31.5.16

Το “deal” Μητσοτάκη – Μέρκελ...


Ένα θετικό κλίμα χωρίς ενστάσεις και αστερίσκους περιέγραψαν οι συνεργάτες του Προέδρου της ΝΔ για τη συνάντηση των 30 λεπτών που είχε με την Καγκελάριο της Γερμανίας, στο περιθώριο της εκδήλωσης...
για τα 40 χρόνια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Πρωταρχικός στόχος του κ. Μητσοτάκη όπως έλεγαν από το επιτελείο του είναι να αποκτήσει μια καλή «χημεία» με την Άγκελα Μέρκελ, η οποία πλέον συγκαταλέγεται στους απολύτως προνομιακούς συνομιλητές του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Οι πληροφορίες του Real.gr αναφέρουν ότι ο κ. Μητσοτάκης ανέλαβε τη δέσμευση απέναντι στην Άγκελα Μέρκελ για την υλοποίηση ενός διαφορετικού μείγματος οικονομικής πολιτικής που βασίζεται στη μείωση των φόρων, στην περικοπή δαπανών από το δημόσιο τομέα – όχι όμως απολύσεις – και στην επίσπευση όλων των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για τις οποίες «κλωτσάει» η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με αιχμή τις ιδιωτικοποιήσεις.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως η κ. Μέρκελ δεν διατύπωσε κάποια ένσταση για το περιεχόμενο της πρότασης της ΝΔ – ως προς το σκέλος των πλεονασμάτων που δεν θα ξεπερνούν το 2% του ΑΕΠ - παρά το γεγονός ότι αυτή η θέση προσκρούει στις πάγιες αντιλήψεις του Βόλφγκανγκ Σοϊμπλε, ενώ σύμφωνα με συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη δεν υπήρξε κάποια αναφορά, έστω και έμμεση, για την επιλογή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ζητήσει εκλογές από την κυβέρνηση, εν μέσω της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους – δανειστές.

Το “deal” το οποίο προτείνει στην Καγκελάριο η ΝΔ, προβλέπει συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τον τομέα τον διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων χωρίς καμία έκπτωση στο ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων και μια γενναία μείωση της φορολογίας για την προσέλκυση επενδύσεων και την τόνωση του επιχειρηματικού και αγοραστικού κλίματος στη χώρα.

Βασικό επιχείρημα του κ. Μητσοτάκη ήταν πως η κυβέρνηση των Τσίπρα - Καμμένου δεν πιστεύει και δεν μπορεί να υλοποιήσει διαρθρωτικά μέτρα τα οποία ψηφίζει μεν, αδυνατεί να εφαρμόσει δε, όπως για παράδειγμα η επένδυση στο Ελληνικό για την οποία ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής είπε ευθέως (BHMA Fm) πως πρόκειται για μια "εγκληματική σύμβαση που αν τη δεχθεί η κυβέρνηση θα είναι κατακριτέα..."

Συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη με τους οποίους επικοινώνησε το Real.gr, δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν τα σενάρια που ήθελαν τον Πρόεδρο της ΝΔ να δεσμεύεται για «ξήλωμα» των αλλαγών που έφερε η κυβέρνηση σε ασφαλιστικό και φορολογικό, ενώ αδιευκρίνιστο παραμένει το ακριβές περιεχόμενο της συζήτησης για προσφυγικό, για το οποίο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης φέρεται να επέμεινε στην ανάγκη της απαρέγκλιτης εφαρμογής της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας – παρά τις εκβιαστικές ενστάσεις εκ μέρους της Άγκυρας.

real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: