30.11.18

Τι συμβαίνει με το ταξίδι του Τσίπρα στην Τουρκία...

Από τη “ζέστη” στο “κρύο” πέρασαν για άλλη μια φορά οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, με τον Ταγίπ Ερντογάν να συνεχίζει να “δυναμιτίζει” το κλίμα. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως το βλέμμα του είναι στραμμένο στην κυπριακή ΑΟΖ, στην...
οποία επιθυμεί να είναι ένας βασικός “παίκτης”. Η Τουρκία ακολουθεί τη δική της πολιτική στον ενεργειακό τομέα, τη στιγμή που οι προσπάθειες που γίνονται σε διπλωματικό επίπεδο για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών είναι στον αέρα.

Στο ερώτημα του newpost.gr σε κυβερνητικό αξιωματούχο για το αν υπάρχει ζήτημα ακύρωσης του ταξιδιού του πρωθυπουργού στην Κωνσταντινούπολη, μετά τη πρόσκληση του είχε απευθύνει ο Τούρκος πρόεδρος στην Νέα Υόρκη, η απάντηση ήταν αρνητική. Ωστόσο, η ίδια πηγή παραδέχθηκε ότι η επιθετική ρητορική που ακολουθεί ο Ταγίπ Ερντογάν δεν βοηθάει στην πραγματοποίηση της επίσκεψης. 

Αυτός είναι ο λόγος που ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος επέλεξε χθες να χτυπήσει “καμπανάκι” τονίζοντας από τη Βουλή πως “το καινούριο στοιχείο είναι ότι φάνηκε μια πρόθεση της τουρκικής πλευράς, που θα δούμε αν θα επαληθευτεί και με συγκεκριμένες ενέργειες να ξαναξεκινήσει ο διάλογος με την πρόσκληση του πρωθυπουργού για ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη”.

Ο αρχικός προγραμματισμός περιελάμβανε το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Τουρκία να πραγματοποιηθεί μέσα στον Δεκέμβριο. Το ενδεχόμενο αυτό, με βάση το πώς εξελίχθηκαν τα γεγονότα, έχει αποκλειστεί και οι ελληνικές και τουρκικές διπλωματικές υπηρεσίες εργάζονται πλέον, προκειμένου να διαμορφώσουν την ατζέντα, ώστε το τετ α τετ να πραγματοποιηθεί στις αρχές του νέου έτους. 

Το τοπίο, ωστόσο, δεν μπορεί να μην είναι θολό από τη στιγμή που η ανακοίνωση του Συμβουλίου Ασφαλείας της γειτονικής χώρας, που είχε συνεδριάσει υπό την προεδρία του Ταγίπ Ερντογάν, με έναν έμμεσο τρόπο επανέφερε το ζήτημα του “casus belli”. Αναφέρεται πως  “οι συντονισμένες εξελίξεις και προσπάθειες καταπάτησης μονομερώς του διεθνούς δικαίου στην περιοχή που δεν εξασφαλίζουν την περιφερειακή και παγκόσμια ειρήνη, θα πρέπει να λάβουν υπόψιν τους την αποφασιστικότητά μας, η οποία βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και στη δεδηλωμένη βούληση της εθνοσυνέλευσης. Επαναβεβαιώνεται ότι δεν πρόκειται να επιτραπεί καμία εξέλιξη που θα στρέφεται ενάντια στα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου”.

“Η τουρκική πλευρά γαβγίζει, γιατί τελικά δεν προβαίνει σε προκλητικές ενέργειες” ήταν η εκτίμηση πηγής που έχει γνώση των ισορροπιών με τους γείτονες. Όπως δήλωσε στο newpost.gr, “η στάση που τήρησε η Τουρκία ως απάντηση στις έρευνες στο οικόπεδο 10 ήταν αναμενόμενη”. Μάλιστα συμπλήρωνε ότι “δεν υπάρχει αξιολόγηση ότι αυτές οι αντιδράσεις της Άγκυρας ήταν σε υψηλότερους τόνους από τους προβλεπόμενους”. Με αυτόν τον τρόπο δικαιολογούσε τη στάση της Αθήνας που απαντά στοχευμένα χωρίς να χάνεται η επαφή με την άλλη πλευρά και η νεά συνάντηση Τσίπρα - Ερντογάν απλώς να μετατίθεται χρονικά μέχρι στιγμής.

Η Άγκυρα παρακολουθεί στενά τις κινήσεις της ελληνικής πλευράς και η τριμερής συνάντηση Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ στις 20 Δεκεμβρίου θα είναι ένα ακόμα πεδίο που μπορεί να προκαλέσει τον θυμό του “Σουλτάνου”. Ο προβληματισμός που υπάρχει στο Μαξίμου εδράζεται στο γεγονός πως την τελευταία περίοδο μέσω των  προκλήσεων τους οι γείτονες προσπαθούν να βάλουν τη δική τους ατζέντα. 

Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χολουσί Ακάρ επιχείρησε να “γκριζάρει”, με τους χάρτες που παρουσίασε, τη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κρήτης. Πιο απειλητικός είχε εμφανιστεί ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος “ήχησε σειρήνες πολέμου” με αφορμή την υφαλοκρηπίδα και τα θαλάσσια σύνορα...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: