30.12.22

Πελέ: Η ιστορία πίσω από το διασημότερο παρατσούκλι...


Ο Έντσο Αράντες ντο Νασιμέντο, γνωστός σε όλη την ανθρωπότητα ως Πελέ, πέθανε σε ηλικία 82 ετών την Πέμπτη (29/12). Ο Βραζιλιάνος θρύλος νοσηλευόταν στο νοσοκομείο του Σάο Πάολο «Άλμπερτ Άινσταϊν» με καρκίνο στο παχύ έντερο. Αν και έδωσε μεγάλη μάχη, αποδείχθηκε ότι ήταν ένας από τους λίγους αγώνες που δεν... μπορούσε να βγει νικητής.

Τα περισσότερα από τα πράγματα που σχετίζονται με τον Πελέ, είναι γνωστά. Ωστόσο, λιγότερο γνωστό είναι το πώς του δόθηκε αυτό το όνομα, ή για την ακρίβεια, το παρατσούκλι. Μάλλον, δεν θα μάθουμε ποτέ ακριβώς πώς του το «κόλλησαν».

Δεδομένο είναι ότι το παρατσούκλι Πελέ βγήκε από συμμαθητές του στο σχολείο, οι οποίοι ήθελαν να τον κοροϊδέψουν. Τελικά, έμελλε αυτά τα τέσσερα γράμματα όχι μόνο να πάρουν σοβαρό χαρακτήρα, αλλά να γραφτούν με χρυσάφι στις σελίδες της ποδοσφαιρικής και γενικότερα αθλητικής ιστορίας.

Οι δύο εκδοχές για το πώς προέκυψε το Πελέ -Η επικρατέστερη έχει πίσω της... bullying

Πάντως, το πώς προέκυψε το Πελέ, φτάνει στα επίπεδα του αστικού μύθου. Και μπορεί το όνομα που συνόδευσε τον Βραζιλιάνο θρύλο σε όλη του τη ζωή να είναι γνωστό σε όλο τον πλανήτη, ωστόσο εκείνος είχε δηλώσει ότι δεν γνωρίζει πώς ακριβώς προέκυψε το προσωνύμιο και επίσης ότι δεν του άρεσε, σημειώνοντας ότι δεν υποδηλώνει κάτι στην πορτογαλική γλώσσα.

«Η οικογένειά μου με φώναζε Ντίκο, οι φίλοι μου στο δρόμο με έλεγαν Έντσον. Μετά άρχισαν να με αποκαλούν Πελέ. Δεν μου άρεσε. Θαύμαζα τον Τόμας Έντισον, ήταν σπουδαίος», είχε πει. Όταν πολύ αργότερα ένας θεολόγος του είπε ότι η λέξη αυτή υπάρχει στη Βίβλο και στα εβραϊκά σημαίνει «θαύμα», άλλαξε την άποψή του.

Μέχρι σήμερα υπάρχουν δύο εκδοχές για το πώς προέκυψε το Πελέ. Η πρώτη αναφέρει πως μία ημέρα που έπαιζε ποδόσφαιρο, στα χωράφια του Τρες Κορασόες με τους φίλους του με μία αυτοσχέδια μπάλα φτιαγμένη με πανιά και χαρτιά, κάποια στιγμή βρήκε πεταμένη, κοντά σε σταθμό του τρένου μία παλιά, ξεφούσκωτη, χαλασμένη, αλλά δερμάτινη μπάλα. Το pele σημαίνει δέρμα σε πολλές λατινογενείς γλώσσες...

Η έτερη εκδοχή, που είναι και η επικρατέστερη, είναι πως το όνομα προήλθε όταν ο ίδιος φώναζε λανθασμένα τον αγαπημένο παίκτη του «Μπιλέ», τερματοφύλακα (!) της Βάσκο ντα Γκάμα. Ο Έντσο Αράντες ντο Νασιμέντο ήταν ο χαρούμενος τύπος που δεν θα πείραζε τους φίλους του. Ωστόσο, ο χαρακτήρας του θα τον έκανε... στόχο για πειράγματα.

«Όταν άρχισαν να με αποκαλούν Πελέ, δεν ήθελα να το κάνουν. Νόμιζα ότι ήταν ένα όνομα σκουπίδια. Τότε, όταν κάποιος έλεγε: "Γεια, Πελέ", φώναζα και θύμωνα. Μια φορά γρονθοκόπησα έναν συμμαθητή μου, με αποτέλεσμα να μου δώσουν μια διήμερη αποβολή».

Συνεχίζοντας, ο θρύλος του ποδοσφαίρου είχε αναφέρει: «Όπως ήταν αναμενόμενο, η αντίδρασή μου δεν είχε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Γιατί και άλλα παιδιά κατάλαβαν ότι με ενόχλησε και έτσι άρχισαν να με αποκαλούν Πελέ ακόμα περισσότερο. Τότε συνειδητοποίησα ότι δεν ήταν στο χέρι μου το πώς θα με αποκαλούν. Τώρα λατρεύω το όνομα -αλλά τότε όχι».

Όσο για το «βασιλιάς», είναι ένας τίτλος που του δόθηκε από τον θεατρικό συγγραφέα Νέλσον Ροντρίγκες, όταν ήταν μόλις 17 ετών και ήδη άρχιζε να δείχνει το ατόφιο ταλέντο του στο χορτάρι...

iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: