1.4.12

Αυξήσεις – «φωτιά» στα ακτοπλοϊκά...



Σε αύξηση της τιμής του εισιτηρίου προχωρούν από σήμερα κάποιες ακτοπλοϊκές εταιρείες, που επικαλούνται ήδη αυξημένο λειτουργικό κόστος και ζημιές, λόγω της... ανόδου της τιμής των καυσίμων και της μείωσης της επιβατικής κίνησης.

Ήδη, μεγάλη εταιρεία στον χώρο της ακτοπλοΐας έχει ανακοινώσει, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, αύξηση 5% στην τιμή των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, από την 1η Απριλίου, ενώ οι εταιρείες εκτιμούν ότι η φετινή πασχαλινή έξοδος θα κινηθεί σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από πέρυσι λόγω της κρίσης.

Πολλές εταιρείες στις ελεύθερες δρομολογήσεις από την αρχή του χρόνου έχουν μειώσει τα δρομολόγια αλλά και τις ταχύτητες στα πλοία, με αποτέλεσμα η διάρκεια του ταξιδιού να αυξάνεται κατά μισή έως μία ώρα.

Οι ακτοπλόοι ασκούν, πιέσεις για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου και την άμεση καταβολή των ποσών που οφείλονται από τις επιδοτήσεις των άγονων γραμμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα χρήματα των επιδοτήσεων για τις άγονες έχουν εκταμιευθεί. Ωστόσο, δεν μπορούν να δοθούν στις εταιρείες, λόγω του διαχωρισμού του υπουργείου με το λιμενικό, που είχε και τον ειδικό λογαριασμό στον οποίο, μετά από έλεγχο κατατίθονταν τα ποσά.

Ακόμη, οι ακτοπλόοι εγείρουν ζήτημα συνθέσεων πληρωμάτων, κατάργησης της υποχρεωτικής ετήσιας δρομολόγησης των πλοίων και της 12μηνης υποχρεωτικής απασχόλησης του πληρώματος.

Υποστηρίζουν ότι το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο για την ακτοπλοΐα αντίκειται στο κοινοτικό δίκαιο και θα πρέπει να αλλάξει, ενώ θέτουν και θέμα αλλαγής στους μήνες δρομολόγησης των ταχύπλοων.

Οι ενδεικτικές τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων από σήμερα














real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: