18.5.16

Απεργία πείνας ξεκίνησαν πρόσφυγες στη Χίο...


Από το πρωί της Τρίτης 17/5, περίπου 40 πρόσφυγες ξεκίνησαν απεργία πείνας. Οπως αναφέρει η Λέσλι Σικ σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, «οι μισοί από τους απεργούς πείνας...
είναι γυναίκες, οι περισσότεροι έχουν οικογένειες, πολλοί είναι άνθρωποι με σπουδές. Δεν ήταν μια βιαστική ή αυθόρμητη απόφαση εκ μέρους τους. Οδηγήθηκαν απρόθυμα σε αυτή την απόφαση, μετά από πολλή σκέψη.

Πολλοί έχουν εγκλωβιστεί στη Χίο από τότε που μπήκε σε εφαρμογή η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας - πριν από 57 μέρες ήδη. Επιβιώνουν σε συνθήκες στέρησης, με δυο μέτρια γεύματα τη μέρα. Βλέπουν τα παιδιά τους - για το μέλλον των οποίων μπήκαν στην περιπέτεια της προσφυγιάς και θυσίασαν πολλά - να ζουν παραμελημένα, χωρίς πρόσβαση σε σχολείο. Δεν τους έχει δοθεί η δυνατότητα να καταθέσουν αίτηση για άσυλο ή να παρουσιάσουν τη συγκεκριμένη κατάσταση που αντιμετωπίζει ο κανένας.

Δεν αντιμετωπίζονται ως ξεχωριστά άτομα. Δεν έχoυν φωνή.

Αυτή η απεργία πείνας είναι ένα τελευταίο ανάχωμα, μια τελευταία προσπάθεια να κάνουν τη φωνή τους να ακουστεί. Ακόμα κι αν δεν συμφωνούμε, πρέπει να τους ακούσουμε»

Οι απεργοί πείνας έχουν αναρτήσει και χαρτόνια με τα αιτήματά τους:


Αναφέρουν: «Σπαταλάμε το χρόνο των παιδιών και τον δικό μας» - «Απεργία πείνας [διεκδικώντας] καλύτερη ζωή για τα παιδιά μας» - «Δεν χρειαζόμαστε φαγητό, χρειαζόμαστε ένα μέλλον» - «Εϊμαστε άνθρωποι, όχι ζώα»



Τα αιτήματα αφορούν νομική βοήθεια, διεθνή προστασία για μετεγκατάσταση σε άλλες χώρες της ΕΕ, ορισμό ημερομηνίας για εξέταση των αιτημάτων ασύλου.

left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: