31.5.16

Το Πρώτο Θέμα θεωρεί χαζούς τους αναγνώστες του;..

«Στα σχολεία του... Φίλη απαγορεύεται να λες τα παιδιά πριγκίπισσα και βασιλόπουλο» γράφει στον τίτλο του, όταν στο ρεπορτάζ του, αμέσως μετά, υποστηρίζει εντελώς διαφορετικά πράγματα.

Γιατί το κάνει αυτό; Το...
ξέρει το παραμύθιπροφανώς. Το παίρνουν μετά τα social media και η διαστρέβλωση εξαπλώνεται σε χρόνο ρεκόρ. Το θέμα έχει να κάνει με μία ανατροπή που επιχειρείται στη δημόσια εκπαίδευση από τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη, καθώς εισάγεται ένας ολόκληρος κώδικας στην καθημερινότητα των μαθητών. Άχρηστος ο κώδικας και περίεργος (για να μην πω τίποτε χειρότερο), δεν είναι όμως αυτό το θέμα μας. Αλλά η δημοσιογραφία, δημοσιογραφία ο Θεός να την κάνει βέβαια.

Το επίμαχο απόσπασμα για την όποια... πριγκίπισσα και το όποιο... βασιλόπουλο είναι σαφές: «Το παιδί καθενός είναι μοναδικό και ξεχωριστό για τον ίδιο. Ωστόσο, είναι ένα παιδί ανθρώπων όπως κάθε παιδί ανθρώπων: Διαφορετικό αλλά ίσο με τα άλλα, και όχι πριγκίπισσα ή βασιλόπουλο».

Το Πρώτο Θέμα όμως το έκανε, πως στα «σχολεία του... Φίλη απαγορεύεται να λες τα παιδιά πριγκίπισσα και βασιλόπουλο». Από πουθενά δεν προκύπτει, ούτε καν από το ρεπορτάζ του ίδιου του site επαναλαμβάνω.

Δύο τινά συμβαίνουν: Ή το Πρώτο Θέμα θεωρεί χαζούς τους αναγνώστες του πιστεύοντας πως θα το διαβάσουν και δεν θα το καταλάβουν, ή το Πρώτο Θέμα θεωρεί χαζούς τους αναγνώστες του πιστεύοντας πως θα διαβάσουν μόνο τον τίτλο και θα παραμείνουν σε αυτόν.

Η πολιτική σπέκουλα πάντως έγινε και έπιασε. Το «πριγκίπισσα και βασιλόπουλο» μπαίνει στην πολιτική ορολογία. Για μία απαγόρευση που δεν υπήρξε ποτέ. Για μία κατασκευασμένη είδηση...

Δημήτρης Κανελλόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: