30.5.16

Ο εξαπατήσας, του εξαπατήσαντος...

Διαδήλωση καθαριστριών στα λεωφορεία του ΟΣΥEμβληματικός αλλά και σισύφειος αποδεικνύεται ο πολύμηνος αγώνας των καθαριστριών στα αστικά λεωφορεία της ΟΣΥ...
(Οδικές Συγκοινωνίες Α.Ε.) για να πληρωθούν επιτέλους τα δεδουλευμένα τους από την εργολαβική εταιρεία «Λινκ-Απ» και να μπει φρένο στην ομηρία τους.

Μετά τη νέα πολυήμερη απεργία των απλήρωτων καθαριστριών σε πέντε αμαξοστάσια της Αττικής και το κίνημα αλληλεγγύης που ξεσήκωσε, ο υπουργός Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, παραδέχτηκε δημόσια ότι οι εργολάβοι στις συγκοινωνίες παρανομούν και προανήγγειλε την εκδίωξή τους και την άμεση απασχόληση των καθαριστριών μέσω ατομικών συμβάσεων, όπως εφαρμόζεται σε δημόσια νοσοκομεία.

Στη συνέχεια η διοίκηση της ΟΣΥ ανακοίνωσε ότι ήρθε σε συμφωνία με τον εργολάβο ώστε να της εκχωρήσει το εργολαβικό αντάλλαγμα δύο μηνών, ύψους περίπου 275.000 ευρώ, και να πληρωθούν οι εργαζόμενες όσα τους οφείλονται (βλ. «Εφ.Συν.», 23/5, «Η ΟΣΥ καθάρισε για τις καθαρίστριες»).

Τελικά όμως ούτε αυτό θα γίνει, καθώς, όπως παραδέχτηκε η ΟΣΥ σε νέα ανακοίνωσή της, «το σύνολο των απολαβών που αναμένει η Λινκ-Απ από τη σύμβασή της με την ΟΣΥ το έχει ενεχυριάσει υπέρ "τραπεζικού ιδρύματος" από 14/12/14, δεκατέσσερις μέρες μετά την υπογραφή της σύμβασης».

Παραδέχεται δηλαδή ότι τα χρήματα που εκχωρεί το Δημόσιο στον εργολάβο για να πληρώσει μισθούς, ασφαλιστικά ταμεία και ένσημα σε πάνω από 100 καθαρίστριες είναι ήδη «υποθηκευμένα» έναντι τραπεζικού δανείου.

Εξοργισμένες από την αποκάλυψη του νέου εμπαιγμού εις βάρος τους, οι εργαζόμενες συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις με επισχέσεις εργασίας, δηλώνοντας αποφασισμένες να μην κάνουν βήμα πίσω μέχρι την εξόφληση των δεδουλευμένων τους, αλλά και την οριστική εκδίωξη του εργολάβου και την άμεση πρόσληψή τους από τις αστικές συγκοινωνίες, όπως δεσμεύτηκε ο υπουργός Μεταφορών.
«Μπαλάκι με το αφεντικό»

«Νιώθουμε εξαπατημένες. Τώρα μας λένε από την ΟΣΥ ότι τα χρήματα που μας οφείλει ο εργολάβος είναι δεσμευμένα από την τράπεζα και αν τα καταθέσουν στους λογαριασμούς μας, θα παρακρατηθούν. Τόσα χρόνια αυτό τον άνθρωπο δεν τον έχει ελέγξει κανείς; Τώρα τον ελέγχουν. Πριν τι κάνανε;» λέει στην «Εφ.Συν.» η Γεωργία Κουσιώνη, εργαζόμενη στο αμαξοστάσιο των Ανω Λιοσίων, απλήρωτη επί τρεις μήνες όπως οι συνάδελφοί της.

«Τα οικονομικά μας είναι άθλια. Δεν έχουμε να φάμε, δεν έχουμε να κινηθούμε. Ο άνδρας και ο γιος μου είναι άνεργοι. Ολες είμαστε σε παρόμοια κατάσταση. Μας παίζουν μπαλάκι το αφεντικό και η ΟΣΥ».

Για κοροϊδία στις πλάτες των καθαριστριών με ευθύνες της ΟΣΥ κάνει λόγο ο Αποστόλης Κασιμέρης, οδηγός στα λεωφορεία, συνδικαλιστής με την «Ανεξάρτητη Παρέμβαση»:

«Ολα έγιναν για να εξαπατηθούν οι καθαρίστριες και να γυρίσουν στη δουλειά. Οφειλε να γνωρίζει η ΟΣΥ ότι είχε ενεχυριαστεί το εργολαβικό αντάλλαγμα, καθώς η πράξη είχε κοινοποιηθεί στην εταιρεία από το 2014», καταλήγει, προσθέτοντας ότι οφείλουν να ερευνήσουν την υπόθεση δικαστικές αρχές και να αποδοθούν ευθύνες.

Εξαπατημένη δηλώνει ωστόσο και η ΟΣΥ στη νέα ανακοίνωσή της, διαπιστώνοντας κατόπιν εορτής ότι η «Λινκ-Απ» όχι μόνο δεν πληρώνει αλλά ότι «στοιχειοθετήθηκε και η ψευδής στάση της προς την ΟΣΥ».

Ζητά από την εταιρεία να προχωρήσει σε άρση της ενεχυρίασης και καταλήγει ότι «όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά, με γνώμονα τα συμφέροντα των καθαριστριών και του ελληνικού λαού, που δικαιούται καθαρά λεωφορεία και υγιεινές συνθήκες»...


Αφροδίτη Τζιαντζή

Δεν υπάρχουν σχόλια: