26.6.19

Δημοκρατία σημαίνει ισοτιμία της ψήφου...

Στην ελληνική μεταπολιτευτική ιστορία, οι πολιτικοί εκβιασμοί και τα πολωτικά διλήμματα, πριν από τις εκλογές, δεν έλειψαν ποτέ. Το χθεσινό, όμως, δίλημμα που έθεσε ο...
Κυρ. Μητσοτάκης προκάλεσε πολλές αντιδράσεις. Ο αρχηγός της Ν.Δ., μιλώντας σε ραδιοσταθμό, ζήτησε ισχυρή εντολή από τον ελληνικό λαό στις εκλογές της 7ης Ιουλίου, δηλαδή αυτοδυναμία, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα έχουμε νέες εκλογές τον Δεκαπενταύγουστο, με απλή αναλογική.

Το δεύτερο ενδιαφέρον στοιχείο στην τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη είναι ότι, για να πετύχει τον στόχο του, να εκβιάσει δηλαδή για να πετύχει την αυτοδυναμία του κόμματός του, εμφάνισε την απλή αναλογική ως μπαμπούλα, καθώς, αν επαναληφθούν οι βουλευτικές εκλογές αυτές θα γίνουν με τον εκλογικό νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο αρχηγός της Ν.Δ. συνέδεσε αυτή την προοπτική με περιπέτειες. Θα έπρεπε να είναι περισσότερο προσεκτικός, καθώς οποιαδήποτε αναφορά σε εκλογικά συστήματα αφορά άμεσα την έννοια και την ουσία της δημοκρατίας στην κορυφαία εκδήλωσή της. Δηλαδή την εκλογική έκφραση του πολίτη και τη βαρύτητά της ψήφου του.

Είναι γνωστό ότι ο κ. Μητσοτάκης και το κόμμα του υποστηρίζουν τα καλπονοθευτικά εκλογικά συστήματα -που αλλοιώνουν τη λαϊκή βούληση- και ότι θεωρούν χαμένη την ψήφο στα μικρά κόμματα. Ο αρχηγός της Ν.Δ. υποστήριξε αυτή την αντιδημοκρατική αντίληψη πολλές φορές, πριν και μετά τις ευρωεκλογές.

Το ίδιο κάνει και τώρα. Θέλει να κυβερνήσει με το δώρο των πενήντα εδρών που του δίνει ο ισχύων εκλογικός νόμος, θέλει να είναι ανεξέλεγκτος στην άσκηση της κυβερνητικής εξουσίας και αυτό, στηριζόμενος σε μια λαϊκή μειοψηφία. Θέλει πολίτες πρώτης και δεύτερης ταχύτητας, με το ίδιο εκλογικό δικαίωμα, αλλά με διαφορετική βαρύτητα κατά την άσκησή του. Αλλιώς να ζυγίζει η ψήφος στο πρώτο κόμμα και αλλιώς στα υπόλοιπα κόμματα.

Οι πολίτες στις εκλογές της 7ης Ιουλίου οφείλουν να δώσουν ένα μάθημα δημοκρατίας στον κ. Μητσοτάκη και το κόμμα του. Οφείλουν να του στερήσουν την αυτοδυναμία που τόσο επιθυμεί. Οφείλουν να στηρίζουν σταθερά την απλή αναλογική, την ισοτιμία δηλαδή της ψήφου και τις κυβερνήσεις συνεργασίας. Κάθε άλλη επιλογή είναι επιστροφή στο παρελθόν που κατέστρεψε τη χώρα...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: