29.12.22

Η κυβέρνηση «παρανομεί» επί έναν μήνα...



Εκθετη η κυβέρνηση Μητσοτάκη και ιδιαίτερα ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης που επέτρεψε στους δημάρχους να συνεχίσουν, εδώ και έναν μήνα, να λαμβάνουν αποφάσεις μέσω της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής αν και λειτουργούν με συνθέσεις που κρίθηκαν αντισυνταγματικές...
Με συντριπτική πλειοψηφία των 20 από τα 22 μέλη ελήφθη η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που ακύρωσε τα «μαγειρέματα» της κυβέρνησης στις επιτροπές διοίκησης των δήμων και μάλιστα με ισχύ από την 1η Δεκεμβρίου 2022, την παραμονή της δημοσίευσής της.

Τα παραπάνω προκύπτουν από την καθαρογραμμένη, πλέον, απόφαση 2377/2022 και αφήνουν έκθετη την κυβέρνηση Μητσοτάκη και ιδιαίτερα τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη που επέτρεψε στους δημάρχους να συνεχίσουν, εδώ και έναν μήνα, να λαμβάνουν αποφάσεις μέσω της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής αν και λειτουργούν με συνθέσεις που κρίθηκαν αντισυνταγματικές.

Η απόφαση 2377/2022 προέκυψε ύστερα από προσφυγή που κατέθεσαν τον Νοέμβριο του 2019 οι Αντώνης Μαρκούλης και Κωνσταντίνος Τροχόπουλος, κάτοικοι Βέροιας. Ζήτησαν να κριθούν αντισυνταγματικές οι ρυθμίσεις τού τότε υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου, οι οποίες ουσιαστικά καταργούσαν την απλή αναλογική με την οποία έγιναν οι αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019.


Στο όνομα του «κινδύνου ακυβερνησίας», έδιναν σε 232 δημάρχους απόλυτη πλειοψηφία στις δημοτικές επιτροπές αν και δεν είχαν εξασφαλίσει άνω του 50% την πρώτη Κυριακή των εκλογών. Οι ρυθμίσεις εκείνες αύξαναν και τις αρμοδιότητες των επιτροπών ώστε να περνούν μέσω αυτών θέματα χωρίς να πάνε στο δημοτικό συμβούλιο όπου οι δήμαρχοι δεν είχαν απόλυτη πλειοψηφία.

«Με τη νομοθετική αυτή μεταβολή, η οποία έλαβε χώρα αμέσως μετά τη διεξαγωγή των εκλογών και μάλιστα σε χρόνο κατά τον οποίο είχαν ήδη εξαχθεί τα εκλογικά αποτελέσματα, μεταβλήθηκε εκ των υστέρων το πλαίσιο ασκήσεως του κατοχυρούμενου στο Σύνταγμα δικαιώματος εκλογής των αρχών των ΟΤΑ, και τούτο, διότι η εκφρασθείσα θέληση των εκλογέων είχε διαμορφωθεί κατά συνεκτίμηση, εκτός των άλλων, και του ότι, σύμφωνα με την ισχύουσα κατά τις εκλογές αυτές νομοθεσία, οι αποφάσεις που αφορούν σημαντικές αρμοδιότητες του δήμου [...] θα λαμβάνονται από το δημοτικό συμβούλιο, όργανο διοικήσεως του δήμου με άμεση δημοκρατική νομιμοποίηση, απαιτουμένων ενδεχομένως ευρύτερων συναινέσεων για την επίτευξη πλειοψηφίας και από δημοτικούς συμβούλους που δεν εξελέγησαν με τον συνδυασμό του δημάρχου», αναφέρεται στο σκεπτικό που ψήφισαν οι 20 από τους 22 δικαστές. Τονίζεται επίσης ότι «κατά τον χρόνο ψηφίσεως των σχετικών διατάξεων δεν είχε δοκιμασθεί στην πράξη η εφαρμογή του συστήματος της απλής αναλογικής που εισήχθη με τον ν. 4555/2018 στη διοίκηση των δήμων, προκειμένου να δικαιολογείται από επιτακτικούς λόγους δημοσίου συμφέροντος η τόσο σοβαρή και έντονη επέμβαση του νομοθέτη στη θέληση των εκλογέων, με την εφαρμογή των επίδικων ρυθμίσεων και κατά την τρέχουσα δημοτική περίοδο».

Ανακοίνωση

Υπενθυμίζεται ότι στις 3 Δεκεμβρίου 2022, ο Μ. Βορίδης με μια έμπλεα οίησης ανακοίνωση ανέφερε ότι η απόφαση «δεν έχει νομίμως επιδοθεί στο υπουργείο Εσωτερικών και επομένως ισχύει, επί του παρόντος, η υφιστάμενη νομοθεσία». Υποσχόταν επίσης να τη μελετήσει και να διερευνήσει «τις δυνατότητες ενίσχυσης της αποτελεσματικής διακυβέρνησης των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης μετά την έκδοση της συγκεκριμένης απόφασης», η οποία όμως, όπως αναφέρεται στο τέλος της, ισχύει από την παραμονή της δημοσίευσης, δηλαδή την 1η Δεκεμβρίου 2022.

Άρης Χατζηγεωργίου

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: