31.5.16

Στο δρόμο για τη Βουλή οι «ουρές» των προαπαιτούμενων...

Το δρόμο για τη Βουλή παίρνουν οι τροπολογίες που θα συμπληρώσουν το παζλ των προαπαιτούμενων, ώστε να κλείσει οριστικά η αξιολόγηση. Κυβέρνηση και δανειστές φαίνεται ότι...
προσεγγίζουν τις τελευταίες ώρες στα σημεία - "αγκάθια" της διαπραγμάτευσης, καθώς ο Πρόεδρος της Βουλής ανακοίνωσε την κατάθεση στη Βουλή των λεγόμενων "ουρών" του πολυνομοσχεδίου για τη ρύθμιση, μεταξύ άλλων, του ΕΚΑΣ και των κόκκινων δανείων.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, αμέσως μετά τη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων, ο Νίκος Βούτσης ανέφερε εξάλλου ότι αύριο, Τετάρτη, θα κατατεθεί στη Βουλή η τροπολογία που ανακοίνωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη για τη συμμετοχή βουλευτών και πολιτικών προσώπων σε off shore.

Άμεσα (ακόμα και απόψε το βράδυ) αναμένεται να κατατεθεί επίσης ο νέος αναπτυξιακός νόμος, ο οποίος θα συζητηθεί με τη κανονική κοινοβουλευτική διαδικασία, ενώ ήδη βρίσκεται στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής.

Για κάποιες νομοτεχνικές βελτιώσεις, στη γραμμή των εξαγγελιών του ΕΚΑΣ, έκανε λόγο κυβερνητική πηγή αναφερόμενη στις προς κατάθεση τροπολογίες.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή για τα «κόκκινα δάνεια» με εγγύηση δημοσίου (ύψους περίπου 1,5 δισ. ευρώ) δεν θα υπάρξει καμιά τροπολογία, καθώς ποτέ οι θεσμοί δεν έβαλαν θέμα να αποσυρθεί η προστασία που προβλέπεται στο πολυνομοσχέδιο.

Επίσης η ίδια πηγή ανέφερε ότι το ΕΚΑΣ δεν θα επιστραφεί από τους συνταξιούχους, και ότι τα 70 εκ. ευρώ θα καλυφτούν από την «κάβα» που έχει στην άκρη η κυβέρνηση για έκτακτες ανάγκες ενώ η μοναδική αλλαγή που αναμένεται να υπάρξει αφορά στην προστασία των μελών του Εποπτικού και του Διοικητικού Συμβουλίου του νέου Ταμείου.

Ένα από τα ζητήματα με τα οποία διαφωνεί η ελληνική πλευρά έχουν να κάνουν με την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, καθώς η κυβέρνηση δεν θέλει να αναφέρεται ρητώς στο μνημόνιο τι θα γίνει σε περίπτωση που δεν επιτύχει η πώληση του 20% σε στρατηγικό επενδυτή έως το τέλος του έτους.

Την διαβεβαίωση ότι το ΕΚΑΣ θα καλυφθεί από την Εθνική Σύνταξη έδωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης ενώ για το θέμα των κόκκινων δανείων με την εγγύηση του Δημοσίου, υπογράμμισε ότι θα δοθεί λύση που δεν θα προκαλεί δημοσιονομικό κόστος...

Δεν υπάρχουν σχόλια: