18.6.19

Τι θα πουλήσει αυτό το (χυδαίο!) εξώφυλλο;...























Θυμόμαστε πριν από πολλά χρόνια έναν φιλικό ποδοσφαιρικό αγώνα στο γήπεδο του Παναθηναϊκού ανάμεσα σε γυναικείες ομάδες μεγάλων ευρωπαϊκών συλλόγων. Σε καιρούς που δεν υπήρχε...
η διάχυτη γνώση από το Διαδίκτυο, το γεγονός φάνταζε περίεργο –κάτι σαν σπάνια ατραξιόν, ένα είδος τσίρκου που περιόδευε και περνούσε για μια μέρα από την Αθήνα και μετά, νομίζουμε, θα πήγαινε στη Θεσσαλονίκη. Η ευθυμία είχε διαχυθεί σε όλη την κερκίδα. Ο αγώνας αντιμετωπίστηκε, περίπου, σαν κωμωδία! Κι όταν τελείωσε,
πολλοί από τους θεατές φώναζαν στα κορίτσια «Αλλάξτε φανέλες» κατά το πρότυπο των ανδρικών ποδοσφαιρικών ομάδων! Αν αυτά θα χαρακτηρίζονταν οπισθοδρομικά και γραφικά στην Ελλάδα τού, ας πούμε, πολιτιστικού παγετώνα άλλων εποχών, πώς μπορείς να χαρακτηρίσεις το εξώφυλλο του τελευταίου τεύχους του Charlie Hebdo, του γνωστού γαλλικού σατιρικού περιοδικού που έγινε παγκοσμίως γνωστότερο από την τρομοκρατική αιματηρή επίθεση στα γραφεία του το 2015.

Μετρώντας πάνω από δέκα νεκρούς από εκείνο το τρομακτικό γεγονός, το Charlie Hebdo («Ζε σουί Σαρλί» έγραφαν συγκλονισμένοι στα σόσιαλ οι Έλληνες), μάζεψε τις δυνάμεις του, κάλυψε τα κενά του και συνέχισε την «σκληρή σάτιρα» που κάποιες φορές ξεπερνούσε τα όρια –ανάλογα βέβαια το πού τοποθετεί ο καθένας αυτά τα όρια. Στο τεύχος της περασμένης εβδομάδας τα όρια –όσο προχωρημένα κι αν είναι– ξεπεράστηκαν κατά πολύ για πολλούς. «Είναι σάτιρα αυτό;» αναρωτιέται αναγνώστρια στην ιστοσελίδα του περιοδικού, σχετικά με το εκπληκτικό εξώφυλλο που είναι «αφιερωμένο» στο ποδοσφαιρικό Μουντιάλ Γυναικών που διεξάγεται στη Γαλλία. Μπορείς να το πεις σεξιστικό, χυδαίο, ακραίο, αλλά δεν μπορείς να το πεις «χιούμορ» που κάνει να γελάσουν ανθρώπους με κανονική αισθητική η οποία δεν είναι «πειραγμένη». Φυσικά και δεν χρειάζεται περιγραφή του σκίτσου. Μόνο τι γράφει ο βασικός τίτλος του εξωφύλλου: «Θα το τρώμε αυτό για έναν μήνα»!

Είμαστε περίεργοι να μάθουμε τι θα πουλήσει τούτο το εξώφυλλο. Δυστυχώς δεν έχουμε πρόσβαση στο «Άργος» της Γαλλίας για να ικανοποιήσουμε την περιέργειά μας.

 hellasjournal.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια: