18.6.19

Προς τα κάτω οι βάσεις σε μεγάλο αριθμό τμημάτων...


Η επιμονή μεγάλου τμήματος των υποψηφίων σε σχολές της περιοχής όπου κατοικοεδρεύουν θα συνεχιστεί και φέτος, ενώ θα έχουμε τον μεγαλύτερο αριθμό υποψηφίων των τελευταίων χρόνων που θα εισαχθούν σε πανεπιστημιακά τμήματα με κάτω από...
10.000 μόρια.
Η ανίχνευση του «πώς θα κινηθούν φέτος οι βάσεις» στηρίζεται ουσιαστικά στη συνεξέταση τριών βασικών παραγόντων:

1. Ο «βαθμός δυσκολίας-ευκολίας» των θεμάτων και οι επιδόσεις των υποψηφίων σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές και ιδιαίτερα σε σχέση με την τελευταία χρονιά με την οποία γίνονται οι βασικές συγκρίσεις.

2. Ο αριθμός των υποψηφίων σε σχέση με τον αριθμό των εισακτέων, που κάθε χρόνο παίζει τον ρόλο του «πασπαρτού» για τις βάσεις των πέντε Επιστημονικών Πεδίων.

3. Η σχέση ζήτησης-προσφοράς θέσεων, δηλαδή ο αριθμός των υποψηφίων που εστιάζουν το ενδιαφέρον τους στις «σχολές κύρους» ή στις «σχολές περιορισμένης ζήτησης» και οι προσφερόμενες θέσεις στις παραπάνω σχολές.

Ας δούμε, με βάση τα φετινά στοιχεία, πώς διαμορφώνονται τα νέα δεδομένα.

Ο «βαθμός δυσκολίας-ευκολίας» των θεμάτων
Προφανώς ο βασικότερος «διαταρακτικός» παράγοντας είναι οι επιδόσεις των υποψηφίων ή, για να το πούμε καλύτερα, ο βαθμός δυσκολίας/ευκολίας των θεμάτων που «κατασκευάζουν» κατά βάση τις επιδόσεις.

Τα πρώτα βαθμολογικά ίχνη από περίπου 15.000 γραπτά φανερώνουν τα εξής στοιχεία.



Ο αριθμός των υποψηφίων σε σχέση με τον αριθμό των εισακτέων
Φέτος έχουμε μια αύξηση εισακτέων κατά 3.643 που διαμορφώνει τον συνολικό αριθμό σε 78.335. Το 2018 οι θέσεις εισακτέων ήταν 74.692, ενώ το 2017 ήταν 70.726. Ο αριθμός των υποψηφίων παραμένει στα περσινά και προπέρσινα επίπεδα (περίπου 103.000).

Αυτό σημαίνει ότι, φέτος, από την άποψη της αναλογίας υποψήφιοι-θέσεις εισακτέων, οι βάσεις εισαγωγής σε μεγάλο αριθμό τμημάτων σπρώχνονται προς τα κάτω (πτώση) και σε ορισμένες περιπτώσεις η πτώση αυτή θα γίνει με πάταγο.

Η μεγάλη αύξηση των θέσεων εισακτέων αφορά κυρίως τα Οικονομικά Τμήματα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας, του Πανεπιστημίου Πειραιά, του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Αντίθετα, δεν υπάρχει καμιά αλλαγή στις θέσεις εισακτέων στις περιζήτητες Ιατρικές, Νομικές και Πολυτεχνικές Σχολές (ΕΜΠ).

Παράλληλα, αύξηση σε θέσεις εισακτέων αλλά και σε τμήματα έχουμε στις Γεωπονικές Σχολές, ενώ ευνοημένοι, από αυτή την άποψη, είναι και όσοι στοχεύουν σε Τμήματα Φυσικής και Χημείας και σε Τμήματα Φυσικής Αγωγής και Πληροφορικής.

Αμετάβλητες παραμένουν οι σχολές υψηλής ζήτησης, όπως είναι οι Ιατρικές και Νομικές. Στα ίδια περίπου επίπεδα με πέρυσι (με μικρή αύξηση όπου αυτή εντοπίζεται) σε Τμήματα Ψυχολογίας, Φιλοσοφικής, στα αντικείμενα θεωρητικών σπουδών, στα παιδαγωγικά και στις καθηγητικές σχολές.

Στις ίδιες θέσεις εισακτέων με πέρυσι παραμένει το ΕΜΠ. Στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθήνας (ΟΠΑ) έχουμε αύξηση εισακτέων κατά 13%. Στο Τμήμα Διοικητικής Τεχνολογίας του ΟΠΑ έχουμε αύξηση κατά 15% όταν φέτος θα λειτουργήσουν επιπλέον 5 νέα τμήματα!

Στο Τμήμα ΟΔΕ του ΟΠΑ έχουμε αύξηση εισακτέων κατά 15% όταν φέτος προστέθηκαν άλλα 7 πανεπιστημιακά τμήματα! Σημαντική αύξηση των εισακτέων στα Τμήματα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων (επιπλέον 39 θέσεις), Οικονομικής Επιστήμης (33 θέσεις) και Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής (32 θέσεις).

Στα Τμήματα Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής, ΟΔΕ, Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ) έχουμε αύξηση εισακτέων κατά 15%.

Στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου έχουμε αύξηση των θέσεων στα περισσότερα τμήματα. Η μεγαλύτερη αύξηση παρουσιάζεται στα Τμήματα Διοίκησης Επιχειρήσεων (51 θέσεις), Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών (31 θέσεις) και Στατιστικής και Αναλογιστικών-Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών (29 θέσεις). Στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής τα περισσότερα τμήματα μένουν περίπου στις ίδιες θέσεις εισακτέων. Εκτοξεύονται οι εισακτέοι στα Τμήματα Διοίκησης Επιχειρήσεων (53 θέσεις) και Διοίκησης Τουρισμού (44 θέσεις).

Ελαφρά αυξημένες είναι οι θέσεις στα Παιδαγωγικά Τμήματα. Στα Τμήματα Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής, ΟΔΕ, Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πειραιά (ΠΑΠΕΙ) έχουμε αύξηση εισακτέων κατά 15%. Στο Πάντειο δεν καταγράφονται μεγάλες διαφορές με πέρυσι, με εξαίρεση το Τμήμα Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης. Καμία αλλαγή στο Πολυτεχνείο Κρήτης.

Στη Γεωπονική του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης οι εισακτέοι αυξήθηκαν από 270 το 2018 σε 292 το 2019, αν και έχουμε δημιουργία πολλών νέων Τμημάτων Γεωπονίας. Αυξήσεις καταγράφονται και στα Τμήματα Φυσικής και Χημείας, αν και έχουμε από δύο νέα τμήματα στις δύο επιστήμες αντίστοιχα. Αύξηση θέσεων εισακτέων έχουμε και στα Τμήματα Φυσικής Αγωγής.

Το Τμήμα Πληροφορικής του ΠΑΜΑΚ το 2018 είχε 225 εισακτέους και τώρα που έσπασε σε δύο τμήματα έχει 135+135=270 εισακτέους, αύξηση 23%.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο του Χρηστου Κάτσικα, ΕΔΩ...

πηγη efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: