3.6.19

Οι κινήσεις του Τσίπρα...



...μετά το «διαζύγιο» του Βενιζέλου από το ΚΙΝΑΛ...

Τα «μανίκια» σηκώνουν στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς τις 34 ημέρες που απομένουν μέχρι τις εκλογές καλούνται να αλλάξουν μια εικόνα, που μετά και την ολοκλήρωση του β΄ γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, μοιάζει μη αναστρέψιμη.

Μπορεί η...
εξαιρετικά χαμηλή συμμετοχή να έδωσε πάτημα στα στελέχη της Κουμουνδούρου να σχολιάσουν πως το δείγμα δεν είναι αντιπροσωπευτικό και τα συμπεράσματα δεν μπορεί να είναι ασφαλή, ωστόσο από τη στιγμή που οι περιφέρειες Ιονίων νήσων και Δυτικής Ελλάδας βάφτηκαν μπλε το στοίχημα γίνεται ακόμα πιο δύσκολο.

Η κίνηση χθες στην Κουμουνδούρου ήταν περιορισμένη με ελάχιστα στελέχη όπως ο Πάνος Σκουρλέτης, ο Νίκος Παππάς, ο Αλέκος Φλαμπουράρης, ο Νίκος Φίλης, η Ράνια Σβίγκου και ο Παναγιώτης Ρήγας να βρίσκονται στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ. Το ίδιο δεν θα συμβαίνει από σήμερα αφού, όπως είχε δημοσιεύσει το newpost.gr, ο Άλεξης Τσίπρας θα συμμετέχει συνεχώς σε όλες τις κρίσιμες συσκέψεις που θα πραγματοποιούνται.

Η εκλογική επιτροπή και οι επιτροπές ψηφοδελτίων και προγράμματος θα συνεδριάζουν κάθε μέρα ετοιμάζοντας την αντεπίθεση του κόμματος. Η χθεσινή δημοσκόπηση της Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΪ δείχνει πως η «ψαλίδα» με τη ΝΔ διατηρείται στα ποσοστά των ευρωεκλογών - στις 9 μονάδες - και ο δρόμος που πρέπει να διανύσει η σημερινή πλειοψηφία είναι μακρύς. Πιο αναλυτικά στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων η εκτίμηση είναι ότι η ΝΔ λαμβάνει από 31,5% έως 36,5%. Ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό από 22,5% έως 27,5%. Ακολουθούν το Κίνημα Αλλαγής με εκτίμηση από 6,5% έως 9,5%, το ΚΚΕ από 4,5% έως 6,5%, η Χρυσή Αυγή με 4% έως 6%, η Ελληνική Λύση με 3% έως 5%.

Η πίεση προς τον ΣΥΡΙΖΑ θα αυξηθεί το επόμενο διάστημα αφού στην Κουμουνδούρου γνωρίζουν καλά πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναφέρεται συνεχώς στην ανάγκη να κερδίσει την αυτοδυναμία προβάλλοντας τον «μπαμπούλα» της απλής αναλογικής και της περιπέτειας που μπορεί να μπει η χώρα. Η αποχώρηση του Ευάγγελου Βενιζέλου από το ΚΙΝΑΛ περιπλέκει ακόμα πιο πολύ τα πράγματα, αφού η Φώφη Γεννηματά φαίνεται πως θέλει να αποτινάξει από πάνω της το μνημονιακό παρελθόν του ΠΑΣΟΚ και να κάνει μια κεντροαριστερή «στροφή», «κλέβοντας» ψήφους από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο «επαναπατρισμός» ψηφοφόρων του 2015 για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι μονόδρομος, όπως και η μείωση της αποχής. Η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, που ενδεχομένως να συγκληθεί και μέσα στο Σαββατοκύριακο, αναμένεται να επικεντρωθεί σε όλα αυτά τα ζητήματα επιχειρώντας να δώσει άμεσες λύσεις διαμορφώνοντας και το νέο δίλημμα της κάλπης.

Στο τραπέζι των επιτελών της Κουμουνδούρου αναμένεται να πέσει τις επόμενες ώρες και η νέα κατάσταση που έχει προκληθεί στο χώρο του κέντρου μετά το «διαζύγιο» του Ευάγγελου Βενιζέλου από το ΚΙΝΑΛ. Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήταν ένας από τους κύριους λόγους που η σύμπλευση με τη Χαριλάου Τρικούπη δεν μπορούσε να προχωρήσει. Η Φώφη Γεννηματά, πάντως εξακολουθεί να κινείται στην ίδια υψηλών τόνων ρητορική κατά του ΣΥΡΙΖΑ δείχνοντας ξεκάθαρα πως θέλει να ακολουθήσει μια αυτόνομη πορεία. «Ο Βενιζέλος έφυγε, αλλά η πολιτική του μένει», σχολίαζαν χθες το βράδυ κομματικά στελέχη της Κουμουνδούρου που έφερναν ως παράδειγμα την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, αφού όπως υποστήριζαν, ο κ. Σπηλιόπουλος που ήταν τρίτος στην κατάταξη από τον α΄ γύρο, ήταν του κλίματος Βενιζέλου στερώντας τελικά ποσοστά από τον Απόστολο Κατσιφάρα.

Όλα τα σενάρια πλέον εξετάζονται αφού η  διαχωριστική γραμμή που τράβηξε η κα. Γεννηματά με τη ΝΔ μπορεί να προκαλέσει πρόσθετα προβλήματα στην Κουμουνδούρου αν οι πρώην ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ επιλέξουν να επιστρέψουν στην αρχική τους βάση. Με επικεφαλής τον Ευάγγελο Βενιζέλο στο ψηφοδέλτιο επικρατείας η «απαγκίστρωση» του ΚΙΝΑΛ από τη ΝΔ εκτιμήθηκε ότι δεν θα μπορούσε να προχωρήσει.

Η στρατηγική που θα ακολουθηθεί απέναντι στο ΚΙΝΑΛ θα καθοριστεί μέσα στις επόμενες ημέρες βασισμένη στο γεγονός πως και η Φώφη Γεννηματά κινδυνεύει να αποσυσπειρωθεί με δεδομένη την επιρροή που έχει ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε πολλά στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, αλλά και στο εκλογικό σώμα...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: