30.11.18

Επεισόδια σε διαδήλωση με τα "Κίτρινα γιλέκα" στις Βρυξέλλες...












Η βελγική αστυνομία έκανε χρήση αντλιών νερού υπό πίεση και δακρυγόνων στο κέντρο των Βρυξελλών σήμερα για να...
απωθήσει τους περίπου 300 διαδηλωτές του κινήματος των «κίτρινων γιλέκων», οι οποίοι πέταξαν πέτρες κατά του πρωθυπουργικού γραφείου.

Οι δυνάμεις επιβολής του νόμου προχώρησαν σε δεκάδες συλλήψεις, καθώς οι διαδηλωτές κατέστρεψαν τουλάχιστον 2 αστυνομικά βαν κατά τη διάρκεια της πορείας, που ξεκίνησε σε ειρηνικό κλίμα, χωρίς, ωστόσο, την άδεια των αρχών.

Τα επεισόδια ξέσπασαν, όταν κουκουλοφόροι προσπάθησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό.

Για τρεις ώρες, οι διαδηλωτές, που διαμαρτύρονται για τις τιμές των καυσίμων και την οικονομική δυσχέρεια των πολιτών, διέκοψαν την κυκλοφορία.

Σύμφωνα με την αστυνομία, έγιναν 60 συλλήψεις πριν από τις ταραχές, κυρίως για παρεμπόδιση της κυκλοφορίας αλλά και επειδή ορισμένοι διαδηλωτές είχαν στην κατοχή τους κοπίδια, πυροτεχνήματα ή δακρυγόνα.

Μερικές εκατοντάδες άνθρωποι φορώντας τα γιλέκα σε φωσφοριζέ κίτρινο χρώμα συγκεντρώθηκαν μπροστά από το γραφείο του πρωθυπουργού Σαρλ Μισέλ. Δεκάδες εξ αυτών, πολλοί εκ των οποίων με τα πρόσωπά τους καλυμμένα, πέταξαν πέτρες, κροτίδες και πινακίδες οδοσήμανσης εναντίον των αστυνομικών, οι οποίοι απάντησαν με νερό υπό πίεση και χημικά.

Οι κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας στο Βέλγιο, κυρίως γύρω από τα διυλιστήρια στο νότιο τμήμα της χώρας, αντλούν έμπνευση από το γαλλικό κίνημα των «κίτρινων γιλέκων» κατά των αυξήσεων στη φορολογία των καυσίμων, που αποφάσισε η κυβέρνηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, στο πλαίσιο των προσπαθειών για τη μείωση των καυσαερίων που προκαλούν την υπερθέρμανση του πλανήτη.

«Μισέλ, παραιτήσου!» φώναζαν σήμερα οι διαδηλωτές. Ο Μισέλ εξέφρασε τη συμπαράστασή του για τα προβλήματα των πολιτών χθες, προσθέτοντας, όμως:

«Τα χρήματα δεν πέφτουν από τον ουρανό».

ΑΠΕ/ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: