30.12.22

Φαντάσου να ήταν και απροετοίμαστοι...


Το τελευταίο που δικαιούται ένας υπουργός Υγείας είναι να περιγράφει ένα επερχόμενο κύμα ιώσεων σαν κάτι που μοιάζει με «φυσικό... φαινόμενο». Αυτό που δεν δικαιούται ένα υπουργείο Υγείας είναι να αφήνει τον πληθυσμό της χώρας φαρμακευτικά απροστάτευτο και ακάλυπτο ενόψει του κύματος των ιώσεων. Αυτό που απαγορεύεται για μια κυβέρνηση είναι να παρακολουθεί από θέση αμέτοχου θεατή μια υγειονομική κρίση, επιτρέποντας μια χαοτική κατάσταση στα νοσοκομεία από τις πρώτες ημέρες κιόλας του κύματος. Γιατί δεν είναι εικόνα κανονικού κράτους αυτή. Δεν είναι εικόνα νοσοκομείων και φαρμακείων αυτή. Από όπου και να το δεις. Από όπου και να το πιάσεις.

Οι άνθρωποι που κρατάνε τη δημόσια Υγεία στα χέρια τους είναι επικίνδυνοι. Παρά την έγκαιρη προειδοποίηση των επιστημόνων για την επερχόμενη επέλαση κάποιων ιδιαίτερα επιθετικών ιώσεων με μεγαλύτερη σφοδρότητα, το υπουργείο Υγείας δεν έκανε το παραμικρό ώστε να προετοιμαστεί, αρκούμενο στο να τρέχει να νομοθετήσει τη διάλυση του ΕΣΥ. Ούτε σκέψη εκεί στο υπουργείο Υγείας για ενίσχυση των νοσοκομείων και τα αποτελέσματα της εγκληματικής πολιτικής τους είναι ήδη, με τον ερχομό των ιώσεων, ορατά. Με ράντζα στους διαδρόμους και με ατέλειωτες ώρες αναμονής των ασθενών στα επείγοντα των νοσοκομείων ξεκίνησε η περίοδος των ιώσεων, με ακόμα πιο απελπιστική την κατάσταση στα παιδιατρικά νοσοκομεία της Αθήνας. Εκεί όπου οι πολύωρες αναμονές συνοδεύονται και από σημαντικές ελλείψεις αντιπυρετικών φαρμάκων.

Και όλα αυτά να συμβαίνουν με ένα υπουργείο να έχει εγκαίρως ενημερωθεί από τους ειδικούς για το τι έρχεται. Και όλα αυτά σε μια χώρα που το μόνο που ενδιαφέρει τους κυβερνώντες είναι πώς θα διαλύσουν και πώς θα ξεπουλήσουν ό,τι μπορεί να αποδειχθεί κερδοφόρο για τους εμπόρους της Υγείας. Κι άσε τον κόσμο να σέρνεται...

Πέτρος Κατσάκος

Η ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: