29.6.19

Τι θα κάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας;...

Πριν από περίπου ένα μήνα, στις 31 Μαΐου, το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε, ως όφειλε, τον διορισμό νέας ηγεσίας στον Αρειο Πάγο, καθώς είχαν ολοκληρωθεί όλες οι...
σχετικές διαδικασίες στη Βουλή. Εκείνη ακριβώς την περίοδο -λίγες ημέρες μετά τις ευρωεκλογές- η Ν.Δ. αντιμετώπιζε την κυβέρνηση ως υπηρεσιακή. Στις σχετικές ανακοινώσεις της υποστήριζε πως «η απερχόμενη κυβέρνηση δεν νομιμοποιείται να λαμβάνει καμία απόφαση πέραν των τρεχουσών υποθέσεων εν όψει των εκλογών που η ίδια προκήρυξε».

Εκλογές, βεβαίως, δεν είχαν ακόμη προκηρυχθεί. Μόνο η πρόθεση του πρωθυπουργού να ζητήσει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες ήταν γνωστή, μολονότι είχε κάθε νόμιμο δικαίωμα να εξαντλήσει την τετραετία. Ωστόσο, αν η Ν.Δ. πίστευε πραγματικά πως είχαμε κυβέρνηση υπηρεσιακού χαρακτήρα, όφειλε να ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μην αποδεχτεί πρόωρη προσφυγή στις κάλπες με την επίκληση εθνικού θέματος, αλλά μόνο παραίτηση του πρωθυπουργού και του υπουργικού συμβουλίου. Δεν το έπραξε.

Η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου για διορισμό νέας ηγεσίας στον Αρειο Πάγο προκάλεσε ένα ανοιχτό και υπόγειο κύμα πιέσεων προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η αξιωματική αντιπολίτευση τον καλούσε να μην υπογράψει το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, καθώς χαρακτήριζε τον επίμαχο διορισμό «μια θεσμικά παράνομη και αντισυνταγματική ενέργεια».

Αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ασπαζόταν αυτή την άποψη, όφειλε να μην αποδεχτεί τον λόγο που επικαλέστηκε ο Αλέξης Τσίπρας για τη διάλυση της Βουλής όταν τον επισκέφτηκε στις 10 Ιουνίου. Δεν το έπραξε. Εμπράκτως, δηλαδή, αποδέχτηκε και ο ίδιος ότι η κυβέρνηση που διόρισε τους δικαστές δεν ήταν υπηρεσιακή. Συνεπώς ο διορισμός ήταν νόμιμος και συνταγματικός.

Η θητεία της απερχόμενης ηγεσίας του Αρείου Πάγου λήγει αύριο 30 του μήνα. Ο κ. Παυλόπουλος οφείλει να υπογράψει το προεδρικό διάταγμα για τον διορισμό νέας ηγεσίας με βάση την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου. Αν δεν το πράξει, θα λάβει μια πολιτική απόφαση που ταυτίζεται με τη θέση του κόμματος από το οποίο προέρχεται.

Παρά τις πιέσεις που δέχεται, πιστεύουμε πως δεν θα ταυτιστεί. Ο ίδιος άλλωστε γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα ότι ο ρόλος του δεν είναι να υπηρετεί κομματικές σκοπιμότητες, αλλά τη συνταγματική τάξη και νομιμότητα...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: