30.11.18

Τι ψιθύρισε ο Μακρόν στον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν...


Τη σταθερή θέση της Ε.Ε. και του Παρισιού υπέρ διεθνούς έρευνας στη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι υπογράμμισε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μάκρον, στον Σαουδάραβα πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Ωστόσο, μυστήριο παραμένει το...
τι ακριβώς είπαν μεταξύ τους, στο σύντομο τετ α τετ που είχαν, στο περιθώριο της συνόδου G20, στο Μπουένος Άιρες.

Κι αυτό γιατί, σε ηχητικό της συνομιλίας που έπιασαν τα μικρόφωνα και διέρρευσε στον διεθνή Τύπο, ο Γάλλος πρόεδρος ακούγεται να εκφράζει την ανησυχία του προς τον Σαουδάραβα πρίγκιπα, στο πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό μετά τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι, χωρίς όμως να είναι γνωστό το περιεχόμενο της μεταξύ τους συζήτησης.

«Ποτέ δεν με ακούς....»
«Ανησυχώ. Στο είπα» ακούγεται να λέει ο Μακρόν, με τον Σαλμάν να του απαντά: «Ναι, μου το είπες», συμπληρώνοντας: «Σε ευχαριστώ πολύ».

Στο σύντομο διάλογο που είχαν οι δυο τους, ο Μακρόν ακούγεται επίσης να... μαλώνει τον Σαουδάραβα πρίγκιπα λέγοντας του: «Ποτέ δεν με ακούς», με εκείνον να του απαντά: «Όχι, φυσικά και σε ακούω».

«Επειδή στο είπα. Ήταν πιο σημαντικό για σένα» συνεχίζει ο Μακρόν και χαμογελά, καθώς είναι προφανές πια ότι οι δυο τους έχουν αντιληφθεί την παρουσία καμερών.

Αμέσως μετά απομακρύνονται λίγο και αφού λέει κάτι ο Μακρόν -που όμως δεν ακούγεται καθαρά- ο Σαλμάν απαντά: «Είναι εντάξει. Μπορώ να το διαχειριστώ».

Έπειτα από άλλο ένα μέρος της συνομιλίας που πάλι δεν μπορεί κανείς να ακούσει καθαρά, ο Μακρόν λέει: «Είμαι ένας άντρας που κρατάει τον λόγο του».



Το Μέγαρο των Ηλυσίων ανακοίνωσε αργότερα ότι οι δυο τους είχαν μια πεντάλεπτη συνομιλία, κατά την οποία ο Γάλλος πρόεδρος έστειλε ένα «πολύ αυστηρό» μήνυμα στον πρίγκιπα για τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου και την ανάγκη εξεύρεσης πολιτικής λύσης στην Υεμένη.

Η γαλλική προεδρία επισήμανε επίσης ότι αυτή ήταν η πρώτη φορά που συνομίλησαν ο πρόεδρος Μακρόν με τον πρίγκιπα της Σ. Αραβίας μετά τη δολοφονία Κασόγκι, που επισκίασε τη σύνοδο G20.

Η απόφαση του Σαλμάν να παραστεί στη διήμερη σύνοδο στο Μπουένος Άιρες ενείχε υψηλό ρίσκο να υποστεί την καταδίκη άλλων ηγετών, καθώς στενοί του συνεργάτες θεωρούνται ύποπτοι για το έγκλημα και κατά ορισμένους ο ίδιος είναι ο ηθικός αυτουργός. Χαρακτηριστικό στιγμιότυπο της μάλλον αμήχανης κατάστασης ήταν όταν ο διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας φαίνεται μόνος σε μία άκρη, αμέσως μετά την εθιμοτυπική φωτογραφία.

Σαλμάν-Πούτιν-Ερντογάν
AP Photo/Ricardo Mazalan

Λίγα λεπτά αργότερα βέβαια ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, τον χαιρετά εγκάρδια, προτού καθίσουν μαζί στο τραπέζι των συνομιλιών.


(AP Photo/Pablo Martinez Monsivais)

Ο Σαλμάν, όπως μετέδωσε το Al Arabiyah, είχε επίσης μια «φιλική συνάντηση» με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ στο περιθώριο της συνόδου, αλλά ο Λευκός Οίκος διευκρίνισε ότι επρόκειτο απλώς για μια «ανταλλαγή ευχαριστιών» παρόμοια με αυτή που είχε ο Αμερικανός πρόεδρος με τους υπόλοιπους ηγέτες.

Με πληροφορίες από Guardian, Reuters

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: