31.12.22

Με τεστ στα αεροδρόμια «ξορκίζουν» την πανδημία...


Σε έντονη κινητικότητα βρίσκονται πολλές χώρες του πλανήτη με αφορμή την έξαρση των λοιμώξεων στην Κίνα και υπό τον φόβο της εξάπλωσης μιας νέας φονικής παραλλαγής της νόσου Covid-19. ..

Μεταξύ όσων δείχνουν ανήσυχοι για το προσεχές μέλλον, είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, με την Επιτροπή Υγειονομικής Ασφάλειας της Ε.Ε. να συνεδριάζει την Πέμπτη, χωρίς να καταλήγει στην υιοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων και κοινής γραμμής.

Όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια της «Εφ.Συν.» στις Βρυξέλλες, Μαρία Ψαρά, την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση στο πλαίσιο του λεγόμενου ολοκληρωμένου μηχανισμού πολιτικής αντιμετώπισης κρίσεων (IPCR) του Συμβουλίου. 

Από την πλευρά, της, η Ευρωπαία επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου, σε επιστολή της προς τους υπουργούς Υγείας του μπλοκ, προέτρεψε τις χώρες να προβούν σε ρυθμίσεις για μια «εξελισσόμενη κατάσταση», όπως τη χαρακτήρισε. Μεταξύ άλλων, κάλεσε τις χώρες-μέλη να αξιολογήσουν τις εθνικές πρακτικές τους όσον αφορά τη γονιδιωματική επιτήρηση του ιού - και να αυξήσουν την ικανότητα αν χρειαστεί, καθώς και να εφαρμόσουν την επιτήρηση των λυμάτων, συμπεριλαμβανομένων των λυμάτων από τα αεροδρόμια.

Μέτρα και «εγρήγορση»

Σε κάθε περίπτωση, ορισμένες χώρες «οχυρώνονται» προληπτικά, ενώ άλλες βρίσκονται σε αυξημένη επιφυλακή, ιδίως μετά την απόφαση της Κίνας να χαλαρώσει τους περιορισμούς για την αναχαίτιση της Covid-19 και να ανοίξει τα σύνορά της από τις 8 Ιανουαρίου του 2023. 

Η παραπάνω απόφαση της Κίνας ήρθε τη στιγμή που έγινε γνωστό ότι καταγράφηκε αύξηση κρουσμάτων στη χώρα αυτόν τον μήνα, μετά την άρση της πολιτικής «μηδενικής ανοχής» απέναντι στην Covid-19, συμπεριλαμβανομένων των τακτικών μοριακών διαγνωστικών τεστ για τον νέο κορονοϊό στον πληθυσμό της.


Αντιδρώντας στην εξέλιξη αυτή, οι ΗΠΑ, η Νότια Κορέα, η Ινδία, η Ιαπωνία και η Ταϊβάν επέβαλαν τεστ για τους ταξιδιώτες από την Κίνα. Στην ομάδα αυτή προστέθηκε την Παρασκευή και το Ισραήλ, με το υπουργείο Υγείας της χώρας να ανακοινώνει ότι «αποφασίστηκε να δοθεί εντολή σε ξένες αεροπορικές εταιρείες να δέχονται ξένους πολίτες σε πτήση από την Κίνα προς το Ισραήλ μόνο αν διαθέτουν (αρνητικό) τεστ για Covid».

Επίσης, η Ιταλία έγινε η πρώτη χώρα της Ε.Ε. που επανέφερε (από την περασμένη Τετάρτη) την υποχρεωτική εξέταση Covid-19 για όσους φθάνουν από την Κίνα. Επίσης, το ιταλικό υπουργείο Υγείας μελετά νέα μέτρα, τα οποία μπορεί να εφαρμοστούν, σε περίπτωση νέας έξαρσης της πανδημίας κορονοϊού και αύξησης των κρουσμάτων, σε ό,τι αφορά ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος.

Όπως μεταδίδουν ιταλικά μέσα ενημέρωσης, το υπουργείο Υγείας, σε εσωτερική του εγκύκλιο, γράφει ότι ορισμένα από τα μέτρα που μπορεί να τεθούν σε εφαρμογή -αν κριθεί αναγκαίο- είναι η υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε κλειστούς χώρους, η αύξηση της τηλεργασίας, η μείωση των εκδηλώσεων που παράγουν συνωστισμό. Παράλληλα γίνεται αναφορά στην χορήγηση τέταρτης δόσης του εμβολίου κατά του κορονοϊού, στο το σύνολο του πληθυσμού, και σε πέμπτη δόση για τις κατηγορίες πολιτών, υψηλού κινδύνου. Στην εγκύκλιο αναφέρεται, επίσης, ότι και σε περιφερειακό επίπεδο, οι αρμόδιες δομές θα πρέπει να ενισχύσουν, αν χρειαστεί, την παροχή υγειονομικής φροντίδας.

Την Ιταλία «ακολούθησε» η Ισπανία, με την υπουργό Υγείας της χώρας να ανακοινώνει την Παρασκευή ότι οι ταξιδιώτες από την Κίνα θα απαιτείται να έχουν αρνητικό τεστ για τον νέο κορονοϊό ή πιστοποιητικό πλήρους εμβολιασμού κατά της Covid-19



Δεν υπάρχουν σχόλια: