7.5.16

Βλέπει εκλογές και τρέχει...

Άρον - άρον διατύπωση προγραμματικών προτάσεων από τη Ν.Δ. για να εμφανίσει ετοιμότητα...

Σε προεκλογική ετοιμότητα θέλει να θέσει αυτές τις μέρες τη Νέα Δημοκρατία ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος απέφυγε τον...
πειρασμό της απόδρασης σε μακρινές περιοχές, επιλέγοντας να μείνει το Πάσχα στην Αθήνα προκειμένου να σχεδιάσει τις επόμενες κινήσεις του.

Μπορεί τα ηγετικά στελέχη της Ν.Δ. να εκτιμούν ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι έτοιμος για έναν ακόμη «οδυνηρό συμβιβασμό με τους δανειστές», εκτιμώντας ότι παρά τις επικοινωνιακές εξάρσεις στο τέλος θα υπογράψει ό,τι επιθυμούν, οι συνεργάτες του Κυριάκου όμως προετοιμάζονται για εκλογικό αιφνιδιασμό.

«Παρά τις κυβερνητικές διαψεύσεις, η σκέψη του Αλέξη Τσίπρα για απόδραση από τα προβλήματα είναι στο τραπέζι» λένε συνεργάτες του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.

Για τον λόγο αυτόν επιχειρεί να είναι έτοιμος σε ενδεχόμενο εκλογικό αιφνιδιασμό προετοιμάζοντας το κόμμα για μια έκτακτη και σύντομη προεκλογική εκστρατεία. Έτσι ο σχεδιασμός του κινείται στους εξής άξονες:

♦ Επίσπευση της κατάρτισης του προγράμματος της Ν.Δ. και παρουσίαση σημαντικών πλευρών του, ώστε επικοινωνιακά να «πουλήσει» την προσπάθεια απόσπασης θετικής και όχι αρνητικής ψήφου από τους ψηφοφόρους.
♦ Επαφή με τους πολίτες και κυρίως με επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες με την παρουσίαση νέας επενδυτικής προσέγγισης.
♦ Εμπέδωση κλίματος ηρεμίας και ανοχής σε εσωκομματικό επίπεδο.

Στο πλαίσιο του προγραμματικού λόγου η κατεύθυνση που έχει δοθεί στον αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κωστή Χατζηδάκη και στον επικεφαλής του αρμόδιου τμήματος του κόμματος Γιώργο Στεργίου είναι να επιταχύνουν τις διεργασίες, ώστε το πρόγραμμα να είναι έτοιμο σε αδρές γραμμές στα τέλη Μαΐου και ολοκληρωμένο στα τέλη Ιουνίου.

Σχέδιο 25 προτάσεων
Σε κάθε περίπτωση τα στελέχη της Ν.Δ. θέλουν να είναι έτοιμο ένα σχέδιο μέτρων που θα απευθύνονται όχι στη μεγάλη μάζα, αλλά σε κρίσιμους κρίκους της ελληνικής οικονομίας, όπως είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, και θα υπόσχονται τιθάσευση της ανεργίας και νέες δουλειές.

Μια πρώτη γεύση των επιλογών της νέας ηγετικής ομάδας δόθηκε στο 10ο συνέδριο του κόμματος, όπου και παρουσιάστηκαν οι πρώτες 25 προτάσεις, ανάμεσα σε 450 που κατατέθηκαν από τους εμπειρογνώμονες στις ομάδες εργασίας, ειδικά αυτές που αφορούν άμεση αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου και δεν απαιτούν δαπάνες, αλλά διευρύνουν την επενδυτική δραστηριότητα στη χώρα.

Το πρόγραμμα, πάντως, δεν πρόκειται να ανακοινωθεί ολοκληρωμένο πριν από την προεκλογική εκστρατεία, τμηματικά ωστόσο και ανάλογα με την επικαιρότητα μπορεί να δημοσιοποιούνται θέσεις για θέματα, όπως έγινε πρόσφατα για το ασφαλιστικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κωστής Χατζηδάκης ξεκινάει εσωκομματική διαβούλευση για το πρόγραμμα και σχεδιάζει να αρχίσει συναντήσεις με φορείς, ώστε να εμπλουτίσει τις τεχνοκρατικές ιδέες με προτάσεις από την κοινωνία, ενώ η Γραμματεία Προγράμματος αναμένεται να ξεκινήσει ηλεκτρονική διαβούλευση για διάφορα θέματα.

Προτάσεις όπως η αναγκαστική γνωμοδότηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για νομοσχέδια και τροπολογίες, ώστε να αποτρέπεται η εισαγωγή διατάξεων που εμποδίζουν τον ανταγωνισμό και απλώς δεν θα ψηφίζονται, προκαλούν συζητήσεις. Στη Ν.Δ. επισημαίνουν ότι συχνά οι πολιτικοί μπορεί να πέσουν θύματα από ρυθμίσεις που προωθούν οργανωμένα συμφέροντα και, αντί να κάνουν καλό, να κάνουν ζημιά στη χώρα.

Η προσέγγιση ότι η πολιτική εγκαταλείπει τη δυνατότητα να ασκεί ευεργετικές πολιτικές και όλα παραδίδονται σε μια τεχνοκρατική επιτροπή ανταγωνισμού δημιουργεί αντιδράσεις, αφού αποκαλύπτει μια σκληρή νεοφιλελεύθερη ατζέντα πίσω από «μεταρρυθμιστικές» φιοριτούρες.

Επίσης τα στελέχη της Ν.Δ. λένε πως η πρόταση δημιουργίας ξενόγλωσσων προπτυχιακών μαθημάτων και θερινών σχολείων σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ με δίδακτρα, με σκοπό την προσέλκυση φοιτητών από όλο τον κόσμο και την οικονομική ενίσχυση και αναβάθμιση των ιδρυμάτων, θα αγκαλιαστεί από την ακαδημαϊκή κοινότητα, αφού είναι ένα μέτρο για την οικονομική ενίσχυση των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, που στενάζουν από την 6ετή υποχρηματοδότηση. Ωστόσο η καταβολή διδάκτρων ανοίγει έναν δρόμο «περίεργο», επισημαίνουν στελέχη από την ακαδημαϊκή κοινότητα...

topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: