28.6.19

Προσκλήσεις κι.. αστειάκια στο τετ-α-τετ Τραμπ-Πούτιν...


Σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η σύντομη συνάντηση των προέδρων ΗΠΑ και Ρωσίας, Ντόναλντ Τραμπ και Βλαντίμιρ Πούτιν αντίστοιχα, στο πλαίσιο της...
συνόδου των G20 που διεξάγεται στην Οσάκα της Ιαπωνίας.

Ο Τραμπ δεν δίστασε μάλιστα να αστειευτεί με το θέμα της ρωσικής ανάμειξης στις τελευταίες αμερικανικές εκλογές - ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που έχει προκαλέσει θόρυβο στην πολιτική ζωή των ΗΠΑ, καθώς και την παρέμβαση της αμερικανικής δικαιοσύνης.

Πιο συγκεκριμένα, όταν δημοσιογράφος ρώτησε τον Τραμπ εάν θα προειδοποιούσε τον Ρώσο πρόεδρο να μην ανακατευθεί στις αμερικανικές εκλογές του 2020, ο πρόεδρος των ΗΠΑ απάντησε «φυσικά».

Στη συνέχεια στράφηκε προς τον Πούτιν και του είπε: «Μην ανακατευτείτε στις εκλογές». Επανέλαβε την ίδια φράση, δείχνοντας με το δάχτυλο τον Πούτιν, ο οποίος γέλασε με αυτήν την κίνηση του Τραμπ.
Μια «πολύ καλή σχέση»

Ο Τραμπ δήλωσε ότι απολαμβάνει μια «πολύ καλή σχέση» με τον Ρώσο πρόεδρο, τονίζοντας ότι «πολλά θετικά πράγματα πρόκειται να προκύψουν από τη σχέση αυτή».

Το Κρεμλίνο ανέφερε ότι ο Πούτιν προκάλεσε τον Αμερικανό πρόεδρο να επισκεφθεί τη Ρωσία τον επόμενο χρόνο, στην 75η επέτειο της νίκης των συμμάχων στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, με τον Τραμπ να απαντά θετικά.
Στο «τραπέζι» Ιράν, Ουκρανία και εξοπλιστικά

Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, οι Τραμπ και Πούτιν συμφώνησαν να αποφευχθούν πρωτοβουλίες που μπορούν να προκαλέσουν ανταγωνισμό των εξοπλισμών.

Ο Λαβρόφ προσέθεσε ότι η Ρωσία και οι ΗΠΑ αντιλαμβάνονται την αναγκαιότητα της συνεργασίας, τονίζοντας ότι οι τελευταίες επικοινωνίες των δύο ηγετών ήταν εποικοδομητικές.

Για το ζήτημα της Ουκρανίας, ο Λαβρόφ είπε ότι οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν την προσήλωση τους στην εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ, «αν και είναι κατανοητό», προσέθεσε, «ότι ο τρόπος με τον οποίο κινείται η κάθε πλευρά για την εφαρμογή τους ερμηνεύεται διαφορετικά».

Για το Ιράν σημείωσε ότι οι πρόεδροι της Ρωσίας και των ΗΠΑ είναι της άποψης ότι η τεταμένη κατάσταση που διαμορφώνεται γύρω από το Ιράν είναι αναγκαίο να επιλυθεί μέσω της πολιτικής και της διπλωματικής οδού.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντιμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι δύο ηγέτες συνομίλησαν και για το θέμα της Συρίας, στο οποίο αναφέρθηκε και η Τουρκία. Η Κίνα ήταν κι αυτή στο τραπέζι των συζητήσεων, όμως το Κρεμλίνο δεν έδωσε περαιτέρω πληροφορίες για το τι ακριβώς ειπώθηκε...

Δεν υπάρχουν σχόλια: