9.12.22

Ο πρωθυπουργός της μεγάλης φυγής...


Όταν ένας πρωθυπουργός κατέρχεται σε μια κοινοβουλευτική συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών, διαθέτοντας μια πλειοψηφία 156 βουλευτών, συνήθως αποχωρεί από αυτήν καταχειροκροτούμενος ύστερα από μία εμφατική τριτολογία. Αυτό δεν συνέβη χθες κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών. Ο Κυριακος Μητσοτάκης καταγράφθηκε να... «δραπετεύει» κακήν – κακώς, διωκόμενος από την ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα για το αν η ΕΥΠ παρακολούθησε τον υπουργό Εργασίας και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ.

Η διαβεβαίωση που δεν δόθηκε

Προηγήθηκε μια πολύωρη συζήτηση, κατά την οποία ο πρωθυπουργός δεν μπόρεσε, ευθέως χωρίς περιστροφές ή φραστικά σχήματα, να διαβεβαιώσει την Εθνική Αντιπροσωπεία ότι η ΕΥΠ δεν «επισύνδεσε» τον Κωστή Χατζηδάκη και τον Κωνσταντίνο Φλώρο. Παρά το ότι το ερώτημα επαναλήφθηκε επίμονα και φορτικά από τον Αλέξη Τσίπρα. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έφθασε στο σημείο να «θυσιάσει» την δευτερολογία του και κατέβηκε από το βήμα προκειμένου να δώσει μια απάντηση στο ευθύ αυτό ερώτημα ο πρωθυπουργός.

Όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης – με την βοήθεια του Κώστα Τασούλα – επικαλέστηκε το «εθιμικό δίκαιο» της Βουλής όπου οι πολιτικοί αρχηγοί μιλούν δύο φορές και ο πρωθυπουργός τρείς, ώστε να κλείσει την συζήτηση. Αφήνοντας έτσι μετέωρο ένα ερώτημα που η σαφής απάντησή του θα μπορούσε να προκαλέσει άμεσα πολιτικές εξελίξεις. Άλλωστε λίγο νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας τον είχε καλέσει να δεσμευθεί ότι σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι η ΕΥΠ παρακολούθησε πολιτικά πρόσωπα, πλην του Νίκου Ανδρουλάκη, θα παραιτηθεί.

Για την αρτιότητα του ρεπορτάζ, οι απαντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στην τριτολογία του για το συγκεκριμένο ερώτημα ήταν: «Εγώ δεν υπήρξα ποτέ αποδέκτης οποιασδήποτε πληροφορίας πλην των επισήμων καναλιών της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, που αφορούσε αποκλειστικά θέματα εθνικής ασφάλειας». Επίσης είπε απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα πως «για το ερώτημα αυτό που θέσατε, εάν εσείς γνωρίζετε ότι ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ήταν υπό παρακολούθηση από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, από πού το ξέρετε; Από πού το ξέρετε αυτό;». Νωρίτερα είχε υποστηρίξει ότι είναι αδιανόητος ένας τέτοιος ισχυρισμός από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης ή πως ο πρωθυπουργός δεν πρέπει να γνωρίζει ποιον παρακολουθεί η υπηρεσία πληροφοριών. Σε κάθε περίπτωση πάντως ο πρωθυπουργός δεν ήταν σε θέση να διαβεβαιώσει ότι η ΕΥΠ δεν είχε υπό παρακολούθηση τα συγκεκριμένα πρόσωπα.

Εικόνα αδιεξόδου

Η εικόνα του πρωθυπουργού που αποχώρησε κακήν-κακώς από το κοινοβούλιο αποτελεί από μόνη της έναν πολύ ισχυρό συμβολισμό. Είναι ταυτόχρονα πολιτικό τεκμήριο του αδιεξόδου στο οποίο έχει βρεθεί το Μέγαρο Μαξίμου με το Σκάνδαλο των Υποκλοπών. Άλλωστε το νομοσχέδιο που ψηφίζεται σήμερα στην Βουλή, έχει καταστεί σαφές ότι αποτελεί μια προσπάθεια «θεσμικού κλεισίματος» της υπόθεσης, προκειμένου αυτή να πάψει να απασχολεί την επικαιρότητα.

Ταυτόχρονα όμως εγείρονται σοβαρά ερωτηματικά για το μέγεθος αυτού του σκανδάλου. Ιδίως όταν έχει προηγηθεί σωρεία δημοσιευμάτων από ετερόκλητης πολιτικής κατεύθυνσης έντυπα στην Ελλάδα αλλά και από καταξιωμένα μέσα ενημέρωσης του εξωτερικού, που «δείχνουν» το Μέγαρο Μαξίμου ως το κέντρο από όπου δίνονταν εντολές είτε για επισυνδέσεις της ΕΥΠ είτε για παρακολουθήσεις με το λογισμικό Predator. 

Εξίσου σημαντικά είναι και τα ερωτήματα σχετικά με το αν βρέθηκε υπό παρακολούθηση η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας. Σε μία περίοδο μάλιστα όχι μόνον κρίσιμη για την εξωτερική πολιτική και την άμυνα της χώρας αλλά καθοριστική για τα ζητήματα που αφορούν τους εξοπλισμούς της μια και υπογράφθηκαν συμβάσεις δισεκατομμυρίων ευρώ...

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: