30.11.18

«Πόρτα» από την Ουκρανία σε Ρώσους από 16 έως 60 ετών...

Η Ουκρανία εξετάζει κατά πόσον θα απαντήσει με «αντίστοιχες ενέργειες» αφού η Ρωσία άνοιξε πυρ και συνέλαβε τρία πλοία του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού το...
περασμένο Σαββατοκύριακο, δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ο Ίχορ Χουσκόφ, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κρατικής υπηρεσίας ασφαλείας (SBU).

Το Κίεβο και η Μόσχα αλληλοκατηγορούνται για το περιστατικό που συνέβη την περασμένη Κυριακή οδήγησε στη σύλληψη τριών ουκρανικών πλοίων και των πληρωμάτων τους. Η Ουκρανία φοβάται ότι αποτελεί προάγγελο μιας εισβολής πλήρους κλίμακας της Ρωσίας.

«Εξετάζονται αποφάσεις όσον αφορά τη διεξαγωγή κατάλληλων αντίστοιχων ενεργειών ως απάντηση στις ενέργειες του επιτιθέμενου», είπε ο Χουσκόφ.

Στο μεταξύ, η Ουκρανία απαγόρευσε στους Ρώσους άνδρες ηλικίας 16-60 ετών να εισέρχονται στη χώρα, δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας των συνόρων Πέτρο Τσιγκικάλ στη διάρκεια μιας συνάντησης που αναμεταδόθηκε απευθείας από την τηλεόραση.

«Στα σημεία εισόδου, η ενίσχυση των μέτρων ελέγχου τέθηκε σε ισχύ. Από σήμερα, η είσοδος των ξένων είναι περιορισμένη, κατά κύριο λόγο για τους άρρενες πολίτες της Ρωσικής Ομοσπονδίας ηλικίας 16 έως 60 ετών», είπε ο Τσιγκικάλ.

Κατά την ίδια συνάντηση, ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο διευκρίνισε πως ο «περιορισμός» αυτός θα εφαρμόζεται «πλην ανθρωπιστικών λόγων που καθορίζονται σαφώς στις οδηγίες».

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα καταδίκασε τις «βάρβαρες κινήσεις της κυβέρνησης» της Ουκρανίας, κάνοντας λόγο για ένα «πλήρως δυσλειτουργικό» ουκρανικό κράτος και αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Ρωσία δεν προτίθεται να λάβει αντίστοιχα μέτρα.

Η Ρωσία δεν σχεδιάζει να απαγορεύσει στους Ουκρανούς άνδρες να εισέρχονται στη χώρα ως αντίποινα για μια ευρεία απαγόρευση εισόδου που επέβαλε η Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος βουλευτής Φραντς Κλίντσεβιτς, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Δεν υπάρχουν σχόλια: