29.12.22

Ορκίστηκε η πιο δεξιά, σκληροπυρηνική κυβέρνηση στην ιστορία του Ισραήλ...


Λίγη ώρα αφότου έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης η ακροδεξιά κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου και των υπεσυντηρητικών ακροδεξιών συμμάχων του, ο ηγέτης του Λικούντ ορκίστηκε για μια ακόμη φορά πρωθυπουργός, έχοντας κερδίσει τις εκλογές του Νοεμβρίου παρά τα σοβαρά σκάνδαλα για τα οποία είναι υπόδικος...

Ο κυβερνητικός συνασπισμός αποτελείται από εβραϊκά υπερεθνικιστικά και θρησκευτικά κόμματα και ήδη η ισραηλινή κοινωνία διακατέχεται από μια άνευ προηγουμένου ανησυχία, για την πολιτική που θα ακολουθήσει σε θέματα άμυνας, οικονομίας, της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, κοσμικής ζωής κ.λπ. Επιπλέον, η νέα κυβέρνηση έχει υποσχεθεί να περιορίσει την εξουσία του ανεξάρτητου δικαστικού συστήματος της χώρας, θέτοντας σε κίνδυνο τους δημοκρατικούς θεσμούς, και να επεκτείνει τους παράνομους οικισμούς εποίκων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, οδηγώντας σε όξυνση της σύγκρουσης με τους Παλαιστίνιους.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου είναι ο μακροβιότερος πρωθυπουργός της χώρας, έχοντας θητεία από το 2009 έως το 2021 και μια θητεία στη δεκαετία του 1990. Εκδιώχθηκε από το αξίωμα το 2021 έπειτα από τέσσερις αδιέξοδες εκλογικές διαδικασίες, χάρη σε έναν συνασπισμό οκτώ κομμάτων που το κυριότερο στοιχείο που τα ένωνε ήταν η αντίθεσή τους στην κυβέρνηση Νετανιάχου και τον ίδιο, που δικαζόταν για διαφθορά.


Οι σύμμαχοί του πιέζουν για δραματικές αλλαγές που θα μπορούσαν να αποξενώσουν μεγάλα τμήματα του ισραηλινού πληθυσμού, να αυξήσουν τον κίνδυνο σύγκρουσης με τους Παλαιστίνιους και να βάλουν το Ισραήλ σε τροχιά σύγκρουσης με μερικούς από τους στενότερους υποστηρικτές του, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και της εβραϊκής αμερικανικής κοινότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: