30.5.16

Κινδυνεύει η άμεση εκταμίευση της δόσης λόγω της επιστολής Τσακαλώτου;...

Reuters: Κινδυνεύει η άμεση εκταμίευση της δόσης λόγω της επιστολής Τσακαλώτου;Είναι υπαρκτός ο κίνδυνος για καθυστέρηση εκταμίευσης της δόσης που συμφωνήθηκε στο Eurogroup της 24ης Μαΐου μετά την επιστολή του Ευκλείδη Τσακαλώτου στους δανειστές;...


Σε αυτήν ο υπουργός Οικονομικών τόνιζε στους Ευρωπαίους και το ΔΝΤ πως δεν μπορεί να εφαρμόσει ορισμένες από τις «έξτρα» αλλαγές που ζητούνται προκειμένου να εκταμιευθούν νέα δάνεια προς την Ελλάδα τονίζει το Reuters επικαλούμενο τρεις πηγές που βρίσκονται κοντά στις συζητήσεις.

Η κίνηση αυτή, αν επιβεβαιωθεί, θα μπορούσε να επιφέρει μεγαλύτερες καθυστερήσεις στην εκταμίευση χρημάτων προς την Αθήνα. Χρήματα που χρειάζεται για να αποπληρώσει δάνεια προς το ΔΝΤ τον Ιούνιο και ομόλογα της ΕΚΤ που ωριμάζουν τον Ιούνιο, αλλά και άλλες υποχρεώσεις του κράτους.

Το Reuters αναφέρει πως μόλις την περασμένη εβδομάδα, μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, η Ελλάδα και οι δανειστές ολοκλήρωση την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, ανοίγοντας ταυτόχρονα τη συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους που η ελληνική πλευρά θέλει εδώ και καιρό.
Οι δανειστές έδωσαν επίσης, το πράσινο φως για την εκταμίευση 10.3 δις ευρώ σε υποδόσεις με την προϋπόθεση πως η Αθήνα θα τροποποιήσει το πρόσφατο νομοσχέδιο σε ορισμένα ζητήματα που αφορούν στο ασφαλιστικό, τις ιδιωτικοποιήσεις και τα κόκκινα δάνεια.

Αλλά στην επιστολή που εστάλη από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στους δανειστές, τόνιζε πως ορισμένες από τις πρόσθετες απαιτήσεις δεν μπορούν να υλοποιηθούν, όπως τονίζουν πηγές.
Το υπουργείο Οικονομικών δεν σχολίασε άμεσα και δεν έγινε αμέσως σαφές αν υπήρχε κίνδυνος για την «απελευθέρωση» της δόσης.

«Δεν μπορούμε να κάνουμε κάποιες αλλαγές. Αλλά θα προχωρήσουμε με τις τεχνικές διορθώσεις που συζητήσαμε. Μερικές από αυτές είναι ορθές» τόνισε στο Reuters κυβερνητικός αξιωματούχος...

Πηγή: enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: