9.12.22

Πούτιν εδώ, Πούτιν εκεί, Πούτιν παντού...


Τάσος Παππάς

Οι ζορισμένες εξουσίες συχνά καταφεύγουν στην κατασκευή βολικών για τις ίδιες εχθρών στους οποίους προσπαθούν να φορτώσουν τα πάντα, ώστε να πέσουν αυτές στα μαλακά. 

Για την οργή που έχουν προκαλέσει οι αποφάσεις τους προσπαθούν να ενοχοποιήσουν εξωγενείς παράγοντες, για την εμφάνιση των... οποίων δηλώνουν ότι δεν φέρουν καμία ευθύνη. 

Το κόλπο είναι παλιό και γνωστό. Αλλοτε πιάνει όταν οι μηχανισμοί χειραγώγησης που έχουν στη διάθεσή τους είναι ισχυροί και με πλούσιες επιδόσεις στο άθλημα της παραπλάνησης, άλλοτε σκοντάφτει γιατί οι πολίτες, πολλές φορές θύματα αυτής της τακτικής, δεν τσιμπάνε και αρνούνται να καταπιούν αμάσητα τα επιχειρήματα που διακινούν οι κυβερνήσεις.

Μερικές φορές η λαθροχειρία είναι τόσο κραυγαλέα που προκαλεί θυμό ο οποίος παίρνει τεράστιες διαστάσεις και δεν γίνεται να χαλιναγωγηθεί με αναιμικές δικαιολογίες και καχεκτικά ελαφρυντικά. Τους τελευταίους μήνες ο υπεύθυνος για ό,τι κακό συμβαίνει στον πλανήτη και σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα ξεχωριστά είναι ο Πούτιν. Με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ήρθαν τα πάνω κάτω.

Πρόβλημα με το πετρέλαιο, πρόβλημα με το φυσικό αέριο, πρόβλημα με τα σιτηρά, προβλήματα για τις οικονομίες, βάρη στις κοινωνίες. Οποιος(-α) δεν το αντιλαμβάνεται, όποιος(-α) επιμένει να μην επιδοκιμάζει τις επιλογές των κυβερνήσεων, είναι το λιγότερο αφελής για να μην πούμε ότι είναι ευάλωτος(-η) στην υποψία ότι ρέπει προς τον φιλοπουτινισμό. Αν μάλιστα κάνει το ολέθριο λάθος και αρχίζει να θέτει ενοχλητικά ερωτήματα, τότε μπαίνει στην κατηγορία των μίσθαρνων οργάνων του Ρώσου δικτάτορα.

Για παράδειγμα: Δεν δικαιούσαι να προβληματίζεσαι για την αξιοπιστία των δυτικών κυβερνήσεων και για τις αγνές προθέσεις των οικονομικών επιτελείων τους όταν αυτούς που μέχρι χτες υποδέχονταν μετά βαΐων και κλάδων επειδή έφερναν τα λεφτά τους στις τράπεζές μας, αγόραζαν επαύλεις στις ακριβές συνοικίες των μεγάλων πόλεων, δημοφιλείς ποδοσφαιρικές ομάδες και ακατοίκητα νησιά, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τούς αποκαλούν αδίστακτους ολιγάρχες και τους θεωρούν ύποπτους για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος. Μέσα σε λίγους μήνες από ευυπόληπτοι επενδυτές έγιναν κακούργοι.

Υπάρχει όμως και συνέχεια. Ο Πούτιν είναι ο υποκινητής (αντικειμενικά) των απεργιακών κινητοποιήσεων και βρίσκεται πίσω από τις… παράλογες διεκδικήσεις των συνδικάτων που απειλούν να ταράξουν την ησυχία των κυρίαρχων τάξεων σε διάφορες χώρες. Σάλο προκάλεσαν στη Βρετανία οι κυριακάτικες δηλώσεις του προέδρου του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος, Ναντίμ Ζαχάουι. 

Μιλώντας για τις απεργίες που έχουν ξεσπάσει στη χώρα του είπε: «Είναι αθέμιτο, κατά τη γνώμη μου, τα συνδικάτα στ’ αλήθεια να βλάπτουν και να διαταράσσουν τις ζωές και τον βιοπορισμό του κόσμου τα Χριστούγεννα. Θα πρέπει να το ξανασκεφτούν και να συλλογιστούν, γιατί αυτό ακριβώς είναι ό,τι θέλει να δει ο Πούτιν. Ας μη διχαζόμαστε, ας ενωθούμε». Σταματήστε, τους λέει με άλλα λόγια, να διεκδικείτε καλύτερους μισθούς, καλύτερες συνθήκες εργασίας γιατί προκαλείτε ένταση και αντικειμενικά (αχ αυτή η λέξη) ρίχνετε νερό στον μύλο του Πούτιν.

Εξαίρεση στον κανόνα δεν θα μπορούσε να είναι η ελληνική Δεξιά. Αντιγράφει ό,τι τη συμφέρει προκειμένου να τη βγάλει καθαρή. Στον Πούτιν φόρτωσε την ακρίβεια και τον πληθωρισμό, αν και το φαινόμενο μας έπληξε αρκετούς μήνες πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Τον Πούτιν προσπάθησε να ενοχοποιήσει (πρώτος δράστης ο ίδιος ο πρωθυπουργός) για το σκάνδαλο των υποκλοπών. 

Το σαχλό αφήγημα έχει προς το παρόν αποσυρθεί από τη δημόσια συζήτηση, λόγω των καταιγιστικών εξελίξεων και των φοβερών αποκαλύψεων, αλλά ποτέ δεν ξέρεις τι απίθανο θα σκαρφιστούν οι ατσίδες που μας κυβερνούν. Και μην αιφνιδιαστείτε αν κατηγορήσουν τον Πούτιν στην περίπτωση που το εκλογικό αποτέλεσμα είναι δυσάρεστο γι’ αυτούς...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: