14.5.16

Πλεόνασμα 2% έως το 2018 και όχι 3,5%...

Σύμφωνα με τον διοικητή της ΤτΕ είναι εφικτό η ελληνική οικονομία να επανέλθει άμεσα σε θετικό ρυθμό

Πλεόνασμα 2% του ΑΕΠ, αντί για 3,5% που ζητούν οι δανειστές, πρότεινε ο διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας... που σε συνδυασμό με την ελάφρυνση του χρέους θα επιτρέψει στην ελληνική οικονομία να περάσει γρηγορότερα σε περιβάλλον ανάπτυξης.

Ο διοικητής της ΤτΕ έστειλε χθες το μήνυμα για περιορισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος μιλώντας στον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος. Και χαρακτήρισε την ολοκλήρωση της αξιολόγησης «κλειδί» για την άρση του waiver που θα επιτρέψει τη φτηνότερη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών, την ένταξη των ελληνικών τίτλων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και θα οδηγήσει στην επιστροφή των καταθέσεων.

Σύμφωνα με την ΤτΕ είναι εφικτό η ελληνική οικονομία να επανέλθει άμεσα σε θετικό ρυθμό μέσα από σειρά ενεργειών, που αφορούν στις διαρθρωτικές αλλαγές, στο μοντέλο εξωστρέφειας που πρέπει να υποστηρίξει η χώρα, αλλά και στη διευθέτηση των κόκκινων δανείων.

«Στην Τράπεζα της Ελλάδος θεωρούμε ότι η επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε βιώσιμους και υψηλούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης θα υποβοηθηθεί από τη μείωση του τελικού δημοσιονομικού στόχου από πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 και μετά σε 2% του ΑΕΠ, χωρίς να θιγεί η προοπτική βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους», ανέφερε ο διοικητής και συμπλήρωσε:

Τα σενάρια
«Σύμφωνα με τα σενάρια που επεξεργαζόμαστε, πρωτογενές πλεόνασμα 2% σε συνδυασμό με την εξομάλυνση των μελλοντικών πληρωμών τόκων για τα δάνεια από τον EFSF, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), καθώς και για τα διμερή δάνεια του πρώτου προγράμματος για μια περίοδο 20 ετών, και την επέκταση της περιόδου αποπληρωμής των δανείων του EFSF και των διμερών δανείων του πρώτου προγράμματος για περίπου 22 χρόνια:


• Θα περιορίσει σημαντικά τις δαπάνες για τόκους (περίπου κατά 2,8% του ΑΕΠ).

• Θα καταστήσει τις ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημοσίου διαχειρίσιμες καθώς θα τις περιορίσει σημαντικά κάτω του 15% του ΑΕΠ, το οποίο είναι το όριο που υιοθετεί το ΔΝΤ για την αξιολόγηση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους.

• Θα μειώσει το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ κάτω από το 100% το 2030 και στο 89% το 2035 (έναντι 126% χωρίς ελάφρυνση χρέους).
Οπως υπογράμμισε ο κ. Στουρνάρας, οι προοπτικές ανάκαμψης της οικονομίας φέτος συνδέονται άρρηκτα με την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος και την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που προβλέπονται σε αυτό.

Είναι το «κλειδί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο διοικητής της ΤτΕ, για την επιστροφή καταθέσεων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις:

Πρώτον, για την επανένταξη των ελληνικών κρατικών τίτλων στις αποδεκτές από το Ευρωσύστημα εξασφαλίσεις (waiver), γεγονός που θα επιτρέψει την πιο φθηνή χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Δεύτερον, για να καταστεί δυνατή η συμμετοχή και των ελληνικών κρατικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Η επανένταξη των ελληνικών τίτλων στις αποδεκτές από το Ευρωσύστημα εξασφαλίσεις και η συνεπαγόμενη πιο φθηνή αναχρηματοδότηση των τραπεζών, σε συνδυασμό με τη συμμετοχή των ελληνικών κρατικών ομολόγων στους πυλώνες ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, εκτιμάται ότι θα έχουν σημαντική θετική επίπτωση στα αποτελέσματα των τραπεζών, δυνητικού ύψους για το επόμενο έτος περί τα 400 με 500 εκατ. ευρώ...

Eφη Καραγεώργου

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: