30.11.18

«Δεν καταργείται ο νόμος Κατσέλη»...

«Δεν καταργείται ο νόμος Κατσέλη. Το μόνο που μπορεί να καταργηθεί, θα ήταν το κομμάτι της πρώτης κατοικίας και εμείς ψάχνουμε εναλλακτικές λύσεις που θα τις παρουσιάσουμε σύντομα», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Όπως είπε μιλώντας στον...
ραδιοφωνικό σταθμό «στο Κόκκινο», «όσοι είναι εντός του νόμου Κατσέλη 31 12 2018, δεν χάνουν κανένα δικαίωμα ακόμα και μόνο η αίτηση να έχει γίνει. Σχεδόν όλες οι διατάξεις του νόμου Κατσέλη θα παραμείνουν και μετά τις 31 Δεκεμβρίου»

«Παροχολογία είναι να δίνεις παροχές σε συγκεκριμένους ανθρώπους για να κερδίσεις εκλογές χωρίς να έχεις τα χρήματα, να αυξάνεται μετά το έλλειμμα του Δημοσίου και μετά να αυξάνεται και το χρέος. Αυτό κάνανε το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ πριν από το 2008 και φτάσαμε εκεί που φτάσαμε», σημείωσε σχολιάζοντας τα περί «παροχολογίας με φόντο της εκλογές». «Εμείς με πολύ σοβαρό και σταδιακό τρόπο αρχίσαμε να κάνουμε μία δημοσιονομική αναπροσαρμογή, πέτυχε, γίναμε αξιόπιστοι και χτίζουμε ένα κοινωνικό κράτος, κάνουμε και πράγματα για την ανάπτυξη σταδιακά», πρόσθεσε.

«Από το 2018, αρχίσαμε τα αντίμετρα, δεν άρχισαν σήμερα με αυτό που έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη. Ήδη από το 2018 ξοδέψαμε πάνω από 200 εκατομμύρια για τα παιδιά γιατί η Ελλάδα έπρεπε να έχει μία πολιτική για τα παιδιά (…) Αυτό θα συνεχιστεί και το 2019 και θα έχουμε επιπλέον και επιδόματα στέγασης γιατί η Ελλάδα από όλες τις οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ξοδεύει σχεδόν τίποτα για στέγαση» ανέφερε επίσης ο κ. Τσακαλώτος υπογραμμίζοντας πως «αυτό δεν το βλέπω εγώ παροχολογία. Αν το να χτίσεις ένα κοινωνικό κράτος είναι παροχές, τότε σηκώνω τα χέρια».

Σε σχέση με το ύψος των δημοσίων επενδύσεων στον προϋπολογισμό, ο κ. Τσακαλώτος επισήμανε πως «οι επενδύσεις στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων είναι ακριβώς αυτό που ήτανε πέρυσι. Αυτό που εννοεί η αντιπολίτευση είναι ότι είναι μικρότερο από αυτό που είχαμε γράψει μέσα στο μεσοπρόθεσμο. Άρα δεν υπάρχει πραγματική μείωση των επενδύσεων». Πρόσθεσε δε πως «και να χρειαστούμε περισσότερες επενδύσεις, αυτά τα πράγματα λύνονται και στην πορεία, μπορείς να μεταφέρεις πόρους από κομμάτια της κυβέρνησης που έχουν υπο-καταναλώσει, για να τα πας σε κάποιο άλλο σημείο». «Δεν νομίζω ότι είναι σοβαρό ζήτημα αυτό που βάζει η ΝΔ», σχολίασε και τόνισε πως «το ποσό θα μπορούσε να ήταν μεγαλύτερο βεβαίως αλλά είναι κάτι που είναι ικανοποιητικό».

Απαντώντας στο αφήγημα της αντιπολίτευσης περί «καθηλωμένης οικονομίας», ο κ. Τσακαλώτος υπογράμμισε πως «Έχω μία συνήθεια στη Βουλή που την έχω κρατήσει εδώ και 1,5 χρόνο. Κάθε φορά που παρουσιάζουμε είτε στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων είτε στην Ολομέλεια, λέω τα καλά νέα που υπάρχουν από την προηγούμενη φορά που παρουσιάστηκαν. Και κάθε φορά έχω καλές ειδήσεις για το τι γίνεται από την τελευταία φορά που μίλησε για τη βιομηχανία που αυξήθηκε, ή για την αύξηση της απασχόλησης ή τη μείωση της ανεργίας, ή για το λιανικό εμπόριο ή για τις εξαγωγές». «Αν τα βάλετε όλα αυτά είναι μία σημαντική βελτίωση τον τελευταίο 1- 1,5 χρόνο. Η αλήθεια είναι ότι έχουμε πάρα πολύ κόσμο που είναι πολύ ζορισμένος και λέμε δύο πράγματα. Δεν λέμε ότι τα πράγματα είναι καλά και έχουμε κάνει θαύματα. Μέσα στους περιορισμούς και μέσα στον συσχετισμό δυνάμεων που υπάρχει, έχουμε μία επιστροφή της ανάπτυξης και έχουμε και πιο επεκτατικούς προϋπολογισμούς. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι λύνονται όλα τα προβλήματα, η λιτότητα παραμένει αλλά μειώνεται στον χρόνο. Αυτό έχουμε υποσχεθεί και αυτό μπορέσαμε να κάνουμε».

Ερωτηθείς για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας σήμερα, ο κ. Τσακαλώτος σχολίασε αρχικά για τον πήχη που θέτει η αντιπολίτευση πως «θα μπορούσε να είναι πολύ ψηλότερος και θα τον περνάγαμε και γι’ αυτό δεν καταλαβαίνω τη στρατηγική της ΝΔ. Δεν το λέω αυτό σαν ρητορικό σχήμα, πραγματικά δεν καταλαβαίνω τι κερδίζουν που λένε ότι όλα τα πράγματα είναι καταστροφικά, δεν θα βγούμε από το μνημόνιο, θα μειωθούν οι συντάξεις, δεν υπάρχουν αντίμετρα και τώρα όχι μόνο δεν μειώνονται οι συντάξεις αλλά και υπάρχουν αντίμετρα και θα υπάρχει ανάπτυξη».

«Στο ερώτημά σας αν έχουμε ξεπεράσει κάποιον πήχη για την ανάπτυξη βραχυπρόθεσμα, η απάντηση είναι ‘ναι’. Αν θα μπορέσουμε να κάνουμε βιώσιμη αυτήν την ανάπτυξη και να έχουμε κι ανάπτυξη καλή και το 2021, και το 2022, και το 2023, και το 2024 και το 2025, τότε εκεί είναι θέμα και της κυβέρνησης με μία αναπτυξιακή στρατηγική και τους φορείς και τους κοινωνικούς εταίρους και τις επιχειρήσεις και τον κοινωνικό τομέα και το συνεταιριστικό τομέα να μπορούν να εκμεταλλευτούν αυτή την καλή οικονομική κατάσταση για να κάνουμε ένα καινούργιο, διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης που θα είναι και βιώσιμο», συμπλήρωσε.

Από εκεί και πέρα, ερωτηθείς για το «μακεδονικό» ζήτημα, ο κ. Τσακαλώτος τόνισε πως «ένα μεγάλο κομμάτι του κόσμου είτε υποστηρίζει την συμφωνία είτε έχει την άποψη ότι και να μην είναι η καλύτερη συμφωνία που θα μπορούσε να γίνει, δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλα 25 χρόνια στην αναμονή μέχρι να βρεθεί η τέλεια λύση. Αυτό το βλέπω και σε πολλούς κεντρώους ανθρώπους και μάλιστα που είναι πολύ στεναχωρημένοι με την στάση του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας». «Θεωρώ ότι είναι ιδιαίτερα σημαντική η λύση για τη Θεσσαλονίκη», συμπλήρωσε εκφράζοντας την άποψη πως «όσο η Θεσσαλονίκη κοιτάει προς τον νότο, θα την κερδίζει πάντα η Αθήνα. Αν είναι κλεισμένη η οικονομική ανάπτυξη και η συν-ανάπτυξη με τα Βαλκάνια, η Θεσσαλονίκη δεν έχει τη δυνατότητα ούτε να γίνει κέντρο των Βαλκανίων ούτε να είναι κέντρο ενεργειακό, εμπορικό, μεταφορικό».

Σε σχέση με τις καταλήψεις στα σχολεία για το συγκεκριμένο ζήτημα, σημείωσε πως «αυτό το κίνημα κινείται από ακροδεξιές δυνάμεις. Στεναχωριέμαι όταν καθηγητές βάζουν θέμα και τους υποστηρίζουν» και υπογράμμισε πως «η λύση είναι και τα σχολεία και καθηγητές να κάνουν ανοιχτές συζητήσεις -αυτό είναι το σχολείο όπως και το πανεπιστήμιο, είναι χώροι διαλόγου- να συζητήσουν τα θέματα με ανοιχτό τρόπο, πού είναι προβληματική αυτή η λύση, πού δεν είναι προβληματική αυτή η λύση. Νομίζω ότι οι καθηγητές ιδιαίτερα αλλά και το υπουργείο πρέπει να προωθήσει έναν ανοιχτό διάλογο με τα παιδιά για να δούμε τους προβληματισμούς».

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Τσακαλώτος τόνισε πως η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη συνολικά πρέπει να αποτελέσει έναν από τους καθοριστικούς παράγοντες για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Όπως τόνισε, «πρέπει σε αυτές τις ευρωεκλογές οι δυνάμεις της Αριστεράς, της Σοσιαλδημοκρατίας που αποδεσμεύεται από τον ακραίο νεοφιλελευθερισμό και οι Πράσινοι, να βάλουν μία ατζέντα η οποία να έχει διαχωριστικές γραμμές. Μία διαχωριστική γραμμή είναι η ανισότητα, γιατί η ανισότητα, η φτώχεια, οι κακές θέσεις εργασίας ή θέσεις εργασίας που δεν έχουν προοπτική, τροφοδοτεί την ακροδεξιά. Η δεύτερη διαχωριστική γραμμή είναι για τα δικαιώματα του πολίτη και τη δημοκρατία και για αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει και η κυβέρνησή μας την συνταγματική αναθεώρηση και η τρίτη διαχωριστική γραμμή έχει να κάνει με τον εθνικισμό».

Απαντώντας σε ερώτηση για την αναντιστοιχία αυτών που πίστευε και αυτών που έκανε, ο κύριος Τσακαλώτος είπε: «πάντα υπάρχει η έννοια του συμβιβασμού και της διαβούλευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ, πολλά είναι αυτά που προσπαθεί να κάνει μέσα σε αυτές τις συνθήκες. Αυτά που προσπαθεί η Αριστερά για παράδειγμα να κάνει, είναι ένα κοινωνικό κράτος και να εφαρμόσει τις ενεργειακές κοινότητες, είναι αυτά που αλλάζουν τους συσχετισμούς»...

Δεν υπάρχουν σχόλια: