24.10.12

Η Βουδαπέστη γέμισε και με Έλληνες διαδηλωτές ...

www.magnesianews.gr
Γράφει: Από τη Βουδαπέστη Ηλίας Κουτσερής
Από τις μαζικότερες εκδηλώσεις τόσο διαμαρτυρίας, όσο και υπέρ της πολιτικής του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν πραγματοποιήθηκαν σήμερα κατά την ημέρα της εθνικής εορτής, μέσα σε κλίμα αυξανόμενης δυσαρέσκειας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ και...
τις απαιτήσεις που και οι «δύο» εξέφρασαν ,με αφορμή το δάνειο βοήθειας που ζήτησε η Ουγγαρία, αλλά η Κυβέρνηση το απέρριψε μόλις διαπίστωσε ότι η Τροικα ήθελε να βάλει ακόμη περισσότερο το «χέρι» της στη χώρα. …


Τα δύο κύρια στρατόπεδα κατάφεραν να συγκεντρώσουν περισσότερους από 120.000 διαδηλωτές το καθένα στη Βουδαπέστη σήμερα, στην 56η επέτειο της ουγγρικής εξέγερσης κατά της σοβιετικής κυριαρχίας το 1956, η οποία «πνίγηκε» στο αίμα από τα σοβιετικά στρατεύματα.



Οι διαμαρτυρόμενοι με φιλήσυχο σε γενικές γραμμές τρόπο, κατάφεραν και πήραν με το μέρος τους εκατοντάδες τουρίστες και επισκέπτες της χώρας με πολλούς από αυτούς Έλληνες, συμμετέχοντας σε πολλές περιπτώσεις και οι ίδιοι στις πορείες, μη διαμαρτυρόμενοι ωστόσο, για το γεγονός ότι λόγω των κινητοποιήσεων και της αργίας, «παρέλυσαν» συγκοινωνίες κ.λ.π. και δεν μπόρεσαν να εξυπηρετηθούν επαρκώς.

Η εξέγερση στην Ουγγαρία το 1956 ήταν το πρώτο σοβαρό πλήγμα στο σοβιετικό μπλοκ, το οποίο εδραίωσε την κυριαρχία του στη χώρα, αφότου τα σοβιετικά τανκς εξεδίωξαν τις ναζιστικές γερμανικές δυνάμεις από την κεντρική Ευρώπη στο τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Παρότι η εξέγερση πνίγηκε στο αίμα, ο αντίκτυπός της παρέμεινε και έπαιξε ρόλο στην κατάρρευση της σοβιετικής κυριαρχίας τρεις δεκαετίες αργότερα.


Η ημέρα σφραγίζεται από την επιστροφή στην πολιτική σκηνή του πρώην πρωθυπουργού Γκόρντον Μπανάι, ο οποίος θεωρείται ο σοβαρότερος αντίπαλος του Ορμπαν για τις βουλευτικές εκλογές του 2014.


Ο 44χρονος Γκόρντον Μπανάι κυβέρνησε τη χώρα για σύντομο διάστημα μεταξύ 2009 και 2010. Εφάρμοσε με επιτυχία τα μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με αντάλλαγμα τη χορήγηση δανείου 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων ώστε η Ουγγαρία να αποφύγει την πτώχευση.


Ο Μπανάι πήρε τον λόγο στη διάρκεια της συγκέντρωσης της οργάνωσης "Milla" (ένα εκατομμύριο για την ελευθερία του Τύπου), η οποία έχει κινητοποιήσει κατά το παρελθόν αρκετές φορές δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές κατά της πολιτικής Ορμπαν.


Οι σοσιαλιστές δεν διοργάνωσαν χωριστή κινητοποίηση και κάλεσαν τους οπαδούς τους να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση του Milla, ενώ και το κυβερνών δεξιό κόμμα Fidesz οργάνωσε επισήμως κινητοποίηση, αλλά οι υποστηρικτές του κλήθηκαν να λάβουν μέρος στην "πορεία ειρήνης" που διοργανώθηκε.

Ο Ορμπαν μίλησε στους υποστηρικτές του μετά τις 17.00 ώρα Ελλάδος έξω από το κοινοβούλιο, όπου είχαν ληφθεί, δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.


Το ακροδεξιό κόμμα Jobbik που έχει 45 έδρες σε σύνολο 386 του κοινοβουλίου και έχει κεφαλαιοποιήσει την μεγάλη δυσφορία για τους 700.000 Ρομά, πραγματοποίησε τη δική του πορεία από τις 16.00 ώρα Ελλάδος. Οι επικριτές λένε ότι τα μέτρα της κυβέρνησης και η απροθυμία της να αλλάξει τη φορολογική της πολιτική παρατείνουν την κρίση σε αυτή την κεντροευρωπαϊκή χώρα των 10 εκατομμυρίων κατοίκων που ζητεί διεθνές δάνειο για να στηρίξει την ήδη σε συρρίκνωση οικονομία της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: