3.5.16

ΝΔ: «Δεν θα παραδώσουν, εκτός εάν...»...

ΝΔ: «Δεν θα παραδώσουν, εκτός εάν...»

Μετά τη “μεγάλη εβδομάδα” που πέρασαν πολλοί από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τις ημέρες του Πάσχα στις ιδιαίτερες πατρίδες τους, γεγονός που δεν απέφυγαν να σχολιάσουν πολλοί γαλάζιοι βουλευτές, η Νέα Δημοκρατία στρέφει την προσοχή της...
στη «μεγάλη εβδομάδα» της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς που ξεκινάει από σήμερα.

Στη Συγγρού εξετάζουν με προσοχή όλα τα εναλλακτικά σενάρια που διακινούνται, με βάση ένα κυρίαρχο δεδομένο ότι η κυβέρνηση Τσίπρα δεν θα παραδώσει απλώς την εξουσία. «Εκτός πια κι αν βρεθεί αντιμέτωπη με όρους που δεν μπορεί να σηκώσει, οπότε ο κ. Τσίπρας θα επιλέξει τις εκλογές προκειμένου να αποδράσει», όπως λένε.

Πλην όμως, το εκλογικό σενάριο δεν μοιάζει να είναι το κυρίαρχο, αυτή τη στιγμή τουλάχιστον, παρά το γεγονός ότι αρκετοί από τους στενούς συνεργάτες του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη θεωρούν αναπόδραστη αυτή την εξέλιξη. Τα περισσότερα στελέχη, αντιθέτως, εκτιμούν ότι ο κ. Αλέξης Τσίπρας είναι αποφασισμένος να προχωρήσει με τη συμφωνία και τόσο η ένταση της αντιπαράθεσης με το ΔΝΤ όσο και η χειρονομία προς τον Πάνο Καμμένο, με τον οποίο πέρασε μαζί το Πάσχα, δεν είναι παρά προσπάθειες να φτιαχτεί το κλίμα για την αποδοχή της συμφωνίας.

Οι ίδιες πηγές, παρά το γεγονός ότι δεν αποκλείουν κάποια έκπληξη με τη μορφή εκλογών ή ακόμη και δημοψηφίσματος, θεωρούν ότι μετά τη συμφωνία, ο κ. Τσίπρας θα επιδιώξει διεύρυνση της κυβέρνησής του όχι με κόμματα (σ.σ. αν και το σενάριο συμμετοχής του ΠΑΣΟΚ διακινείται) αλλά με στελέχη εκτός ορίων ΣΥΡΙΖΑ, όπως ενδεικτικά ο Φώτης Κουβέλης και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Σε μία τέτοια εκδοχή, η Ν.Δ. θα επιχειρήσει να ακυρώσει το όποιο επικοινωνιακό ή πολιτικό πλεονέκτημα του Πρωθυπουργού, αντιμετωπίζοντας και το όποιο νέο κυβερνητικό σχήμα ως συνέχεια των πρώτων κυβερνήσεων Τσίπρα και, προφανώς, ως εξίσου υπεύθυνο για τα πρόσθετα μέτρα και τα δεινά που έχει επισωρεύσει στη χώρα.

Εφόσον, πάντως, τα σενάρια κυβερνητικής συνέχειας επιβεβαιωθούν, η πολιτική αντιπαράθεση θα εισέλθει εκ των πραγμάτων σε μία νέα φάση. Ο μεν Αλέξης Τσίπρας θα επιδιώκει να εξαντλήσει την τετραετία και να εξισορροπήσει τις απώλειες από το τρίτο μνημόνιο, ο δε Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει αφενός να διατηρήσει και να διευρύνει το σημερινό του δημοσκοπικό προβάδισμα, αφετέρου δε να μετατρέψει το σημερινό αγώνα ταχύτητας (σ.σ. Μετά το επίσημο αίτημα για εκλογές) σε έναν αγώνα πολιτικής αντοχής η γραμμή τερματισμού του οποίου θα τον φέρει στο Μέγαρο Μαξίμου να αναλαμβάνει τις τύχες της χώρας.

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: