26.6.19

Τη «γάτα» με το «ποντίκι» παίζουν ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και ΚΙΝΑΛ...

Η επίτευξη ή μη της αυτοδυναμίας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη έχει οδηγήσει ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και ΚΙΝΑΛ σε ένα “κρυφτό” τις τελευταίες ημέρες με τους...
τρεις “μονομάχους” να επιχειρούν να απευθυνθούν ακόμα και σε διαφορετικά κοινά προκειμένου να διεισδύσουν στις δυνάμεις του άλλου.

Τα τρια κόμματα μετά τις ευρωεκλογές έχουν θέσει τις δικές τους αφετηρίες και στόχους για την εθνική κάλπη με βασικό ζητούμενο την αύξηση των ποσοστών τους. Ο Αλέξης Τσίπρας και η Φώφη Γεννηματά δείχνουν πως έχουν πολλά να χωρίσουν την επόμενη των εκλογών με ένα παιχνίδι τακτικής στο χώρο της κεντροαριστεράς να είναι σε πλήρη εξέλιξη. Και μπορεί η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ να συνεχίζει να επιτίθεται με σφοδρότητα κατά του ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά της Κουμουνδούρου, πάντως είναι φανερό πως οι πόρτες της συνεργασίας εξακολουθούν να παραμένουν ανοιχτές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει βάλει επιτακτικά το δίλημμα για τις 7 Ιουλίου: Αυτοδυναμία της ΝΔ ή ακυβερνησία και εκλογές στις 15 Αυγούστου. Στην Πειραιώς γνωρίζουν καλά πως δεν υπάρχουν περιθώρια απωλειών και θέλουν να εκμεταλλευτούν στο έπακρο το momentum που τους έδωσε η ευρωκάλπη στις 26 Μαΐου. Μεγάλος τους αντίπαλος είναι το καλοκαίρι και η αποχή.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως ο Αλέξης Τσίπρας καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να χτυπήσει ένα “καμπανάκι” στους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ με έντονα αντιδεξιά αισθήματα. Είναι χαρακτηριστικό πως στη συνέντευξη που παραχώρησε στο δελτίο ειδήσεων του STAR γυρνώντας στην δεκαετία του '80, αναφέρθηκε στον Ανδρέα Παπανδρέου και στη σχέση του με τον μεγάλο αντίπαλό του Κωνσταντίνο Μητσοτάκη: “Ήταν ένα πρόσωπο που κατάφερε να βάλει τα θεμέλια της ανασύστασης μιας πλειοψηφικής δημοκρατικής παράταξης και προοδευτικής παράταξης στον τόπο μας και ήταν αυτός ο οποίος σε κρίσιμες στιγμές με αντίπαλο τότε τον πατέρα Μητσοτάκη της Ν.Δ., υπενθύμισε στον ελληνικό λαό ότι η δεξιά στον τόπο είχε φέρει διχασμό, είχε φέρει συγκρούσεις, είχε φέρει μια χώρα όπου κυβερνιόταν από προνομιούχους”, είπε χαρακτηριστικά.

Πιέζοντας ακόμα πιο πολύ τη Φώφη Γεννηματά, αλλά και ένα συγκεκριμένο κοινό της Χαριλάου Τρικούπη ο πρωθυπουργός σημείωσε πως “απευθύνομαι στην ψυχή των ψηφοφόρων, του απλού κόσμου του ΠΑΣΟΚ που μεγάλωσε και έζησε με τη μνήμη για το τι σημαίνει αυτή η δεξιά που θέλει να ξανακυβερνήσει και αναρωτιέμαι αν θα κάνει τη χάρη στην κ. Γεννηματά να δει το κόμμα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου να γίνεται το υποστύλωμα αυτής της Δεξιάς”.

Δεν είναι δύσκολο να εκτιμηθεί πως από τον ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούν να σπείρουν “ζιζάνια” στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ σε σχέση με το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών στην περίπτωση που η ΝΔ δεν επιτύχει την αυτοδυναμία. Και αυτός ο διχασμός να αποτυπωθεί στην κάλπη υπέρ της Κουμουνδούρου όπως έγινε και το 2015.

Οι τελευταίες κινήσεις και δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα είναι αποτέλεσμα της μεταστροφής που θεωρούν πως έχει κάνει η Φώφη Γεννηματά σε σχέση με την μετεκλογική της στάση. Αφήνει ανοιχτή την ψήφο ανοχής στην κυβέρνηση της ΝΔ προκειμένου να μην οδηγηθεί η χώρα σε μια νέα εκλογική μάχη με απλή αναλογική που θα οδηγούσε σε ακυβερνησία. “Είμαστε δύναμη ομαλότητας και δεν θα αφήσουμε την χώρα να πάει στα βράχια”, τόνισε το πρωί της Τρίτης η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN.

Έχει υιοθετήσει η Φώφη Γεννηματά αυτή τη στάση βλέποντας πως οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ένα κομμάτι ψηφοφόρων της να κατευθύνεται προς τη ΝΔ προκειμένου να κερδίσει την αυτοδυναμία; Μια πιθανή “πολιτική ανωμαλία” ενδεχομένως να έχει προβληματίσει αρκετούς ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ και αυτό να έχει προκαλέσει δεύτερες σκέψεις στη Χαριλάου Τρικούπη. Στην “πολιτική σκακιέρα” αναμένεται να γίνουν πολλές κινήσεις το επόμενο δεκαήμερο που σίγουρα θα επηρέασουν και την τακτική που θα ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το χθεσινό “πρέσινγκ” του Αλέξη Τσίπρα στη Φώφη Γεννηματά, πάντως ήταν συνεχές και στο “κάδρο” μπήκε και η απλή αναλογική που δεν στήριξε το ΚΙΝΑΛ το 2016. Ο πρωθυπουργός θέλοντας να αναδείξει την αντίφαση που υπάρχει μέσα στο κόμμα της κα. Γεννηματά επεσήμανε πως “με την απλή αναλογική το ΚΙΝΑΛ θα ήταν ένα κόμμα που θα έπαιζε κεντρικό, πολιτικό ρόλο για την επόμενη μέρα. 

Και έρχεται η Γεννηματά και λέει ότι το πρώτο πράγμα που θα κάνει είναι να διευκολύνει τον κ. Μητσοτάκη να την καταργήσει. Πραγματικά αδυνατό να καταλάβω τον συλλογισμό της”, συμπλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: