31.5.16

Ακυρες οι απολύσεις των εργαζομένων της ΕΡΤ...

ΕΡΤΜια απόφαση που δικαιώνει απολυμένους συμβασιούχους της ΕΡΤ την περίοδο του λουκέτου και του μαύρου, δηλαδή τον Ιούνιο του 2013...
έρχεται να ταράξει για τα καλά τα νερά, καθώς ανατρέπει πλήρως όσα μέχρι σήμερα το Ελληνικό Δημόσιο θεωρούσε δεδομένα για το κλείσιμο της δημόσιας τηλεόρασης.

Δικαιωμένη όπως ήταν αναμενόμενο δηλώνει βέβαια και η ΠΟΣΠΕΡΤ, καθώς οι εργαζόμενοι που δικαιώθηκαν κατέφυγαν στη Δικαιοσύνη με τη στήριξή της αλλά και διότι η απόφαση αυτή της δίνει «όπλα» για τις επόμενες «μάχες» της.

Πρόκειται για την απόφαση 1069/2016 του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, με την οποία έγινε δεκτή η αγωγή 48 εργαζομένων της ΕΡΤ, στην πλειονότητά τους Π.Δ., οι οποίοι απολύθηκαν τον Ιούνιο του 2013.

Ο δικαστής, πρόεδρος Πρωτοδικών Κωνσταντίνος Αδαμαντόπουλος, έκρινε βάσιμα σχεδόν όλα τα αιτήματα των απολυμένων, ακόμη και του χρόνου προϋπηρεσίας με συμβάσεις (με το Προεδρικό Διάταγμα Παυλόπουλου 164/2004) και αναγνώρισε την ακυρότητα της απόλυσης των εναγόντων, καθώς και ότι διάδοχος εργοδότης τους κατέστη το Ελληνικό Δημόσιο, το οποίο και παρέστη στη δίκη ως αντίδικος.

Με την απόφασή του το δικαστήριο υποχρεώνει το Ελληνικό Δημόσιο να καταβάλει σε καθέναν από αυτούς μισθούς υπερημερίας (με τον τελευταίο μισθό πληρωμής τους), για το διάστημα που μεσολάβησε από την παράνομη απόλυσή τους. Τόμπολα!

Την υπόθεση χειρίστηκαν οι δικηγόροι Δημήτρης Περπατάρης και Κωνσταντίνος Τοκατλίδης, υπέρ των απολυμένων της ΕΡΤ κατέθεσε ως μάρτυρας ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ Π. Καλφαγιάννης ενώ τους υποστήριξε και η ΓΣΕΕ.

Οι δύο νομικοί εκπρόσωποι των 48 απολυμένων της ΕΡΤ επισημαίνουν ότι «η απόφαση αιτιολογεί με νομική πληρότητα το διατακτικό της, κρίνοντας τόσο ότι ήταν άκυρη η ομαδική απόλυση του Ιουνίου 2013 όσο και ότι διάδοχος εργοδότης κατέστη το Ελληνικό Δημόσιο μετά την κατάργηση της ΕΡΤ».

Τονίζουν επίσης ότι με αυτήν την απόφαση «ελέγχονται όλοι οι ισχυρισμοί του Ελληνικού Δημοσίου σε βάρος των απολυμένων ως αβάσιμοι και με διεξοδικό τρόπο αναλύεται το ελληνικό και ευρωπαϊκό δίκαιο που καθιστούν άκυρη την απόλυσή τους.

Μάλιστα, ιδιαίτερα τεκμηριωμένες είναι οι νομικές σκέψεις της απόφασης σε ό,τι αφορά το δίκαιο καταγγελίας συμβάσεων εργασίας και το δίκαιο προστασίας εργαζομένων σε περίπτωση μεταβίβασης επιχείρησης, που αξιοποιούν την πλούσια ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία και νομολογία».

Η διοίκηση της ΠΟΣΠΕΡΤ επισημαίνει ότι οι δικηγόροι χαρακτηρίζουν τη συγκεκριμένη απόφαση «σημαντικό βήμα για την άμεση αποκατάσταση των δικαιωμάτων μας που προσβλήθηκαν με την άκυρη απόλυσή μας. Μισθολογικά, εκτός των άλλων, θα προσφύγουμε και νομικά.

Τα θεσμικά πρέπει να αποδοθούν στους εργαζόμενους ως είχαν και είναι η αδιαπραγμάτευτη βάση μας για την υπογραφή ΣΣΕ όσο κι αν η Διοίκηση θέλει να τα στραγγαλίσει και να τα εκμηδενίσει, με πρακτικές αυταρχισμού, αδιαφάνειας, αδικιών, ομαδοποιήσεων, καταστρατήγηση εργασιακών - επαγγελματικών νόμων και ρουσφετολογίας, θέλοντας εργαζόμενους ‘‘ορχήστρα’’, χωρίς δικαιώματα και δίκαιες με ισονομία αμοιβές».

Η ΠΟΣΠΕΡΤ ξεκαθαρίζει ότι δεν θα σταματήσει να διεκδικεί «τα ηθικά και νόμιμα δικαιώματα όλων μας που προέρχονται από συλλογικές συμβάσεις και υπογράφτηκαν έπειτα από σκληρές διαπραγματεύσεις, επίπονους αγώνες και έχουν μεγάλο βάθος χρόνου.

»Η πλήρης αναβίωση των εργασιακών μας σχέσεων και όλων των δικαιωμάτων μας, καθώς και κάθε άρση αδικίας που υπήρχε ή δημιουργήθηκε τώρα, είναι αδιαπραγμάτευτα και δεν τα εκχωρούμε σε κανένα. Είναι το λιγότερο που μας χρωστούν και που το δικαιούμαστε χωρίς παζάρια, εξαιρέσεις και αυλοκόλακες»...


 Σωτήρης Μανιάτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: