31.5.16

Ζωές στο δρόμο...

Εκτινάχθηκε ο αριθμός των αστέγων τα τελευταία χρόνια

Ζουν σε πεζοδρόμια, κάτω από γέφυρες, σε εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα, σε στοές, σε πιλοτές πολυκατοικιών. Τα τελευταία χρόνια ο συνολικός αριθμός των αστέγων...
έχει εκτιναχθεί, σύμφωνα με έρευνα στο πλαίσιο του προγράμματος Καταπολέμηση της Φτώχειας και της Κοινωνικής Περιθωριοποίησης του Δήμου Αθηναίων.

Βασική αιτία, όπως δήλωσαν οι περισσότεροι είναι η απώλεια εργασίας. Το 70,6% των αστέγων οδηγήθηκαν στην ανεργία την τελευταία πενταετία.

Στη συντριπτική τους πλειονότητα, όπως αναφέρουν Τα Νέα, οι άστεγοι είναι Έλληνες. Μεταξύ των αλλοδαπών αστέγων αρκετοί προέρχονται από Αφρική, Ασία, Μέση Ανατολή αλλά και από Ευρώπη. Χαρακτηριστικό είναι πως 63,4% των αλλοδαπών βρέθηκαν να μη διαθέτουν κανένα επίσημο έγγραφο. Το 85,4% είναι άνδρες και το 57% είναι ηλικίας 35-55 ετών.

Οι περισσότεροι συγκεντρώνονται στο εμπορικό κέντρο της πρωτεύουσας. Σύμφωνα με την έρευνα, αυτό αποδίδεται στο γεγονός πως εκεί βρίσκονται οι βασικές κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου καθώς και οι πιάτσες των εξαρτημένων από διάφορες ουσίες. Παράλληλα, τα σημεία αυτά επιλέγονται καθώς λειτουργούν εκεί ως επί το πλείστον καταστήματα και υπηρεσίες - δηλαδή δεν υπάρχει μόνιμος πληθυσμός σε σπίτια - και έτσι περιορίζονται οι καταγγελίες.

Αίσθηση πάντως προκαλεί το γεγονός πως τρεις στους δέκα αστέγους αρνούνται να φιλοξενηθούν σε κάποια ειδική δομή του δήμου ή άλλων φορέων. Μεταξύ των λόγων που τους έχουν οδηγήσει σε αυτή την άρνηση αναφέρουν τη γραφειοκρατία. Επίσης, κάνουν λόγο για την κακή κατάσταση που επικρατεί σε κάποιους ξενώνες, τη συνύπαρξη με άλλα άτομα, τους περιορισμούς και τους κανόνες που θα πρέπει να ακολουθήσουν, καθώς και το ενδεχόμενο να αποχωριστούν ορισμένα οικεία τους πρόσωπα.


in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: