30.12.22

Εκλογές πριν από τις εξετάσεις...


Με το μυαλό για τα καλά στις εκλογές κινείται ήδη εδώ και καιρό το μέγαρο Μαξίμου, το οποίο ούτως ή άλλως κάνει ό,τι μπορεί για να... φουντώνει την εκλογολογία, σε μια προσπάθεια να σκεπάσει από την επικαιρότητα το σκάνδαλο των υποκλοπών. Και με τούτα και μ’ εκείνα η κυβέρνηση έχει αρχίσει πια να ξεκαθαρίζει και το τοπίο γύρω από τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών. Πρώτα με την αρχική δήλωση του αρμόδιου υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη που επιβεβαίωνε ότι στο τραπέζι του Μαξίμου βρίσκεται το σενάριο για κάλπες πριν από το Πάσχα. Κι έπειτα με τη δεύτερη διαδοχική δήλωση του ίδιου, ότι οι εκλογές δεν θα γίνουν με τις παλιές εκλογικές περιφέρειες, αλλά με τις καινούργιες, όπως αυτές θα διαμορφωθούν με την ανακατανομή των εδρών που προκαλεί η τελευταία απογραφή.

Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι στο μέγαρο Μαξίμου έχουν πια αποκλείσει το σενάριο για κάλπες τον χειμώνα, καθώς αν ήταν να στηθούν με τις παλιές εκλογικές περιφέρειες, θα έπρεπε, κατά τους υπολογισμούς τους, και η εκλογική αναμέτρηση της απλής αναλογικής αλλά και η δεύτερη με τον εκλογικό νόμο της Ν.Δ. να έχουν προκηρυχτεί μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου. Σύμφωνα λοιπόν με τις πληροφορίες, στο Μαξίμου υπολογίζουν ότι εκλογές με τις καινούργιες εκλογικές περιφέρειες (όπως δήλωσε ο Μ. Βορίδης), σημαίνει εκλογές από τις 26 Μαρτίου και μετά.

Κι επειδή, κατά τις ίδιες πληροφορίες, την 26η Μαρτίου στο πρωθυπουργικό περιβάλλον τη θεωρούν πιο αδύναμη ημερομηνία λόγω του ότι προηγείται μία μέρα πριν η επέτειος της 25ης Μαρτίου, τα βλέμματα των κυβερνητικών στελεχών έχουν στραφεί στο πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου, εξετάζοντας ως πιθανές ημερομηνίες για τη διεξαγωγή των εκλογών τη 2α και την 9η Απριλίου, οι οποίες με τα σημερινά δεδομένα φαντάζουν και ως οι επικρατέστερες. Κάτι που τοποθετεί την ενδεχόμενη δεύτερη κάλπη μέσα στον Μάιο και πάντως πριν από τις πανελλαδικές εξετάσεις που ξεκινούν 1 και 2 Ιουνίου για ΕΠΑΛ και Γενικά Λύκεια.

Αναφορικά, λοιπόν, με το σενάριο εκλογών του Απριλίου, στο Μαξίμου σκέφτονται ότι εφόσον οι κάλπες στηθούν τότε, πρώτα απ’ όλα θα έχει περάσει ο χειμώνας και άρα το ενδεχόμενο η κακοκαιρία να αποτρέψει μερίδα ψηφοφόρων ειδικά σε απομακρυσμένες περιοχές να φτάσει στην κάλπη. Σκέφτονται ακόμα ότι ο Απρίλιος είναι κοντά στον Ιούλιο και το τέλος της τετραετίας και επομένως πως θα μπορούν να ισχυριστούν ότι οι εκλογές δεν θα είναι πρόωρες. Ασφαλώς υπολογίζουν ακόμα ότι με την επίσπευση των εκλογών τον Απρίλιο αντί αργότερα, θα επιχειρήσουν να προλάβουν την ακόμα μεγαλύτερη φθορά που θα εισπράττει σε βάθος χρόνου η κυβέρνηση από ζητήματα όπως το σκάνδαλο των υποκλοπών και η ακρίβεια. Και, μεταξύ άλλων, μετρούν και το γεγονός ότι με αυτόν τον τρόπο θα έχουν ολοκληρωθεί και οι δύο εκλογικές αναμετρήσεις πριν από την έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων.

Ωστόσο, κατά τις πληροφορίες, στο τραπέζι του Μαξίμου παραμένει -αν και αυτή τη στιγμή με λιγότερες πιθανότητες- και το σενάριο η πρώτη κάλπη να στηθεί πριν από τις πανελλαδικές εξετάσεις και η ενδεχόμενη δεύτερη κάλπη μετά την ολοκλήρωσή τους.

Εν τω μεταξύ στη Ν.Δ. ετοιμάζουν τα ψηφοδέλτια του κόμματος, κάτι που εκ μέρους του μεγάρου Μαξίμου έχουν αναλάβει ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος και ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Θανάσης Νέζης. Κυβερνητικές πηγές λένε ότι τα «γαλάζια» ψηφοδέλτια έχουν συμπληρωθεί σε μεγάλο βαθμό, ενώ αναμένεται με το νέο έτος να υπάρξουν ομαδικές ανακοινώσεις ονομάτων. Μένει να δούμε και ποια πρόσωπα θα συμπεριληφθούν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, στο οποίο, όπως όλα δείχνουν, αν είναι να παραμείνει κάποιος από τους νυν βουλευτές Επικρατείας, αυτός φαίνεται ότι θα είναι μόνο ο Θόδωρος Σκυλακάκης, ο οποίος είχε ορκιστεί βουλευτής μετά τον θάνατο της Μαριέττας Γιαννάκου. Υπενθυμίζεται ότι σε αυτούς που δεν θα μετάσχουν εκ νέου στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας είναι και ο Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος εμφανίζεται να μην επιθυμεί ο ίδιος να είναι γενικότερα υποψήφιος στις επόμενες εκλογές (όπως αντίστοιχα και ο έτερος υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος). Σύμφωνα με πληροφορίες, να είναι υποψήφιος πρωτίστως στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας εμφανιζόταν να επιθυμεί ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, καθώς στην Α’ Αθήνας υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός «γαλάζιων» υποψηφίων (με πρώτη σε σταυρούς την Ολγα Κεφαλογιάννη και δεύτερο τον Βασίλη Κικίλια). Τα δεδομένα βέβαια έχει αλλάξει το γεγονός ότι οι εξηγήσεις του Δ. Αβραμόπουλου για τον ρόλο του στην κατηγορούμενη για το Qatargate ΜΚΟ δεν έχουν πείσει ακόμα τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές και πλέον εντός της Ν.Δ. δεν θεωρείται πιθανή μια υποψηφιότητά του στις εκλογές.

Την ίδια ώρα αμηχανία στο μέγαρο Μαξίμου προκάλεσε η ανακοίνωση της δημοσιογράφου Πόπης Τσαπανίδου για τη θέση της εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς αναγνωρίζουν ότι ήταν εύστοχη. Τώρα τα βλέμματα στρέφονται στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου, από την οποία κάποιες μέρες μετά την προκήρυξη των εκλογών αναμένεται να αποχωρήσει ο Γιάννης Οικονόμου, προκειμένου να είναι εκ νέου υποψήφιος στην εκλογική του περιφέρεια, τη Φθιώτιδα, καθώς έτσι θα έχει περιορισμό εμφανίσεων στα ΜΜΕ. Πάντως οι πληροφορίες λένε ότι δεν αναμένεται να αναλάβει στη θέση αυτή κάποιο «βαρύ» όνομα.

Παραιτήθηκε ο γ.γ. του ΥΠΕΞ Γιάννης Σμυρλής
Την παραίτησή του από τη θέση του γενικού γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας ανακοίνωσε, χθες το απόγευμα, ο Γιάννης Σμυρλής. Ο έμπιστος συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν αυτός που, όπως αποκαλύφθηκε, υπέγραψε τη χορήγηση των αδειών στην Intellexa για εξαγωγή του Predator, που έδωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Γεγονός που ο εκπρόσωπος του υπουργείου παραδέχτηκε επισήμως, ενώ διατάχθηκε ΕΔΕ για την απόδοση ευθυνών. Ο Γ. Σμυρλής υποστήριξε ότι «ολοκληρώνεται ένας πολύ σημαντικός κύκλος μεταρρυθμίσεων και επιτυχών δράσεων [...], καθώς επιστρατεύομαι στον εκλογικό αγώνα για τη νέα μεγάλη νίκη της Ν.Δ.», ενώ το ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι η παραίτησή του έγινε αποδεκτή, στην οποία ο ίδιος αναφέρει ότι την υπέβαλε «για καθαρά προσωπικούς λόγους». Αλλά, ανεξάρτητα με το τι επικαλείται, είναι προφανές ότι η παραίτησή του συνδέεται με τα παραπάνω γεγονότα και ότι γίνεται τώρα για να προλάβει τις εξελίξεις...

Γιάννης Μπασκάκης

Η Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια: