21.6.19

Δεκάδες τραυματίες από σφαίρες καουτσούκ...


Την ογκώδη διαδήλωση έξω από το κοινοβούλιο στην Τιφλίδα προσπάθησαν να διαλύσουν χθες βράδυ Γεωργιανοί αστυνομικοί, που...
προχώρησαν στη χρήση σφαιρών καουτσούκ και αντλιών νερού με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δεκάδες άνθρωποι.

Δεκάδες χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν περίπου στις 10 μ.μ. για την ομιλία που εκφώνησε στη γλώσσα του ο Σεργκέι Γκαβρίλοφ, Ρώσος βουλευτής και επικεφαλής της αντιπροσωπείας της χώρας του, στη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση για την Ορθοδοξία (ΔΣΟ).

Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα εναντίον του Βλαντίμιρ Πούτιν, κρατούσαν σημαίες της Γεωργίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως επίσης πλακάτ που έγραφαν «Η Ρωσία είναι κατακτητής».

Σύμφωνα με διεθνή μέσα, εκατοντάδες αστυνομικοί απώθησε τους διαδηλωτές προχωρώντας επανειλημμένα στη χρήση δακρυγόνων οδηγώντας τους στους γειτονικούς δρόμους από όπου επέστρεφαν.

Δεκάδες διαμαρτυρόμενοι έσπασαν τον κλοιό και επιχείρησαν να μπουν στο κτίριο ζητώντας την παραίτηση του προέδρου της Βουλής, Ιρακλί Κομπαχίτζε, αλλά οι αστυνομικές δυνάμεις απάντησαν με σφαίρες καουτσούκ και αντλίες νερού. Ορισμένοι προσπάθησαν ύστερα να μπουν στο κτίριο.

Τριάντα πολίτες και 30 αστυνομικοί μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο για τραυματισμούς μετά τις συγκρούσεις, δήλωσε ο πρωθυπουργικός σύμβουλος, Ντέιβιτ Σεργκιένκο, ο οποίος ανέφερε ότι ο αριθμός ενδέχεται να αυξηθεί.

Νωρίτερα, μια ομάδα Γεωργιανών βουλευτών απαίτησε την αποχώρηση της ρωσικής αντιπροσωπείας, αφού η παρουσία των Ρώσων βουλευτών στάθηκε αφορμή για έντονες διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις σε αυτήν την πρώην σοβιετική δημοκρατία του Καυκάσου.

«Πρόκειται για μια αυθόρμητη κινητοποίηση των απλών Γεωργιανών, δεν οργανώθηκε από κανένα κόμμα», είπε ο Γκίγκα Μποκερία, βουλευτής του αντιπολιτευόμενου Ευρωπαϊκού Κόμματος της Γεωργίας που συμμετείχε στη διαδήλωση.

Ο Γεωργιανός πολυεκατομμυριούχος Μπιτζίνα Ιβανισβίλι, που θεωρείται ο πραγματικός «ισχυρός άνδρας» της χώρας, ως επικεφαλής του κόμματος «Γεωργιανό Όνειρο», δήλωσε ότι «συμμερίζεται πλήρως την ειλικρινή αγανάκτηση των Γεωργιανών πολιτών».

«Είναι απαράδεκτο ο εκπρόσωπος του κατακτητή να προεδρεύει σε μια σύνοδο στο γεωργιανό κοινοβούλιο», ανέφερε, προσθέτοντας ότι ζήτησε από τον πρόεδρο του κοινοβουλίου να διακόψει τη συνεδρίαση.

Ρωσία και Γεωργία έχουν διακόψει τους διπλωματικούς δεσμούς τους μετά τον πόλεμο του 2008 και την αναγνώριση, εκ μέρους της Μόσχας, δύο περιοχών που αποσχίσθηκαν, τη Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας, όπου σήμερα σταθμεύουν ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: