1.6.19

«Θέλουμε να λειτουργήσουμε ως γέφυρα μεταξύ Ευρώπης και Ασίας για τα θέματα νεολαίας»...


«Θέλουμε να μεταφέρουμε καλές πρακτικές· να λειτουργήσουμε ως γέφυρα μεταξύ Ευρώπης και Ασίας για τα θέματα νεολαίας» υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιώργος– Άγγελος Παπαϊωάννου, ο οποίος από τα μέσα Μαΐου έχει αναλάβει τον...
ρόλο ανάδειξης των δράσεων των ελληνικών οργανώσεων νεολαίας σε ένα δίκτυο νέων από τρεις ηπείρους και 31 χώρες, που ανήκουν στον ιστορικό «Δρόμο του Μεταξιού».

Ο Γιώργος Άγγελος Παπαϊωάννου, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ομίλου για την UNESCO Νέων Θεσσαλονίκης, εκλέχθηκε πρόσφατα αντιπρόεδρος, αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις στη Διεθνή Ένωση Νεολαίας «Great Silk Way (GSW)»- ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα νέων, που φέρνει στο ίδιο τραπέζι εκπροσώπους οργανώσεων από την Ασία, την Ευρώπη και την Αφρική, την Κίνα, τις Αραβικές χώρες και τις χώρες της ΕΕ.

«Η Θεσσαλονίκη έχει μια από τις πιο ενεργές νεανικές κοινότητες στην Ευρώπη. Οι νέοι βγαίνουν έξω, οργανώνονται και δημιουργούν. Η κοινωνία των πολιτών στην Ελλάδα και το έργο της βγαίνουν εκτός συνόρων» τονίζει σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό/ Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, μετά την επιστροφή του από το Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, όπου συμμετείχε στη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης «Great Silk Way» και εκλέχθηκε αντιπρόεδρος με τριετή θητεία.

Ο Γιώργος– Άγγελος Παπαϊωάννου μιλά με ενθουσιασμό για οργανώσεις νέων που δραστηριοποιούνται και πρωτοπορούν σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, από τον Ψηλορείτη της Κρήτης, έως τον Δενδροπόταμο της Θεσσαλονίκης, αποκαλύπτει τις προτεραιότητες της χώρας μας στην Ένωση «Great Silk Way» και τα σχέδια που έχει ήδη δρομολογήσει και επισημαίνει ότι «ήρθε η ώρα οι νέοι να γίνουν πολίτες».

Ακολουθεί η συνέντευξη του Γιώργου– Άγγελου Παπαϊωάννου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στην Κατερίνα Γιαννίκη:

Ερ.: Έχετε εκλεγεί αντιπρόεδρος της Ένωσης Great Silk Way, αρμόδιος για την Ευρώπη. Ποιες θα είναι αρμοδιότητές σας;

Απ.: Εκτός από το βαρετό τεχνοκρατικό κομμάτι υπάρχει και η δημιουργική πλευρά. Θέλουμε να μεταφέρουμε καλές πρακτικές· να λειτουργήσουμε ως γέφυρα μεταξύ Ευρώπης και Ασίας για τα θέματα νεολαίας. Αυτό, όμως, δεν είναι ούτε εύκολο, ούτε αυτονόητο. Η συνεργασία με φορείς και ανθρώπους από τόσο διαφορετικούς πολιτισμούς είναι ιδιαίτερη. Πρέπει να βρίσκουμε συνεχώς κοινά σημεία και να δουλεύουμε πάνω σ’ αυτά.

Ερ.: Τι πιστεύετε ότι συνέβαλε στην εκλογή σας και πόσο σημαντική είναι για την Ελλάδα και τους νέους της;

Απ.: Προσεγγίζουμε τον κόσμο μέσα από στερεότυπα. Ο αστικός μύθος θέλει τους νέους τεμπέληδες, τις ΜΚΟ απατεώνες και την Πολιτεία αδιάφορη προς πάσα κατεύθυνση. Η πραγματικότητα, όμως, συγκρούεται με τις ψευδαισθήσεις μας.

Στη Θεσσαλονίκη, για παράδειγμα, έχουμε μία από τις πιο ενεργές νεανικές κοινότητες στην Ευρώπη. 120.000 φοιτητές –συν τους νέους της πόλης- δεν θα κάτσουν σπίτι τους. Βγαίνουν έξω· οργανώνονται· δημιουργούν· απαιτούν αυτό που δεν έχει γεννηθεί ακόμα. Αποτέλεσμα; Η Κοινωνία των Πολιτών αυξάνεται και το έργο της λαμβάνεται υπόψη και εκτός συνόρων.

Όσο για την εκλογή μου δεν είναι, αλλά μπορεί να γίνει σημαντική. Αν καταφέρουμε να αναδείξουμε την ελληνική νεανική ατζέντα (οργανώσεις, ιδέες, καλές πρακτικές), τότε ίσως καταφέρουμε κάτι, κι όχι μόνο για τους νέους της Ελλάδας.

Ερ.: Πώς σκοπεύετε να συνεισφέρετε σε έναν από τους βασικούς στόχους του δικτύου, που είναι η αξιοποίηση των δυνατοτήτων της νεολαίας για τη βιώσιμη ανάπτυξη στις χώρες του Δρόμου του Μεταξιού;

Απ.: Το 2015 τα μέλη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών έθεσαν 17 στόχους για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Υπάρχει η πρόθεση να ξεκινήσουμε έναν κύκλο διαβουλεύσεων στις χώρες του δικτύου μας. Οι νέοι πατώντας στους 17 στόχους θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν και να αποφασίσουν για το τι μπορούν να κάνουν οι ίδιοι για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Τα κείμενα των διαβουλεύσεων θα συγκεντρωθούν και στη συνέχεια θα διαμορφώσουμε πολιτικές για τη νεολαία που θα τις προωθήσουμε στους αντίστοιχους διεθνείς οργανισμούς.

Ερ.: Πώς εντάχθηκε ο Ομίλος για την UNESCO Νέων Θεσσαλονίκης στο Great Silk Way; Ποια είναι τα στοιχεία που συνδέουν τις οργανώσεις– μέλη του Δικτύου;

Απ.: Οι πρώτες κινήσεις έγιναν σε κυβερνητικό επίπεδο. Η κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν έχοντας την πρόθεση να δημιουργήσει αυτό το δίκτυο ήρθε σε επαφή με τους Έλληνες ομολόγους της. Η συγκυρία ήταν τέτοια που το 2014 η Θεσσαλονίκη ήταν Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας και η κυβέρνηση ήρθε σ’ επαφή με τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Η διοίκηση Μπουτάρη, με αντιδήμαρχο Νεολαίας τη Μαρία Πασχαλίδου, πρότεινε τον Όμιλο ως υποψήφιο προς ένταξη, κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα.

Τι μας συνδέει; Επιτρέψτε μου να πω μία ιστορία. Ήταν η πρώτη φορά που ήρθα σε επαφή με ανθρώπους από την Ασία. Εντυπωσιάστηκα. Άλλη κουλτούρα, διαφορετικά χρώματα. Συζητώντας, όμως, με ένα παιδί από το Ιράκ συνειδητοποίησα πόσο αχάριστοι είμαστε. Πριν λίγα χρόνια έσωζε αμάχους στον πόλεμο, η πόλη του καταστράφηκε, ο θάνατος έγινε σαν την αφίσα του Φρανκενστάιν που έλεγε κι ο Χατζιδάκις, τον συνήθισε…

Μου λέει: «Φαντάσου να κάνουμε ένα youthcamp στο Ιράκ! Όλος ο κόσμος νομίζει ότι έχουμε καταστραφεί· ότι επικρατεί μόνο χάος και βία στη χώρα μου· επιτέλους έχουμε ειρήνη!».

Ανάδειξη ομοιοτήτων και κοινοποίηση διαφορών, αυτό σημαίνει διαπολιτισμικός διάλογος, αυτό μας ενώνει.

Ερ.: Ποια είναι τα πεδία δράσης Great Silk Way και ποια τα σπουδαιότερα βήματα που έχουν γίνει από την ίδρυσή του;

Απ.: Συνεργασία και προώθηση διαπολιτισμικού διαλόγου μεταξύ των νέων από τρεις διαφορετικές ηπείρους. Αυτές είναι οι προτεραιότητες του Great Silk Way από τη στιγμή που ιδρύθηκε. Έτσι, δημιουργήθηκε ένα μεγάλο δίκτυο φορέων από την Κίνα μέχρι τη Μεσόγειο, διαπερνώντας όλες τις χώρες από τις οποίες περνούσε ο ιστορικός Δρόμος του Μεταξιού.

Μέσα από συνέδρια, σεμινάρια και καμπάνιες ευαισθητοποίησης έχει δώσει τη δυνατότητα σε δεκάδες νέους από όλες αυτές τις χώρες να συνεργαστούν και να προτείνουν σε κυβερνήσεις και δήμους δράσεις προς όφελος των νέων.

Ταυτόχρονα η συμμετοχή σε επιτροπές διεθνών οργανισμών, όπως το YouthForum του ΟΗΕ, δίνει τη δυνατότητα για παρουσίαση καλών πρακτικών, δικτύωση αλλά και κατάθεση προτάσεων για τους νέους.

Ερ.: Ποιες είναι οι προτεραιότητες της Ελλάδας στο Great Silk Way και ποιες προτάσεις έχει καταθέσει;

Απ.: Οι προτεραιότητές μας κινούνται σε τρία επίπεδα: πρέπει να αναδείξουμε την όμορφη, δημιουργική και αποτελεσματική δουλειά των νέων στη χώρα μας, μιλώντας για τα δίκτυα αλληλεγγύης και τις νεανικές πρωτοβουλίες. Οφείλουμε να παρουσιάσουμε ελληνικούς φορείς (δήμους, πανεπιστήμια, νεανικές πρωτοβουλίες) και να προτείνουμε δράσεις και συνέργειες με αντίστοιχους φορείς της Ένωσης. Θα μεταφέρουμε στην ελληνική κυβέρνηση προτάσεις, πρωτοβουλίες και κείμενα θέσεων, με σκοπό να πιέσουμε για την ενσωμάτωσή τους στις ελληνικές πολιτικές για τη νεολαία.

Ολοκληρώνουμε αυτή την περίοδο ένα σχέδιο βασισμένο στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Δεν θέλουμε να φτιάξουμε απλώς έναν κατάλογο, αλλά να αξιοποιήσουμε τα μνημεία για την τοπική ανάπτυξη και την αναγνώριση των περιοχών αυτών σε διεθνές επίπεδο.

Επίσης, υπάρχει πρόταση συνεργασίας με την Κίνα στην υποστήριξη δομών νεολαίας αλλά και η δημιουργία προγραμμάτων ανταλλαγής νέων μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών.

Ερ.: Πώς αποφασίσατε να γίνετε μέλος του Ομίλου για την UNESCO Νέων Θεσσαλονίκης και σε ποιους τομείς δράσης του εστιάζεται το ενδιαφέρον σας;

Απ.: Οι θεματικές του Ομίλου πατάνε στην ατζέντα της UNESCO και των στόχων του ΟΗΕ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη συνδέοντας αυτό το πακέτο με τη νεολαία. Λίγο οι θεματικές και λίγο οι άνθρωποι που τον απαρτίζουν αρκούσαν για να εμπλακώ περισσότερο.

Όσο για τα προσωπικά μου ενδιαφέροντα αυτά σχετίζονται με την ενεργό συμμετοχή και εμπλοκή των νέων στη δημοκρατική ζωή. Πιο απλά; Ε, ήρθε η ώρα να γίνουμε πολίτες.

Ερ.: Θεωρείτε ότι οι νέοι που αναπτύσσουν δράση σε εθελοντικές, μη κυβερνητικές οργανώσεις, αποκτούν εμπειρίες και εφόδια, με αποτέλεσμα να γίνονται περισσότερο ανεκτικοί και ανοικτοί σε συνεργασίες;

Απ.: Ναι! Από τους καταπληκτικούς νέους του AndroidusProjectTank, που προσπαθούν να αναδείξουν την άυλη κληρονομιά του Ψηλορείτη μέσα από τους βοσκούς του βουνού και τον Φάρο του Κόσμου του αγαπημένου πατέρα Αθηναγόρα στο Δενδροπόταμο της Θεσσαλονίκης, που έχει καταφέρει να εμψυχώσει νέους Ρομά, οι οποίοι διακρίνονται συνεχώς και παντού, μέχρι το ThessPride που θα φιλοξενήσει το 2020 το πανευρωπαϊκό Φεστιβάλ Περηφάνιας στη Θεσσαλονίκη, θέτοντας την LGBTQI+ κοινότητα στο επίκεντρο των διεθνών εξελίξεων.

Ναι, η επαφή των νέων με αυτούς τους φορείς αν τους κάνει κάτι είναι να γίνονται ανεκτικοί και ανοικτοί προς το διαφορετικό.

Ο Γιώργος– Άγγελος Παπαϊωάννου γεννήθηκε το 1999 στη Θεσσαλονίκη. Σπουδάζει στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης. Είναι μέλος του ΔΣ του Ομίλου για την UNESCO Νέων Θεσσαλονίκης.

Η Ένωση «Great Silk Way» ιδρύθηκε το 2012 με σκοπό τον συντονισμό των δραστηριοτήτων των οργανώσεων νεολαίας και την εκπροσώπηση και την προστασία των κοινών συμφερόντων τους. Στην Ένωση που εδρεύει στο Μπακού συμμετέχουν νεανικές μη κυβερνητικές οργανώσεις, εθνικά συμβούλια νεολαίας και κυβερνητικοί φορείς υπεύθυνοι για θέματα νεολαίας. Ο κύριος στόχος και οι δράσεις του «Great Silk Way» επικεντρώνονται στην προώθηση του διαπολιτισμικού και διαθρησκειακού διαλόγου και στην αξιοποίηση της δυναμικής της νεολαίας για τη βιώσιμη ανάπτυξη των χωρών του Δρόμου του Μεταξιού.

Η Γενική Συνέλευση, το ανώτατο διοικητικό όργανο του «Great Silk Way» έχει πρόεδρο και τέσσερις αντιπροέδρους για Ασία, Μέση Ανατολή, Ευρώπη και Ανατολική Ευρώπη και Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών...

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: