30.11.18

«Πάνω από 200.000...

...τα 'κόκκινα' δάνεια στον νόμο Κατσέλη»... 

Την ανάγκη να προχωρήσει ταχύτερα η εκκαθάριση των δανείων που έχουν υπαχθεί στον νόμο Κατσέλη, τόνισε ο...
διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας σε συνέδριο.

Ο Διοικητής είπε ότι περισσότεροι από 200.000 δανειολήπτες με μη εξυπηρετούμενα δάνεια, συνολικού ποσού άνω των 13 δισ. ευρώ, υπάγονται στον νόμο Κατσέλη που προστατεύει την πρώτη κατοικία.

Στο τέλος του α' εξαμήνου 2018, το 14,9% των μη εξυπηρετούμενων δανείων βρίσκονταν σε αυτό το καθεστώς νομικής προστασίας. Για τα στεγαστικά δάνεια, το ποσοστό υπαγωγής σε νομική προστασία φτάνει το 31,5%, δηλαδή περισσότερο από 3 στα 10 στεγαστικά δάνεια βρίσκονται στον νόμο Κατσέλη.

Υπό το πρίσμα αυτό, είπε ο κ. Στουρνάρας, αναδεικνύεται ως ζήτημα ιδιαίτερης σημασίας η επίσπευση της εκκαθάρισης των υποθέσεων που τελούν υπό καθεστώς νομικής προστασίας με βάση τον ν. 3869/2010 , γνωστό ως «νόμο Κατσέλη».

Ο ίδιος αναγνώρισε ότι έχουν γίνει βήματα για την επιτάχυνση του χρόνου εφαρμογής της νομοθεσίας και η ικανότητα και αποτελεσματικότητα του δικαστικού συστήματος έχει ενισχυθεί με τους νεοπροσληφθέντες δικαστές στα πρωτοδικεία, προκειμένου να μειωθούν οι καθυστερήσεις και να προωθηθούν οι ημερομηνίες ακρόασης των υποθέσεων. Παρ' όλα αυτά, όπως ανέφερε, ο όγκος των εκκρεμών υποθέσεων είναι αξιοσημείωτα μεγάλος και οι χρονικές υστερήσεις εκδίκασης των υποθέσεων ακόμη ιδιαίτερα σημαντικές.

Η γρήγορη εκδίκαση και εκκαθάριση του όγκου αυτού, είπε, θα συνέβαλε καθοριστικά στην αποκλιμάκωση του συνολικού αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Επιπρόσθετα, σημείωσε, η αργή εκδίκαση των υποθέσεων αυτών δημιουργεί επιπλέον στρεβλώσεις, δεδομένου ότι σε μεγάλο βαθμό συνδέεται άμεσα με το φαινόμενο των στρατηγικών κακοπληρωτών, των οποίων την ταυτότητα αδυνατούν να εξακριβώσουν οι τράπεζες...

enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: