29.4.12

Ισπανία: Δεκάδες χιλιάδες στους δρόμους ...


Δεκάδες χιλιάδες διαδήλωσαν σε διάφορες πόλεις της Ισπανίας, διαμαρτυρόμενοι για τις περικοπές που ανακοινώθηκαν στην παιδεία και την υγεία, την ώρα που η οικονομία της χώρας βρίσκεται σε ύφεση και η ... ανεργία έχει χτυπήσει «κόκκινο», ανερχόμενη πλέον στο 24,4%, το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρωζώνη.

«Ραχόι, μην τα βάζεις με την υγεία και την παιδεία» έγραφε ένα πανό που κρατούσαν διαδηλωτές στη Μαδρίτη, τη Βαρκελώνη και τη Βαλένθια.

Την Παρασκευή ο συντηρητικός πρωθυπουργός της χώρας Μαριάνο Ραχόι ανακοίνωσε μία νέα σειρά αυξήσεων φόρων, που θα τεθούν σε ισχύ τον επόμενο χρόνο.

Η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε πρόσφατα τις περικοπές ύψους περίπου 10 δισ. ευρώ, που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη συμμετοχή των συνταξιούχων στη φαρμακευτική δαπάνη. Οι περικοπές αυτές θα καταστήσουν δυνατή τη «βιωσιμότητα» του εθνικού συστήματος υγείας, ενώ παράλληλα θα αποθαρρύνουν τους Ισπανούς από την αγορά μη απαραίτητων φαρμάκων, είχε τονίσει η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία.

Παράλληλα, προβλέπονται μειώσεις στον αριθμό των σχολείων και των καθηγητών, αύξηση του αριθμού των μαθητών, καθώς και αύξηση του ωραρίου εργασίας των καθηγητών.

«Δεν υπάρχουν χρήματα για να πληρώσουμε τις δημόσιες υπηρεσίες» είχε διαμηνύσει από την Κολομβία ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, του οποίου η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει περικοπές 27 δισ. ευρώ, σε μία προσπάθεια να μειώσει στο 5,3% φέτος το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας, που το 2011 έκλεισε στο 8,5%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: