30.12.22

Αναψαν τα λαμπάκια...


Χριστούγεννα στον κόσμο. Η Αμερική μαστίζεται από τον φονικό παγετό, στην Ουκρανία «γιορτάζουν» υπό τον ήχο των σειρήνων, στην Ευρώπη οι θερμοκρασίες συναγωνίζονται την καλοκαιρινή Αυστραλία κι εδώ, μετά τα Πασχούγεννα, ετοιμαζόμαστε για... Πασχοπρωτοχρονιά.

Μέσα στην απίστευτη περιβαλλοντική και ενεργειακή κρίση, οι... περισσότεροι δήμοι -με πρώτο και καλύτερο των Αθηναίων- έχουν στολίσει δέντρα, πλατείες και δρόμους και εκατομμύρια φωτάκια, σαν να μην υπάρχει αύριο, ενώ θα μπορούσαν να κάνουν οικονομία, χωρίς να χαλάσουν το χριστουγεννιάτικο κλίμα. Οχι μόνο με led, που είναι αυτονόητο, αλλά και περιορίζοντας τον αριθμό από τα λαμπιόνια και τις ώρες φωτισμού ή ακόμα να χρησιμοποιήσουν φωτοβολταϊκά, δίνοντας με τη στάση τους το καλό παράδειγμα προς τους «αγαπητούς συμπολίτες», κυρίως στα παιδιά, που θα ζήσουν σε έναν αβίωτο πλανήτη.

Διαβάζω πως οι περισσότεροι φορείς του Δημοσίου δεν εφαρμόζουν τα μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ενώ την ίδια στιγμή βομβαρδίζει με διαφημίσεις τα «σπάταλα» νοικοκυριά, αλλά και οι πάροχοι δεν πάνε πίσω, μέχρι και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο επιστρατεύτηκε για να δώσει «συμβουλές».

Με τόσο ακριβό ηλεκτρικό ρεύμα, δεν μου κάνει εντύπωση πως λαμπιόνια κρεμασμένα στις βεράντες υπάρχουν σε ελάχιστα σπίτια σε σύγκριση με άλλες χρονιές -τέρμα οι υπερπαραγωγές. Αναλογιζόμενοι τον λογαριασμό, άλλοι κλαίνε όταν πάνε να μαγειρέψουν (όχι από τα κρεμμύδια, ασφαλώς), κι άλλοι γίνονται χειμερινοί κολυμβητές στην μπανιέρα τους, ανάβοντας θερμοσίφωνα για λίγα λεπτά.

Ομως, οι δήμοι ανάβουν ασύστολα τα λαμπιόνια τους, σε μια απατηλή λάμψη, μια επίπλαστη χαρά και ευτυχία, όπως επιβάλλει το κλίμα των Χριστουγέννων κι ενώ η γρίπη και ο covid έρχονται απρόσκλητοι στο πάρτι. Αλλά ποιος δίνει σημασία, όταν τελικός σκοπός είναι η λαμπερή σέλφι, μπροστά στο λαμπερό δέντρο, στη λαμπερή πλατεία...

Παρή Σπίνου

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: