31.12.22

Κι άλλους βαλλιστικούς πυραύλους εκτόξευσε η Β. Κορέα...



Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε σήμερα τουλάχιστον «τρεις βαλλιστικούς πυραύλους άγνωστου τύπου», προς την κατεύθυνση «της ανατολικής θάλασσας», τη θαλάσσια περιοχή που είναι επίσης γνωστή ως θάλασσα της Ιαπωνίας, σύμφωνα με το νοτιοκορεατικό γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας...

Το ιαπωνικό λιμενικό επιβεβαίωσε ότι η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε τουλάχιστον έναν βαλλιστικό πύραυλο κι αμέσως μετά εξέδωσε ειδοποίηση για πιθανό δεύτερο πύραυλο. Ανέφερε πως τουλάχιστον ένας κατέπεσε ήδη, εκτός της ιαπωνικής αποκλειστικής ζώνης (ΑΟΖ).

Προηγήθηκε ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας της Νότιας Κορέας χθες για επιτυχημένη δοκιμή «οχήματος» (πύραυλο) κινούμενου με στερεά καύσιμα ικανό να θέσει διαστημόπλοιο σε τροχιά.


Αξίζει να σημειωθεί πως τη Δευτέρα, βορειοκορεατικά UAVs παρεισέφρησαν στον εναέριο χώρο της Νότιας Κορέας, εξωθώντας τη Σεούλ να απογειώσει εσπευσμένα μαχητικά και επιθετικά ελικόπτερα για να τα καταρρίψουν, για πρώτη φορά από το 2017.

Οι νέες εκτοξεύσεις έρχονται και μετά το μπαράζ - ρεκόρ οπλικών δοκιμών της Πιονγκγιάνγκ, που συνολικά ανέρχονται σε  φέτος, εν μέσω κλιμάκωσης των εντάσεων στην κορεατική χερσόνησο. Πρόκειται για 70 εκτοξεύσεις όπλων και 38 δοκιμές, συμπεριλαμβανομένων αυτών τουλάχιστον οκτώ διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων (ICBMs), σύμφωνα με το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

Ωστόσο, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ απαγορεύει σε τουλάχιστον δέκα αποφάσεις του στη Βόρεια Κορέα την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων ικανών να φέρουν πυρηνική γόμωση κι επέβαλαν βαριές οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της. Η Πιονγκγιάνγκ τις αψηφά, επικαλούμενη το δικαίωμά της στην εθνική άμυνα.

Αξιωματούχοι της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ προειδοποιούν εδώ και μήνες ότι η Βόρεια Κορέα ετοιμάζεται να προχωρήσει σε νέα δοκιμή πυρηνικού όπλου, την έβδομη στην ιστορία της. Σεούλ και Ουάσιγκτον πολλαπλασίασαν τα κοινά χερσαία, ναυτικά και αεροπορικά στρατιωτικά γυμνάσιά τους φέτος. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: