16.6.19

Νονός «ιδιοφυΐας» και «πατέρας» Ελλήνων αυτόχειρων

Εκρήξεις αθωότητας, δημόσιος διάλογος σαν μεθύσι επιτυχίας. Οι Πορτογάλοι, μέρες τώρα, γιορτάζουν -και- το «Nations League», και αναδεικνύουν τον Σάντος σοφό καθοδηγητή. Ναι, εκείνον που εμείς διώξαμε ως «ανεπαρκή»!
Ω, αυτή η...
σαγήνη που ασκεί σε όλους μας η διατύπωση, με βεβαιότητα, απόψεων, χαρακτηρισμών για το ποδόσφαιρο, όσων, συχνά, ηχούν λεκτικές υπερβάσεις αλλά φαντάζουν οικείες, μάλιστα συνοδεύονται με… αυτοσχέδια επιχειρήματα που μάχονται να πείσουν, να νικήσουν τον ορθολογισμό και να αποδείξουν του λόγου το αληθές. Κι ας μην είναι... 'Η μήπως όχι; Εντός του κόσμου της μπάλας, όλα είναι λογικοφανή.

Μεταξύ άλλων, ο Ρονάλντο είναι «ιδιοφυΐα». Ο γνωστός μας, από την εποχή που κάθισε σε πάγκους ελληνικών ομάδων (2001-2010) αλλά και της δικής μας Εθνικής (2010-2014), Φερνάντο Σάντος, τον αποκάλεσε έτσι μετά το τέλος του ημιτελικού, καθ' οδόν προς την κατάκτηση -και- του Nations League από τη δική του Πορτογαλία.

Στη δυτική άκρη της Ιβηρικής Χερσονήσου, από τότε μέχρι σήμερα, ενώ λοιπόν βρίσκεται εκεί δεύτερο διαδοχικό τρόπαιο μετά το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2016, δημόσιος διάλογος, ακόμη κι αν έχει εκκίνησή του τον προβληματισμό για την ορθότητα του ίδιου χαρακτηρισμού, κυλά και θυμίζει μεθύσι.

Ακόμη και δύο καθηγητές πανεπιστημίου, οι ίδιοι που αναγκάστηκαν απ' το πρωτόκολλο της ιδιότητάς τους «να εξετάσουν τη διατύπωση», όπως ακούσαμε από Πορτογάλο συνάδελφο, αρνήθηκαν να την απορρίψουν.

«Οπως ιδιοφυΐες υπάρχουν στην ιατρική και σε κάθε άλλη επιστήμη, στην τέχνη, παντού, αυτό ακριβώς είναι ο Ρονάλντο για το ποδόσφαιρο», ήταν τα λόγια του Σάντος. Και όταν, μέρες μετά, ρωτήθηκε, με φιλικό τόνο, για την ορθότητα της διατύπωσης από την πορτογαλική τηλεόραση έδωσε πειστική ανταπάντηση: «Δεν νομίζω πως υπάρχει Πορτογάλος που διαφωνεί μαζί μου. Ακόμη κι αν κάποιος με εγκαλέσει για τον χαρακτηρισμό “ιδιοφυΐα”, είμαι σίγουρος πως και ο ίδιος πετάχτηκε από τη θέση του και φώναξε “απίστευτο!” όταν ο Ρονάλντο μάς οδηγούσε στον τελικό -και όχι μόνο τότε. Μόνο οι ιδιοφυΐες κάνουν απίστευτα πράγματα».

Ανανεωμένο όνειρο

Αλλά μη νομίζετε πως υπήρξε σχετική δημόσια διαφωνία. Η διατύπωση από τα ίδια πανεπιστημιακά χείλη και η ανταπάντηση Σάντος περισσότερο με φιλικά πειράγματα ηχούσαν και όχι με σοβαρό διάλογο. Μας βεβαίωσε γι' αυτό ο Φλάβιο Γέρες, συνάδελφος της κρατικής τηλεόρασης.

«Δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς και επειδή οι Πορτογάλοι οφείλουν να δικαιώνουν, σε παρόμοιες, ποδοσφαιρικές και όχι μόνο, συγκυρίες, τον χαρακτηρισμό “οι Βραζιλιάνοι της Ευρώπης” που τους συνοδεύει», σκεφθήκαμε εμείς και χαμογελάσαμε με νόημα.

Χαίρεσαι την αθωότητα που κρύβουν οι αντιδράσεις τους την εβδομάδα που φεύγει, την πρώτη μετά την άνοδο και σε άλλη κορυφή. Την Τρίτη, δύο παίκτες της Εθνικής, ο αμυντικός Σεμέντο και μέσος Καρβάλιο, συντήρησαν το όνειρο με ιδιαίτερη διατύπωση μπροστά στην τηλεοπτική κάμερα: «Το ταλέντο και ο μέσος όρος ηλικίας της ομάδας μάς επιτρέπουν να συντηρούμε στόχους διάκρισης τουλάχιστον στα αμέσως επόμενα χρόνια».

Παλιοί διεθνείς παίκτες αναδεικνύουν το 4-3-1-2 που εφάρμοσε ο Σάντος. «Σύστημα προσαρμοσμένο στις ικανότητες αυτού του έμψυχου υλικού μας, αυτή η σκέψη του Σάντος ήταν ευεργετική», ήταν οι τιμές που του απένειμε και ο 41χρονος Φερνάντο Μέιρα. Πολύπειρος και πανύψηλος (1.92 μ.), πρώην διεθνής αμυντικός, μεταξύ άλλων της Μπενφίκα, της Στουτγάρδης και της Ρεάλ Σαραγόσα.

«Η τεχνική κατάρτισή μας, αυτό το ιστορικό προτέρημα της Πορτογαλίας, συνοδεύεται πλέον, συχνά, με τη φυσική ταχύτητα αλλά και την ταχύτητα στις αντιδράσεις μας, με ή χωρίς την μπάλα», ήταν η κοινή συνισταμένη πολλών δηλώσεων, από άλλοτε διεθνείς παίκτες, προπονητές, γενικότερα μέλη της ποδοσφαιρικής οικογένειας τους.

Μεγάλη φιλική παρέα που χαμογελά και ονειρεύεται, δηλαδή... σέβεται τη μεσογειακή ιδιοσυγκρασία της, θυμίζει η Πορτογαλία τις τελευταίες μέρες, με αφορμή την Εθνική ομάδα της.

Πρότυπα

«Εμπνευσμένο ποδόσφαιρο και πυγμή στις στιγμές που όλα έμοιαζαν ίσως έτοιμα να χαθούν. Τους ευχαριστεί ο μέσος Πορτογάλος για το ίδιο μήνυμα που απευθύνεται και στη δύσκολη καθημερινότητά του και βέβαια στα παιδιά του που ψάχνουν πρότυπα για το μέλλον τους», είπε συγκινημένος, μετά το τέλος του τελικού στο «Ντραγκάο» ο δάσκαλος Πάολο Σέντρο.

Καταγράφηκαν ανάλογες διατυπώσεις, τις τελευταίες μέρες, από συμπολίτες πολλών ιδιοτήτων, καλλιτέχνες, πολιτικοί βέβαια (σ.σ.: πώς να χάσουν ευκαιρίες που υπόσχονται δημοφιλία) -και όχι μόνο. Εκπληξη; Καμία! Το ποδόσφαιρο είναι ισχυρό βίωμα στις πλατιές μάζες -και- της Πορτογαλίας! Αρα...

Αναπόφευκτα, θυμηθήκαμε πως, μετά το πέρασμά του από τους πάγκους των ΑΕΚ (2001-2002, 2004-2006), Παναθηναϊκού (2002-2003), ΠΑΟΚ (2007-2010), έληξε άδοξα, με τη μομφή του «υποτονικού τυπολάτρη» να τον... ξεπροβοδίζει, η θητεία Σάντος (2010-2014) στη δική μας Εθνική.

Ζητήσαμε, από τους Πορτογάλους συνομιλητές να μάθουμε την αίσθησή του από την ελληνική εμπειρία: «Σέβεται τη γη σας επειδή εκεί δούλεψε πολλά χρόνια, έκανε, όπως λέει, “φίλους”. Ο Σάντος μιλά για την Ελλάδα με πατρική συμπάθεια. Αλλά, σε άλλη ευκαιρία, εκείνος και άλλοι Πορτογάλοι που έχουν περάσει από τα γήπεδα σας, καταλογίζουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο πως, με χαρακτηριστική και ανεξήγητη ευκολία, γκρεμίζει ό,τι κτίζει με κόπο», απάντησε ο ίδιος Πορτογάλος συνάδελφος!

Διαφωνεί κανείς;

Σπύρος Τσάμης

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: