9.6.19

Στόχοι και ρίσκα...

...για Αλέξη, Κυριάκο και Φώφη...

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη Δευτέρα και η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος που θα ανακοινώνει τη διάλυση της Βουλής και την έναρξή της μετά τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου, θα σημάνει την...
επίσημη έναρξη του προεκλογικού έστω κι αν αυτός είναι σε εξέλιξη εδώ και μήνες.

Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών της 26ης Μαΐου και της 2ας Ιουνίου έστειλαν μηνύματα αλλά δεν αποτελούν και το απόλυτο πρόκριμα. Είναι ένας βατήρας όχι μόνο για εκτόξευση αλλά και για πτώση. Οι 26 μέρες που απομένουν μέχρι τις κάλπες της 7ης Ιουλίου είναι πυκνός πολιτικός χρόνος και πολλά μπορούν να συμβούν.

Ισχυρή αυτοδυναμία

Η μεγάλη νίκη της ΝΔ στις ευρωεκλογές με προβάδισμα 9,3 μονάδων που προκάλεσε σοκ στον ΣΥΡΙΖΑ και η πρωτοφανής επικράτηση της στις 12 από τις 13 περιφέρειες και στο δήμο της Αθήνας, περίπου προεξοφλεί τη νίκη της και στις εθνικές εκλογές. Μετά το ξεκάθαρο όχι της Φώφης Γεννηματά σε μια συγκυβέρνηση, όμως, η ισχυρή αυτοδυναμία αποτελεί μονόδρομο για τη ΝΔ και μάλιστα με καθαρή εντολή άνω των 155 εδρών που θα επιτρέψουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να εφαρμόσει απρόσκοπτα το σχέδιο του για την επανεκκίνηση της οικονομίας και την παράλληλη στήριξη των πλέον αδύναμων.

Το μήνυμα ενότητας που στέλνει είναι καθοριστικό για την επόμενη μέρα με στόχο τη δημιουργία κοινωνικών συμμαχιών. Ο πρόεδρος της ΝΔ επισκέφθηκε τον εκλεγμένο με τον ΣΥΡΙΖΑ δήμαρχο Κερατσινίου Χρήστο Βρεττάκο, κάλεσε στην Πειραιώς και τους 13 περιφερειάρχες και δεσμεύτηκε να συνεργαστεί με όλους ανεξάρτητα με ποιο κόμμα εκλέχτηκαν για την αναβάθμιση και ανάπτυξη της Αυτοδιοίκησης.

Από το Καστελόριζο την Κυριακή έστειλε μήνυμα ενότητας και στα εθνικά θέματα η οποία δεινοπάθησε με την μειοψηφική υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών από τον Αλέξη Τσίπρα και το Νίκο Κοτζιά, χωρίς ουσιαστική διαπραγμάτευση, προκαλώντας την δυσαρέσκεια του 70% των πολιτών.

Προσωπική επαφή με τους πολίτες, παρουσίαση του κυβερνητικού σχεδίου της ΝΔ και η αποφυγή αυτογκόλ και αλαζονείας είναι τα κεντρικά σημεία της προεκλογικής στρατηγικής του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Αύξηση του ποσοστού του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Αλέξης Τσίπρας λογικό είναι να επικαλείται τη ρήση του Γαλιλαίου ότι η γη γυρίζει -άρα μπορούν να γυρίσουν και τα αποτελέσματα- αφού κανείς δεν πάει σε μια μάχη με τη σημαία του ηττημένου. Ακόμη κι αν δεν το γυρίσει ή δεν μειώσει τη διαφορά των 9,3 μονάδων όπως τουλάχιστον διαφαίνεται μέχρι στιγμής από τις δημοσκοπήσεις, ο στόχος του είναι τουλάχιστον να αυξήσει το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ των ευρωεκλογών, να ξεπεράσει το 23,76% που πήρε έναντι της ΝΔ (33,1%).

Μέχρι τώρα δείχνει ότι δεν έχει ανακτήσει την αυτοπεποίθηση στην πρωτοβουλία των κινήσεων. Δίνει την εικόνα ότι φεύγει και κάνει διαχείριση της ήττας του ποικιλοτρόπως και μοιράζοντας δώρα στους ημετέρους ώστε να τους έχει συμμάχους και την επόμενη μέρα. Τα διακυβεύματα τύπου προσλήψεις με τον ίδιο ή απολύσεις με τον Μητσοτάκη δεν έχουν αξιόλογο ακροατήριο. Οι δημόσιοι υπάλληλοι υπερψήφισαν τη ΝΔ στις ευρωεκλογές.

Η μεσαία τάξη την οποία η κυβέρνηση Τσίπρα «τιμώρησε» περισσότερο από όλους είναι το μεγαλύτερο στοίχημα του. Το πρόγραμμα που θα παρουσιάσει πιθανόν τη Δευτέρα αν είναι ρεαλιστικό θα τον ακούσουν. Αν έχει ουρές από «θα» σε μια στιγμή που ήδη οι θεσμοί τραβάνε το χαλινάρι, θα δοκιμαστεί εκ νέου ως προς την αξιοπιστία του. Ένα ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ γύρω στο 30% διευκολύνει την επόμενη μέρα του Αλέξη Τσίπρα. Ένα ποσοστό γύρω στο 25% θα του την κάνει δύσκολη.

Οι ίσες αποστάσεις

Η στρατηγική κίνηση της προέδρου του ΚΙΝΑΛ Φώφης Γεννηματά να προκαλέσει τη σύγκρουση κορυφής με τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο στην προεκλογική περίοδο λειτουργεί μάλλον ως μπούμερανγκ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να αξιοποιήσει τον κ. Βενιζέλο στα ψηφοδέλτια ή σε άλλη κυβερνητική θέση και κρατάει αποστάσεις από τα εσωκομματικά του ΚΙΝΑΛ. Ευχαρίστως όμως θα δεχθεί στους κόλπους της ΝΔ τυχόν κεντροαριστερές φυγόκεντρες δυνάμεις. Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι ούτε με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η κυρία Γεννηματά και προφανώς ευχαρίστως θα δεχόταν και εκείνος φυγόκεντρες δυνάμεις προς το δικό του κόμμα από το ΚΙΝΑΛ.

Η Φώφη Γεννηματά αποκαλεί «νέα δεξιά» τον ΣΥΡΙΖΑ και «παλιά δεξιά» τη ΝΔ αν και υπήρξε και εκείνη υπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου. Αν το αφήγημα των ίσων αποστάσεων επιβεβαιωθεί στις κάλπες και ανεβάσει το ποσοστό που πήρε το ΚΙΝΑΛ στις ευρωεκλογές (7,72%), δεν θα τολμήσει κανείς να την αγγίξει. Αν διαψευστεί, θα έρθει αντιμέτωπη με εσωκομματικές αντιδράσεις - ακόμη και με αμφισβήτηση της ηγεσίας της.

Χριστίνα Κοραή, Newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: