30.4.12

Μια ακόμα αρνητική πρωτιά για την Ελλάδα...


Πάνω κι από το επίπεδο του 15% έχουν εκτιναχθεί στην Ελλάδα οι επισφάλειες των στεγαστικών δανείων, το οποίο συνιστά μακράν το υψηλότερο σε όλη την Ευρώπη.
Πάνω και από την... Ισπανία, τη χώρα με το μεγαλύτερο - αποδεδειγμένα - κατασκευαστικό πρόβλημα στην Ευρωζώνη, έχουν εκτιναχθεί στην Ελλάδα οι επισφάλειες των στεγαστικών δανείων.
Συγκεκριμένα, έχουν διαμορφωθεί πλέον πάνω κι από το επίπεδο του 15%, το οποίο συνιστά μακράν το υψηλότερο σε όλη την Ευρώπη.

Πρακτικά αυτό συνεπάγεται ότι 15 στα 100 στεγαστικά δάνεια στη χώρα μας, έχουν περιέλθει σε κατάσταση καθυστέρησης άνω των 3 μηνών, όπερ σημαίνει ότι είναι «κόκκινα».

Στην Ισπανία, ο αντίστοιχος μέσος όρος κυμαίνεται κάτω από το 12% και αυτό είναι το πιο ανησυχητικό στοιχείο. Γιατί εκεί, οι κατασκευαστικές εταιρίες, που έχουν το βασικό πρόβλημα, καθώς είναι οι περισσότερο ανοιγμένες στις τράπεζες, αργά αλλά σταθερά φαίνεται να συνέρχονται, μετά από μια καμπή που διήρκεσε πάνω από 8 χρόνια.

Στην Ελλάδα, ωστόσο, τέτοια φθίνουσα πορεία δεν σημειώνεται. Αντιθέτως, σχεδόν από μήνα σε μήνα, η κατάσταση δείχνει να χειροτερεύει με αποτέλεσμα η ελληνική αρνητική πρωτιά να είναι πλέον αναμφισβήτητη και εξαιρετικά δυσάρεστη για όλους τους εμπλεκόμενους. Το χειρότερο; Δεν έχει καν ημερομηνία λήξης...
voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: