20.10.12

Aνασχηματισμός: Πότε και ποιοι?...



Ο Πρωθυπουργός δεν έκλεισε τη συζήτηση περί ανασχηματισμού από τις Βρυξέλλες, ωστόσο Μαξίμου, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ τον παραπέμπουν για το μέλλον. Ποιοi φέρονται προς …αναδόμηση.


«Όταν έρθει η στιγμή, όταν πρέπει, όταν αποφασιστεί, θα... κάνουμε τις κινήσεις που κάνει η κάθε κυβέρνηση, η οποία προσπαθεί πάντοτε να είναι καλύτερη από ότι είναι σήμερα. Ασφαλώς υπάρχουν προβλήματα, ασφαλώς υπάρχουν κενά, όλα αυτά θα πρέπει να τα δούμε, όταν μπορέσουμε, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αλλά θέλω να σας πω ότι σε κάθε κυβέρνηση υπάρχουν προβλήματα, σε κάθε κυβέρνηση υπάρχουν κενά και δεν περιμένουμε με έναν ανασχηματισμό να λυθούν όλα τα προβλήματα και τα κενά, τα οποία υπάρχουν».

Με τη φράση αυτή ο Αντώνης Σαμαράς απάντησε χθες από τις Βρυξέλλες σε μία από τις πιο πολιτικές ερωτήσεις που του ετέθησαν, αν σκέφτεται ανασχηματισμό και διορθωτικές κινήσεις στο κυβερνητικό σχήμα. Είναι σαφές ότι ο Πρωθυπουργός δεν έκλεισε το θέμα. Αντιθέτως, είναι βέβαιο ότι έδωσε τροφή για σενάρια. Ωστόσο, είναι επίσης σαφές ότι θέμα ανασχηματισμού άμεσα, δεν τίθεται. Ιδού γιατί, όπως διευκρινίζουν πηγές του Μαξίμου:

Η δόση. Οι διαδικασίες οριστικοποίησης της συμφωνίας και εκταμίευσης της δόσης απαγορεύουν, επί της ουσίας, οποιαδήποτε αλλαγή. Άλλωστε είναι νωπές οι δυσκολίες από τη διαδικασία συγκρότησης της πρώτης κυβέρνησης και, συνεπώς, ο Σαμαράς δεν έχει την πολυτέλεια – το είπε και ο ίδιος – να αφήσει το γάμο για τα… πουρνάρια.
Το ΠΑΣΟΚ. Οι ζυμώσεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ αποτελούν κρίσιμο παράγοντα καθώς επί της ουσίας στην Ιπποκράτους συγκρούονται δύο τάσεις. Οι βενιζελικοί επιθυμούν πιο ενεργή συμμετοχή στην κυβέρνηση αλλά από τον Ιανουάριο – Φεβρουάριο και μετά, οι του Σκανδαλίδη επιδιώκουν απεμπλοκή από την κυβέρνηση. Ανασχηματισμός, χωρίς σύμφωνη γνώμη και πάντως χωρίς να έχει καταλήξει το ΠΑΣΟΚ τί θα κάνει, προφανώς, δεν συζητείται. Πολλώ δε μάλλον όταν ακούγονται ήδη σενάρια περί «πολιτικοποίησης» της κυβέρνησης με αποχώρηση των μη πολιτικών στελεχών που έχει προτείνει, κυρίως, το ΠΑΣΟΚ και δευτερευόντως η ΔΗΜΑΡ.
Η ΔΗΜΑΡ. Οι δύο ΔΗΜΑΡίτες υπουργοί, Αντ. Μανιτάκης και Αντ. Ρουπακιώτης, συγκέντρωσαν τα βέλη κυβερνητικών στελεχών για την… άρνησή τους να συνταχθούν με τις μνημονιακές επιλογές και τις οδηγίες της τρόικας. Ο δεύτερος αναμένεται να εξέλθει τη Δευτέρα από το νοσοκομείο και παραμένει αμφίβολο αν και πότε θα μπορέσει να επιστρέψει στα καθήκοντά του. Από την Αγ. Κωνσταντίνου, πάντως, δηλώνεται ότι, επί του παρόντος, το θέμα δεν τους έχει απασχολήσει.
Οι γαλάζιοι. Πολλοί βουλευτές της ΝΔ αναμένουν έναν ανασχηματισμό προκειμένου να βρεθούν στην πολυπόθητη κυβερνητική καρέκλα. Προφανώς οι περισσότεροι θα απογοητευθούν όπως άλλωστε και όσοι εξέλθουν της κυβέρνησης. Η διαχείριση των αντιδράσεων, εν μέσω σκληρής λιτότητας, είναι επίσης ένας παράγοντας προς διαχείριση.

Ολα αυτά συντείνουν στο συμπέρασμα ότι ο ανασχηματισμός δεν θα πρέπει να αναμένεται σύντομα, ενδεχομένως ούτε καν εντός του 2012. Από εκεί και πέρα, το έτερο ζήτημα είναι ποιοι θα αποχωρήσουν. Οι εξωκοινοβουλευτικοί του ΠΑΣΟΚ είναι προφανείς «στόχοι», αφού στις περισσότερες των περιπτώσεων έχουν λάμψει δια της απουσίας τους. Το ίδιο ισχύει και για τους της ΔΗΜΑΡ, όπως σημειώθηκε παραπάνω.

Στο γαλάζιο στρατόπεδο περισσεύουν τα σενάρια. Ο κ. Κ. Μουσουρούλης θα είχε φύγει μετά την αναφορά του σε… εκκένωση νησιών. Παραμένει αμφίβολο αν θα παραμείνει πλέον. Ζήτημα υπάρχει στο χώρο της υγείας, με τους Ανδ. Λυκουρέντζο και Μ. Σαλμά να μην αποτελούν και υπόδειγμα συνεργασίας ενώ σενάρια προκάλεσε και το «άδειασμα» Στουρνάρα στον Γ. Βρούτση προ ημερών. Στα γαλάζια γραφεία ακούγεται και το όνομα του Ευρ. Στυλιανίδη ως υποψήφιου για αποχώρηση. Ωστόσο, η στενή του συνεργασία με τον Χ. Γ. Φούχτελ δεν αποκλείεται να αποτελεί ισχυρό ατού για να μείνει εντός κυβέρνησης.
matrix24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: