τα Δυτικά Βαλκάνια να οικοδομήσουν ένα "ειρηνικό, σταθερό και δημοκρατικό μέλλον" με βάση το "Κράτος Δικαίου".

Μετά την αλλαγή της κυβέρνησης το 2017, με την απομάκρυνση του εθνικιστή Νίκολα Γκρουέφσκι και του VMRO-DPMNE από την εξουσία στα Σκόπια, η Βόρεια Μακεδονία, και ειδικά η κυβέρνηση συνεργασίας του Ζόραν Ζάεφ, έλαβε σημαντική ενθάρρυνση και υποστήριξη της Γερμανίας για τις προσπάθειές της να φέρει εις πέρας τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για το ονοματολογικό. Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας για το δημοψήφισμα, που έγινε τον Σεπτέμβριο του 2018, πολλοί υψηλόβαθμοι Γερμανοί διπλωμάτες και αξιωματούχοι επισκέφθηκαν τα Σκόπια και κάλεσαν τους ψηφοφόρους να υποστηρίξουν τη Συμφωνία των Πρεσπών. Μάλιστα λίγες εβδομάδες πριν από το δημοψήφισμα, και συγκεκριμένα στις 8 Σεπτεμβρίου 2018, η ίδια η Άνγκελα Μέρκελ πραγματοποίησε ιστορική επίσκεψη στα Σκόπια και κάλεσε τους πολίτες της χώρας να εγκρίνουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, τονίζοντας ότι «με την επιτυχία του δημοψηφίσματος το μέλλον (σ.σ. της Βόρειας Μακεδονίας) θα είναι ότι θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και ότι θα ανήκει στην οικογένεια των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Μετά την έγκριση της Συμφωνίας του Πρεσπών κι από το ελληνικό κοινοβούλιο στις 25 Ιουναρίου 2019, ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Χ. Μάας επανέλαβε τη στήριξη της Γερμανίας, λέγοντας ότι "ανοίγει το δρόμο για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και για την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών με την Ε.Ε. ". Αυτή ωστόσο η ένθερμη υποστήριξη του Βερολίνου στην ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην Ε.Ε. άλλαξε μετά τα, απογοητευτικά για τον κυβερνητικο συνασπισμό αποτελέσματα των Ευρωεκλογών της 26ης Μαίου 2019, προκαλώντας την απογοήτευση των Σκοπίων.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο του Γιώργου Τσαμκου, ΕΔΩ...

πηγη tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια: