1.11.18

Κινητικότητα στην αρχιεπισκοπή για την αναθεώρηση...

Μπορεί εμφανώς η Εκκλησία να δείχνει ότι ευρίσκεται σε στάση αναμονής απέναντι στην κυβέρνηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος, περιμένοντας δήθεν την...
επίσημη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, στο παρασκήνιο όμως παρατηρείται μεγάλη κινητικότητα .

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος παρά την ψυχραιμία που δείχνει, έχει αρχίσει ήδη την προετοιμασία , ώστε να προλάβει τις εξελίξεις και να είναι έτοιμη η Εκκλησία να αντιμετωπίσει κάθε ενδεχόμενο.

Προς την κατεύθυνση αυτή κινούμενος ο κ. Ιερώνυμος έχει αρχίσει να βλέπει με πάσα μυστικότητα μητροπολίτες και να τους ενημερώνει για όσα κυοφορούνται αλλά και για όσα φοβάται ότι θα συμβούν στο χώρο της Εκκλησίας, εξ αφορμής της επικείμενης αναθεώρησης του Συντάγματος.

Οι συναντήσεις αυτές Αρχιεπισκόπου και Μητροπολιτών ξεκίνησαν από την περασμένη Δευτέρα και συνεχίζονται.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο κ. Ιερώνυμος καλεί σε ομάδες προβεβλημένους και νομομαθείς Μητροπολίτες οι οποίοι έχουν βαρύνουσα γνώμη τόσο εντός της Ιεραρχίας, όσο και δια των παρεμβάσεών τους στα Μέσα Ενημέρωσης.

Στις συναντήσεις αυτές, σύμφωνα με εκκλησιαστικές πηγές, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, τους ενημέρωσε πρώτον, για το περιεχόμενο των συνομιλιών που είχε κατά την μυστική συνάντησή του στις 3 Οκτωβρίου, με τον πρωθυπουργό και δεύτερον άκουσε τις γνώμες και τις απόψεις των συνομιλητών του Ιεραρχών.

Την ερχόμενη εβδομάδα συνέρχεται η Διαρκής Ιερά Σύνοδος και θα συζητήσει το θέμα αυτό της αναθεώρησης του Συντάγματος. Τότε θα περιμένουμε να ακούσουμε τις θέσεις της Εκκλησίας επισήμως για να καταλάβουμε προς τα πού πάει το θέμα.

Η επίσημη γραμμή της Εκκλησίας προς το παρόν βασίζεται στη θέση που εξέφρασε ο μητροπολίτης Κηφισίας Κύριλλος με την εμπεριστατωμένη εισήγησή του στην Ιεραρχία: «Η ιστορική εμπειρία των 43 ετών εφαρμογής του καθεστώτος των διακριτών ρόλων Εκκλησίας – Πολιτείας αποδεικνύει ότι η νομική αυτή κατάσταση δεν έβλαψε ούτε την ελληνική κοινωνία ούτε τα δικαιώματα των άλλων θρησκευτικών κοινοτήτων». Δεν ήταν τυχαία η υπόμνηση της παραγράφου αυτής στο δελτίο τύπου που εξέδωσε η Ιερά Σύνοδος χθες.

Η Εκκλησία εστιάζει το ενδιαφέρον της στα άρθρα 3 και 13 του Συντάγματος. Το άρθρο 3 ρυθμίζει τις σχέσεις της Πολιτείας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Εκκλησία της Ελλάδος, ενώ στο 13 κατοχυρώνεται νομικά το καθεστώς ανεξιθρησκείας στην Ελλάδα.

Οι μητροπολίτες πάντως, είναι εντελώς αντίθετοι και αρνητικοί στις προτάσεις και τις εισηγήσεις που γίνονται προς την Ιεραρχία ώστε να ενδώσουν και να δεχθούν να μπουν σε διάλογο με την Πολιτεία για αλλαγές στα δύο επίμαχα άρθρα του Συντάγματος. Το προηγούμενο του διαλόγου που έγινε για το μάθημα των θρησκευτικών δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας ότι θα υπάρξει έντιμος διάλογος αφού στο τέλος η Κυβέρνηση θα κάνει και θα επιβάλλει αυτά που θέλει.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος επιμένει ότι «οι αρμοδιότητες Πολιτείας και Εκκλησίας είναι νομικά διακεκριμένες και κατοχυρωμένες και δεν χρειάζεται να ανησυχούμε». Αλλά δεν συμμερίζονται οι Ιεράρχες αυτή τη θέση.

Ωστόσο υπάρχουν φήμες ότι ο Πρωθυπουργός, παρά τις υποσχέσεις του προς τον Αρχιεπίσκοπο ότι δεν θα διαταράξει το ισχύον καθεστώς σχέσεων Εκκλησίας και Πολιτείας, εντούτοις προωθεί σχέδιο πλήρους άλωσης της Εκκλησίας και της επιρροής της στην κοινωνία.

Η κατάργηση του θρησκευτικού όρκου ήταν μόνο η αρχή. Θα υπάρξει προγκρόμ αλλαγών και μεταρρυθμίσεων με στόχο να δώσουν προς τα έξω την εντύπωση της ουδετερόθρησκης χώρας.

Προς το σκοπό αυτό:

• Θα κατέβουν από παντού και δια νόμου οι εικόνες

• Θα καταργηθεί με νόμο ο θρησκευτικός όρκος.

• Θα φύγει το σύμβολό μας, ο Σταυρός, από τη σημαία μας.

• Θα καταργηθούν οι θρησκευτικές - εκκλησιαστικές εορτές - τέρμα οι πολυήμερες διακοπές Χριστουγέννων και Πάσχα. Τέλος στις τοπικές εορτές λόγω πολιούχων π.χ. λόγω Αγίου Ανδρέου στην Πάτρα, Αγίου Σπυρίδωνος στην Κέρκυρα και ούτω καθεξής.

• Θα μπει ταφόπετρα στον θρησκευτικό τουρισμό.

Και το σπουδαιότερο που θα προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στην Εκκλησία και μάλιστα στον κατώτερο κλήρο:

•Θα αλλάξει ο τρόπος μισθοδοσίας του κλήρου. Όπως φημολογείται θα υπάρξει πλήρης διακοπή της μισθοδοσίας του κλήρου από το δημόσιο λογισμικό του κράτους και θα ενταχθεί σε ένα νέο και ιδιότυπο καθεστώς το οποίο θα επιδοτείται από το κράτος.

Αυτό σημαίνει ότι οι κληρικοί μας θα πάψουν να θεωρούνται δημόσιοι λειτουργοί ή έστω δημόσιοι υπάλληλοι και η Εκκλησία δεν θα είναι πλέον Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου.

• Μελετάται η επιβολή θρησκευτικού προαιρετικού φόρου σε όσους εκ των πιστών θέλουν να συμβάλουν στο έργο της Εκκλησίας.

Όπως καταλαβαίνετε αν γίνουν όλα αυτά, η Εκκλησία όπως την ξέρουμε σήμερα δεν θα έχει πλέον ουδεμία σχέση !

Εν τω μεταξύ οι ΑΝ.ΕΛ. φέρεται ότι διαχωρίζουν τη θέση τους από τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. «Η Ορθοδοξία είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες της ελληνικής κοινωνίας» δήλωσε η υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά μετά τη συνάντησή της με τον Αρχιεπίσκοπο. Στο ίδιο και μάλιστα δυναμικότερο μήκος κύματος κινείται και ο Πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ Πάνος Καμμένος, ο οποίος κατάλαβε ότι για να ξαναπάρει τα πάνω του το κόμμα το οποίο προΐσταται θα πρέπει να θέσει ως προμετωπίδα του αφ´ενός το Μακεδονικό και αφ´ετέρου την αντίστασή του στις θρησκευτικές αλλαγές και αλλοιώσεις που θέλει να επιβάλλει ο κυβερνητικός εταίρος του στην ελληνική κοινωνία...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: