14.5.16

Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης περνάει από τον «κόφτη»...


O υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης (δεξιά), στη ΒουλήΑισιοδοξία ότι Ελλάδα και δανειστές μπορεί αυτό το Σαββατοκύριακο να φτάσουν σε συμφωνία για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης...
που θα οδηγήσει στην εκταμίευση της πολυπόθητης δόσης των 9-11 δισ., επικρατεί σε Αθήνα και Βρυξέλλες.

Πλέον οι επιφυλάξεις των Ευρωπαίων περιορίζονται στην αξιοπιστία του μηχανισμού αυτόματης διόρθωσης των δημοσίων οικονομικών («κόφτης») και ζητούν περαιτέρω διευκρινίσεις από την Αθήνα.

Αν και πίσω από τη στάσης τους είναι εμφανές ότι κρύβονται οι ανησυχίες του ΔΝΤ, υπάρχει αισιοδοξία ότι θα αρθούν οι επιφυλάξεις και στο Eurogroup της 24ης Μαΐου θα επιτευχθεί συνολική συμφωνία.

Το χρέος

Ωστόσο, στο θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους τα αποτελέσματα μέχρι στιγμής δεν μπορεί να χαρακτηριστούν ούτε θετικά ούτε αρνητικά.
Τα πράγματα είναι ακόμη ρευστά και οι δύο πλευρές (ΔΝΤ και Ευρωπαίοι) αποφεύγουν να ρίξουν όλα τα χαρτιά τους στο τραπέζι...
Πηγή της ευρωζώνης δήλωσε μετά το πέρας των εργασιών, που συνεχίστηκαν και χθες: «Εχουμε μεγάλες διαφορές με το ΔΝΤ στο θέμα του χρέους, ωστόσο σημειώνεται πρόοδος».
Φυσικά απέφυγε να επεκταθεί σε περισσότερες λεπτομέρειες για τις «μεγάλες διαφορές» και το πού σημειώθηκε πρόοδος...

Ο Στουρνάρας και ο «κόφτης»

Πρόταση για «κούρεμα» στο 2% του ΑΕΠ του αποπνικτικού στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα, ώστε να ανασάνει η ελληνική οικονομία, που στο πρώτο τρίμηνο του 2016 παρέμεινε σε ύφεση 0,4%, κατέθεσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας.
Κατά την ομιλία του στον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος για τις εξελίξεις, τις ευκαιρίες και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας ο κεντρικός τραπεζίτης υποστήριξε ότι η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους πρέπει να συνοδευτεί και από ελάφρυνση του τελικού δημοσιονομικού στόχου.

Θα πρέπει, σύμφωνα με τον ίδιο, να συνοδευτεί από τη μείωση του τελικού πρωτογενούς πλεονάσματος της Γενικής Κυβέρνησης, από 3,5% του ΑΕΠ το 2018 σε 2% του ΑΕΠ, ώστε να καταστεί δυνατή η ταχύτερη επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε βιώσιμους και σχετικά υψηλούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: