30.4.12

Μάχη 6 ημερών για τους αναποφάσιστους


Συναγερμός έχει σημάνει στο ΠΑΣΟΚ, καθώς η προεκλογική μάχη βρίσκεται πλέον στην τελική φάση της. Στις έξι αποφασιστικής σημασίας ημέρες που χωρίζουν τους ψηφοφόρους από τις κάλπες, το επιτελείο της Ιπποκράτους καταβάλλει συντονισμένες προσπάθειες για...

να προσελκύσει τα μεγάλα τμήματα των αναποφάσιστων. Απευθύνεται στους πολίτες που, αν και διαμαρτύρονται, σκέφτονται ρεαλιστικά για την επαύριον της 6ης Μαΐου
Μάχη 6 ημερών για τους αναποφάσιστους

Στην... αδήλωτη ψήφο, κυρίως από τη «δεξαμενή» των αναποφάσιστων, στοχεύει το ΠΑΣΟΚ, επιδιώκοντας ένα δυναμικό φινάλε για την προεκλογική περίοδο.

Απομένουν πια ελάχιστα εικοσιτετράωρα, για να επιχειρήσει και να πετύχει το ΠΑΣΟΚ μικρές ή και μεγαλύτερες «ανατροπές», τηρουμένων των αναλογιών, προσελκύοντας σημαντικό κομμάτι των δυσαρεστημένων ψηφοφόρων του 2009 που φαίνεται ότι είτε δραπετεύουν προς άλλα κόμματα είτε επιμένουν στην αποχή.

Ενα ισχυρό κάλεσμα με «συναίσθημα» στην εποχή της λογικής θα μπορούσε να είναι για την Ιπποκράτους η φράση-κλειδί, για το ξεκλείδωμα ψηφοφόρων που διαμαρτύρονται, αλλά που επιμένουν να «σκέφτονται» ρεαλιστικά για την «επόμενη μέρα». Στη μάχη των έξι ημερών, το ΠΑΣΟΚ επιστρατεύει «εικόνες» από την προοδευτική παραταξιακή πορεία και συνείδηση.

Προσπαθεί να πείσει τους πολίτες ότι ο «πυλώνας» της προοδευτικής παράταξης δεν πρέπει να βγει αδύναμος από την εκλογική διαδικασία, αλλά αντιθέτως να πάρει πρώτος την εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης για να κάνει πράξη όλα όσα εκτιμά ο Ευ. Βενιζέλος ότι είναι δυνατόν να γίνουν για τη διάσωση από τη χρεοκοπία με «ηπιότερο» τρόπο για τους πολίτες, και σε βάθος (όχι διετίας) αλλά τριετίας.

Είναι πασιφανές ότι ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ αποσαφηνίζει ότι το κόμμα του δεν είναι δεδομένο ως προς τη συμμετοχή στο επόμενο κυβερνητικό σχήμα.

Επίσης δείχνει διάθεση «σύγκρουσης» με την υποκριτική ρητορική που συνήθως είναι «καλοδεχούμενη» στα αυτιά των πολιτών (που δεν ενοχλούνται με την παροχολογία, αν και ξέρουν...). Ετσι, στο στόχαστρο του κ. Βενιζέλου μπαίνουν εκ των πραγμάτων και ο κ. Σαμαράς αλλά και οι αρχηγοί των δύο αριστερών κομμάτων.

Ξέρει άλλωστε ότι στο ΠΑΣΟΚ αυτήν τη στιγμή παραμένει περίπου το 1/3 των ψηφοφόρων του 2009, 1/3 δηλώνει αναποφάσιστο και ένα ακόμη 30% ψηφοφόρων ή έχει «αυτομολήσει» σε άλλα κόμματα ή σκέφτεται να μείνει την ώρα της κάλπης στο σπίτι του. Το «παζλ» είναι ιδιαίτερα σύνθετο και οι «κώδικές» του εξαιρετικά δυσανάγνωστοι - συνολικά για το πολιτικό σκηνικό.

Μεγαλύτερη δεξαμενή
Πολιτικοί αναλυτές ενημερώνουν διαρκώς την Ιπποκράτους και σε «τίτλους» επισημαίνουν ότι διαθέτει πια ελάχιστο χρόνο για να ανατρέψει πλήρως το «κλίμα» - όμως προσθέτουν ότι το ΠΑΣΟΚ έχει μεγαλύτερη «δεξαμενή» από τη Νέα Δημοκρατία σε σχέση με τους αναποφάσιστους.

Το πρώτο μέλημα λοιπόν του επιτελείου του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ είναι, όπως χθες από τη Θεσσαλονίκη, έτσι και στη συνέχεια και με φινάλε στο Σύνταγμα, να καταφέρει να προσεγγίσει πάλι τους «θυμωμένους» ψηφοφόρους, βάζοντας «αυτονόητα ζητήματα» στη γέφυρα επικοινωνίας. «Εχουμε μάθει από τα λάθη μας», λένε από την Ιπποκράτους, εκτιμώντας πάντως ότι η τελευταία κρούση της προεκλογικής επίθεσης δεν μπορεί να βασίζεται στη συγνώμη. Εχουν άλλωστε απέναντί τους ευρεία γκάμα... υποκρισίας -τονίζουν συνεργάτες του Ευ. Βενιζέλου- όπως οι αρχηγοί της ΝΔ και των άλλων αριστερών κομμάτων.

Ο Αντώνης Σαμαράς για παράδειγμα ξεκίνησε την επίθεση βάζοντας ψηλά και «κρεμώντας» τον πήχη στην αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας, φιλοδοξώντας ότι οι πολίτες θα «ξεχάσουν» ότι υπέγραψε όλα τα «σκληρά» του Μνημονίου μέτρα κι ότι θα τους προσελκύσει, ισχυριζόμενος ότι έχει έτοιμη τη... διαπραγμάτευση για τη «διαγραφή» της συμφωνίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας εν τω μεταξύ κάνει λόγο για τη δυνατότητα διακυβέρνησης του τόπου, χωρίς να εξηγεί ότι το κάλεσμά του έχει ήδη αποδειχθεί μετέωρο, καθώς το έχουν απορρίψει το ΚΚΕ και το κόμμα Κουβέλη, ενώ ο ίδιος αποκλείει συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ (απλώς αναζητεί «πράσινους» βουλευτές που ενώ θα είναι από τους «τυχερούς» που θα έχουν εκλεγεί, θα «αποστατήσουν» την επόμενη μέρα για να στηρίξουν τον ίδιο ως πρωθυπουργό).

Τα παραπάνω υπογραμμίζουν στενοί συνεργάτες του κ. Βενιζέλου προαναγγέλλοντας ουσιαστικά... σύγκρουση με επιχειρήματα για τις τελευταίες μέρες.

ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ
ΕΘΝΟΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: