1.4.12

Μόντι: «Θα ήταν χειρότερο να καταλήγαμε σαν την Ελλάδα» ...


Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι ζητάει από τους πολίτες της Ιταλίας να δεχθούν ασμένως την επιβολή νέων φόρων και αυξήσεις στους λογαριασμούς υγραερίου και ηλεκτρικού για να μην έχει η... Ιταλία την... «τύχη» της χώρας μας.

Με σαφή αναφορά προς την Ελλάδα ο Μάριο Μόντι προχώρησε σε διάγγελμα προς την Ιταλία από την Κίνα, όπου βρίσκεται σε αναζήτηση επενδύσεων, να αποδεχθεί τους νέους φόρους και τις αυξήσεις στα τιμολόγια του υγραερίου και του ηλεκτρικού.

Αναφερόμενος στην επιβολή νέων φόρων και στις αυξήσεις των λογαριασμών υγραερίου και ηλεκτρικού ρεύματος ο Ιταλός πρωθυπουργός δήλωσε από το Πεκίνο ότι «πρέπει και πάλι να υπενθυμίσει στους συμπατριώτες του ότι μπορεί να είναι λιγότερο εμφανές στα βλέμματά τους, αλλά θα ήταν πολύ σοβαρότερο για την μοίρα των οικογένειών τους, αν η Ιταλία είχε το ίδιο τέλος της Ελλάδας».

Σε σχέση με τις εν λόγω αυξήσεις, ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι «είναι διατεθειμένος να αναλάβει, στο ποσοστό που του αναλογούν, τις ευθύνες του, διότι πρόκειται για αποφάσεις που ελήφθησαν από την παρούσα κυβέρνηση».

«Η χώρα, όμως - υπογράμμισε ο Μόντι - χρειάζεται φορολογική σταθεροποίηση και ανάπτυξη. Η φορολογική σταθεροποίηση, στο άμεσο μέλλον, μπορεί και να αποδυναμώσει την ανάπτυξη. Μπορεί όμως και να αλλάξει τις προσδοκίες και να θέσει τις βάσεις για μεγαλύτερη εμπιστοσύνη, κάτι που σημαίνει υψηλότερη κατανάλωση και επενδύσεις».

Ο Μάριο Μόντι κατά την επίσκεψή του στην Κίνα όπου συνομίλησε με τους δημοσιογράφους, θέλησε να επαναλάβει, επίσης, ότι «η Ιταλία δεν είναι η εστία της κρίσης», ενώ παραδέχθηκε ότι οι διάφορες αυξήσεις (το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος μπορεί να αυξηθεί κατά πάνω από 5% μέχρι τον Ιούνιο) μπορούν να χαρακτηρισθούν «άγριες».

Καλεί του Κινέζους να επενδύσουν στην Ιταλία

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι κάλεσε την Κίνα να προχωρήσει σε επενδύσεις στη χώρα του και προσπάθησε να καθησυχάσει το Πεκίνο υποστηρίζοντας ότι το πρόβλημα με την κρίση χρέους της ευρωζώνης βρίσκεται πολύ κοντά στη λύση του και ότι οι σκληρές οικονομικές μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνησή του έχουν αποτέλεσμα.

Μιλώντας μετά τις επαφές που είχε με τον Κινέζο πρωθυπουργό Ουέν Τζιαμπάο και τον επικεφαλής της China Investment Corporation (CIC), Λου Τζιουέι, ο Μόντι είπε ότι υπάρχει σαφώς ενδιαφέρον για μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, όμως δεν έχει να ανακοινώσει κάτι συγκεκριμένο.

«Δεν θέλω να εμφανιστώ υπερβολικά φιλόδοξος όμως ελπίζω να προκαλέσω νέο ενθουσιασμό στην Ιταλία», είπε στους δημοσιογράφους. «Υπογραμμίσαμε μία από τις πλευρές που κατά την άποψή μας πρέπει να ενισχυθούν, την πλευρά των επενδύσεων», πρόσθεσε.

Στον τελευταίο σταθμό της περιοδείας του που περιλάμβανε επίσης το Καζακστάν, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία, ο Μόντι επανέλαβε τις δηλώσεις που είχε κάνει και στο Τόκιο, ότι τα χειρότερα στην κρίση χρέους της ευρωζώνης φαίνεται να έχουν περάσει. Ωστόσο, επέμεινε ότι «κανείς δεν μπορεί να πει ότι η κρίση έχει τελειώσει».

«Νομίζω ότι θα ήταν επικίνδυνο για την ιταλική πολιτική να περιέλθουμε σε μια κατάσταση αδιαφορίας», συμπλήρωσε.

Ο Μόντι αποκάλυψε ότι ο Τζιουέι του είπε πως η CIC εξέταζε το ενδεχόμενο να επενδύσει στην Ιταλία πέρσι αλλά αποφάσισε να μην προχωρήσει τα σχέδιά της, εν μέρει επειδή ανησυχούσε για την ακαμψία της εργατικής νομοθεσίας. «Δίστασαν να προχωρήσουν επειδή είδαν κάποια προβλήματα στην ιταλική οικονομία. Ένα από τα προβλήματα που αναφέρθηκε συγκεκριμένα ήταν η ανεπάρκεια ευελιξίας στην αγορά εργασίας», είπε.

real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: