30.12.22

ΣΥΡΙΖΑ: Όσα συνέβησαν μέσα στο 2022...


...και η νέα χρονιά «ορόσημο»...

Είναι προφανές πως για τον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία το 2023 είναι χρονιά ορόσημο. Το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα που βρίσκεται από το 2019 στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευση διεκδικεί την επιστροφή του στην εξουσία και την συγκρότηση μίας προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας που όπως και ο ίδιος ο... πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συνηθίζει να λέει, θα φέρει την πολιτική αλλαγή στη χώρα.

Ήδη η Κουμουνδούρου κινείται σε αμιγώς προεκλογικούς ρυθμούς κάτι που φάνηκε και από τον ορισμό νέας εκπροσώπου Τύπου του κόμματος αλλά και από την προσθήκη στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δύο γυναικών πρώην ανεξάρτητων βουλευτών (προέρχονται από το ΜΕΡΑ25). Τα μηνύματα είναι σαφή: Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία διεκδικεί την πρωτιά στις εκλογές της απλής αναλογικής και πάνω σ’ αυτήν την στόχευση θα επικεντρωθεί ο πολιτικός του σχεδιασμός τους επόμενους σαφέστατα κρίσιμους μήνες πριν από τις κάλπες.

ΣΥΡΙΖΑ: Η διαφορά με τη ΝΔ είναι μικρή

Στην Κουμουνδούρου αισιοδοξούν για το εκλογικό αποτέλεσμα παρά τις δημοσκοπήσεις που επιμένουν ότι η απόσταση με τη ΝΔ είναι σημαντική. Στην αξιωματική αντιπολίτευση θεωρούν ότι η διαφορά είναι μικρότερη, εκτιμούν ότι η φθορά της κυβέρνησης θα συνεχιστεί και εμφανίζονται πεπεισμένοι ότι η ανοδική πορεία του κόμματός τους δύσκολα μπορεί να ανακοπεί.

Κάτι που όπως επισημαίνουν προβεβλημένοι παράγοντες του κόμματος οφείλεται στη σημαντική προεργασία και δουλειά που έχει γίνει μέσα στο 2022. Κοιτάζοντας προς τα πίσω στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι η χρονιά που φεύγει αποτέλεσε έναν καίριο σταθμό για την ανασυγκρότηση του κόμματος.

Η ανασκόπηση του 2022

Ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε κρίσιμες αλλαγές στο Καταστατικό του κόμματος και παρά τις όποιες εσωτερικές διαφωνίες που υπήρξαν μέχρι τέλους κατάφερε να περάσει τη διάταξη για την εκλογή του Προέδρου του κόμματος από τα εγγεγραμμένα μέλη του κόμματος και συγχρόνως την εκλογή της Κεντρικής Επιτροπής τα χιλιάδες μέλη. 

Κάπως έτσι μετά το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ τον προηγούμενο Απρίλιο το οποίο έλαβε χώρα έπειτα από πολλές αναβολές λόγω πανδημίας επιβεβαίωσε και το πρόγραμμα του κόμματος αλλά και τις καταστατικές αλλαγές οδηγώντας στην επανεκλογή του Αλέξη Τσίπρα αρχές Μαϊου από ένα σώμα περίπου 170.000 μελών. Ανάμεσα στις τροποποιήσεις που ψηφίστηκαν στο Καταστατικό ήταν η υποχρεωτική συμμετοχή σε ποσοστό 50% των γυναικών σε όλα τα όργανα ή και επιτροπές του κόμματος. Η ενίσχυση του ρόλου των γυναικών οδήγησε και την εκλογή της Ράνιας Σβίγκου στη θέση της γραμματέως του κόμματος με αναπληρωτή γραμματέα τον Γιώργο Βασιλειάδη. 

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε φροντίσει το 2022 να μπει επιθετικά για το κόμμα του. Στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς ζήτησε για πρώτη φορά κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού εκλογές, ενώ στις 27 Ιανουαρίου της χρονιάς που φεύγει κατέθεσε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη με αφορμή την απόλυτη διάλυση του κρατικού μηχανισμού όταν μία χιονοθύελλα για την οποία η κυβέρνηση δήλωνε πανέτοιμη παρέλυσε την Αττική. 

Οι αιτίες όμως ήταν βαθύτερες με αιχμή την ακρίβεια που είχε αρχίσει να καταγράφεται στις τιμές της ενέργειας αλλά και την απόλυτη εγκατάλειψη του ΕΣΥ από την κυβέρνηση με τον ίδιο τον πρωθυπουργό να ισχυρίζεται στη Βουλή για την πανδημία ότι δεν είναι υψηλότερα τα ποσοστά θνητότητας για όσους διασηλώνονται εκτός ΜΕΘ δηλώνοντας συγχρόνως άγνοια για την περίφημη μελέτη των καθηγητών Τσιόδρα και Λύτρα που κατέρριπτε το κυβερνητικό αφήγημα.

Με δεδομένο ότι το Μέγαρο Μαξίμου θα μπορούσε να προκηρύξει ανά πάσα ώρα και στιγμή εκλογές -εξέλιξη που σχεδιαζόταν το καλοκαίρι για εκλογές τον Σεπτέμβριο, αλλά ο Κ. Μητσοτάκης έκανε πίσω, ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε στη ΔΕΘ το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στοχεύοντας στην ενίσχυση της μεσαίας τάξης, των συνταξιούχων και της νεολαίας. Το πρόγραμμα ήταν πλήρως κοστολογημένο 5,6 δισ ευρώ και εξώθησε την κυβέρνηση σε αναφορές για νέο πρόγραμμα Θεσσαλονίκης (του 2014). Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ παρουσίασε και μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και την εξάλειψη της αισχροκέρδειας ζητώντας φορολόγηση των υπερκερδών και μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη κατανάλωσης και του ΕΦΚ στα καύσιμα (τροπολογία μέσα στον Δεκέμβριο).

Οι παρακολουθήσεις σε πρώτο πλάνο

Ήδη όμως στην πολιτική ζωή του τόπου κυριαρχούσε το σκάνδαλο των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων το οποίο αρχικώς και έως ότου διαπιστωθεί και η παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη, κατήγγειλε μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ με αιχμή την παρακολούθηση του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη και από το Predator και από την ΕΥΠ.

Στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης επαίρονται διότι όλους τους τελευταίους μήνες ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία όχι μόνο ανέδειξε τα ζητήματα Δημοκρατίας αλλά συγχρόνως, όπως λένε, κατέβαλε κάθε θεσμική προσπάθεια για την ανάδειξη των ευθυνών του κ. Μητσοτάκη και του Μεγάρου Μαξίμου κόντρα στην προσπάθεια της κυβέρνησης να κουκουλώσει την υπόθεση των υποκλοπών, παράγοντας το δίδυμο σκάνδαλο της συγκάλυψης. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ συνυπέγραψε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τις υποκλοπές την οποία όπως κατήγγειλαν όλα τα κόμματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποβάθμισε σε τέτοιο βαθμό η ΝΔ απορρίπτοντας την εξέταση κεντρικών προσώπων στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων.

Ο Αλέξης Τσίπρας που έχει διαβεβαιώσει ότι δεν θα σταματήσει στιγμή για τη διαλεύκανση της υπόθεσης επισκέφθηκε τόσο τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου που χειρίζεται την υπόθεση για να ζητήσει εγρήγορση από τη Δικαιοσύνη αλλά και τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ για να ζητήσει με βάση το Σύνταγμα και τον θεσμικό του ρόλο ως αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρόσβαση σε στοιχεία που συνδέονται με τηλεφωνικές παρακολουθήσεις από την ΕΥΠ μέσω των παρόχων κινητής τηλεφωνίας. Όπως και να’ χει στην Κουμουνδούρου επαναλαμβάνουν σε όλους τους τόνους ότι η επόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα συγκροτήσει προανακριτική επιτροπή για τις υποκλοπές ώστε να αποδοθούν πολιτικές και ποινικές ευθύνες...

Βούλα Κεχαγιά

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: